Bij ondernemen horen risico’s. Altijd. Het is noodzakelijk om een risicoanalyse te maken. Veel startende ondernemers komen serieus in de problemen omdat ze de risico’s niet zien, ze onderschatten of omdat ze er niet goed mee omgaan. Deze explosieve module is gemaakt in samenwerking met experts op het gebied van risicoanalyse en van het omgaan met risico’s: de EOD, oftewel de Explosieve Opruimings Dienst. Per jaar rukken deze specialisten ruim 2.000 keer uit om bommen en andere explosieven onschadelijk te maken. Wat kun jij als ondernemer van hen leren?

De mensen van de EOD (of tegenwoordig de EODD, de Explosieve OpruimingsDienst Defensie) hanteren bij het ruimen van bommen en het onschadelijk maken van explosieve, strikte procedures en protocollen. Maar wat is nu de link tussen een bom en een ondernemer?

Goede ondernemers zijn gericht op kansen. Maar zoals al in de SWOT-analyse aan de orde is geweest, is er altijd een keerzijde aan de kans verbonden: een bedreiging, of een risico. Je moet er als ondernemer altijd van uit gaan, dat er geen kans is, zonder een risico. Iets wat te mooi lijkt om waar te zijn, is dat in de meeste gevallen ook. Een risicoanalyse helpt je hierbij. Of, om  termen van deze module: ga ervan uit dat een prachtige ondernemersmogelijkheid altijd ‘geboobytrapped’ is. Hoe ga je daarmee om? Hoe maak je de risico’s die verbonden zijn aan jouw ondernemersavontuur zo klein mogelijk en hoe beperk je eventuele effecten voor als het toch niet loopt zoals je hoopt of verwacht?

De film is gemaakt met medewerking van de EOD.