Een ondernemingsplan schrijven bij het starten van je bedrijf, wordt door alle specialisten aangeraden. Misschien zie jij hier tegenop of vraag je je af wat het nut ervan is? Bijvoorbeeld wanneer je toch geen geld nodig hebt van de bank. Waarom zou je dan al die moeite doen? Misschien heb je je plannen ‘gewoon’ in je hoofd zitten. Waarom zou je dan al die tijd en energie steken in een groot papieren document waar je toch nooit meer naar kijkt?

Als je het zo ziet, geef ik je misschien geen ongelijk. Toch is het goed om in elk geval over de belangrijkste zaken die genoemd worden in een ondernemingsplan (of business plan) na te denken. En dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

Succesvolle ondernemers hebben goed nagedacht over hun ‘aanvalsplan’ en houden dit actueel. En, nog veel belangrijker: ze maken dit plan voor zichzelf en hun bedrijf, en niet voor hun bank of het UWV of omdat het onderdeel is van een cursus die ze op dit moment volgen. Het plan staat in dienst van hen. Het is een middel, geen doel op zich.