SOS Starten of Solliciteren groot

SOS: Starten Of Solliciteren?

SOS: starten of solliciteren?

Zit jij op dit moment in een onzekere periode in je loopbaan?

Heb je geen baan, dreigt er ontslag of ben je net afgestudeerd en zoek je werk?

Of ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging?

Dan is de kans groot dat deze vraag dagelijks door je hoofd gaat: Wat zal ik doen, voor mijzelf beginnen of toch solliciteren naar een baan? 

In dit artikel help ik je op weg bij het maken van een keuze hierin. Ik ben nu ondernemer, maar net zoals heel veel anderen, heb ik zelf meerdere malen op ‘dit kruispunt’ gestaan.

Een andere baan of zelf starten?

Ik moest nadenken over de route die ik zou gaan volgen. Na mijn studie Economie, moest ik kiezen. Ik koos voor een baan in loondienst. Nadat ik was uitgekeken op mijn eerste baan, koos ik opnieuw (en weer voor een baan). Na mijn wereldreis stond ik nogmaals voor de keuze. En weer koos ik voor de vastigheid van een baan. Totdat ik in een reorganisatie terecht kwam…, toen bleek die baan helemaal niet zo vast. Ik verloor mijn baan, kwam in de ww en ik kwam mijzelf tegen. Wat wilde ik nu echt?

In 2011 startte ik mijn eigen bedrijf.

Maar genoeg over mij. Dit artikel gaat over jou. Misschien herken je je in één of meerdere van mijn situaties. En sta je – net als ik destijds – voor een keuze. Zelf starten of solliciteren? (zie ook onze workshop hiervoor, via deze link!)

Hoewel elke situatie natuurlijk anders is, zijn er ook veel gelijkenissen. De gelijkenis zit hem in de onzekerheid. Onzekerheid over wat de toekomst biedt, maar ook over regeltjes en wat het beste bij jou past.

Onzekerheid over de toekomst

Ik ben opgegroeid met het idee dat een baan in loondienst ‘zekerheid’ biedt. En hoewel we inmiddels allemaal weten dat dit een achterhaald idee is, kan het gevoel zich hardnekkig hebben geworsteld in je gedachten. Ik denk dat een baan op de korte termijn meer zekerheid biedt. Het starten van een eigen bedrijf is voor de meeste mensen een behoorlijk avontuur en zeker in de beginfase erg moeilijk.

Op de wat langere termijn heb je mijns inziens je toekomst wat meer in de hand, omdat je zelf meer regie voert over het werkt dat je doet. Er is geen baas die zegt wat je moet doen en geen directie die beslist dat je boventallig bent.

Door de bank genomen is het starten van een eigen bedrijf een grote stap en zeker niet voor iedereen weggelegd. Ik wil je in elk geval uitnodigen de overtuiging die je mogelijk hebt, namelijk: ‘een baan biedt zekerheid’, los te laten. Een baan biedt namelijk geen zekerheid meer. Het starten van een eigen bedrijf evenmin. Sorry, ik kan het niet mooier maken dan het is. Hoe sneller je dit idee accepteert, hoe sneller je kunt gaan werken aan wat dit voor jou betekent.

Wat past er bij jou?

Zoals ik al aangaf: het starten van een eigen bedrijf is niet voor iedereen weggelegd. Maar, zoals ik zelf heb ervaren: een baan in loondienst is ook niet voor iedereen het beste! Hoewel ik met veel plezier zo’n 15 jaar in loondienst heb gewerkt, voelde ik me op een gegeven moment als ‘een vogel in een gouden kooi’. Ik had een goede baan, prima salaris en verantwoordelijkheden, maar het werkte niet voor mij. Ik werd er niet gelukkig van en moest er niet aan denken nog jaren op deze manier door te gaan. En dat hoefde ook niet, want er werd gereorganiseerd en ik paste niet meer in de nieuwe organisatie. Dat was op dat moment geen fijn gevoel, achteraf zie ik het als een zegen.

Zoekend naar werk en om mij heen kijkend, zag ik gewoon geen leuke banen meer. Langzaam maar zeker drong het tot mij door dat ik eigenlijk gewoon het beste af was als ik eigen baas zou zijn.

Misschien geldt dat ook voor jou.

Maar ik kom ook ondernemers tegen, die het niet meer zien zitten om ‘ZZP-er’ te zijn. De druk van het altijd moeten vinden van opdrachten. De administratie, de netwerkborrels. Ze hebben er geen zin meer in. Ze sluiten de tent en zoeken een baan. En ik begrijp ze volledig. Ondernemerschap is niet voor iedereen weggelegd. Of misschien vind je het een tijdje leuk en wil je daarna weer terug naar het vertrouwde loonstrookje inclusief het vakantiegeld?

Welke mindset heb jij? Wat past het beste bij je? Wat zegt je onderbuik gevoel jou?

En dan de regeltjes…

We barsten in Nederland van de regeltjes. Het is helaas zo dat bijna elke beslissing die we in ons dagelijks leven nemen, beïnvloed wordt door regeltjes. Dit artikel is geen pleidooi voor het afschaffen van regels. Dat schrijf ik wel een andere keer. Ik beschouw het nu gewoon als een gegeven: de regels die zijn er en ze beïnvloeden jouw belangrijkste beslissingen, zoals het kopen van een huis, het kiezen van een ziekenhuis als je geopereerd moet worden en … je loopbaan.

Gelukkig weet ik niet alle regels. Dat kan ook niet. Het zijn er teveel en ze veranderen voortdurend. Ik kan je wel helpen met het uitzoeken van welke regels er waarschijnlijk in jouw situatie met betrekking tot je loopbaan gelden. Ik kan je ook helpen met de overwegingen die eruit voortvloeien.

Als je start vanuit een uitkering, gelden er andere regels dan wanneer je vanuit een vaste baan op zoek gaat naar de volgende stap  in je loopbaan. Hoewel het misschien niet prettig voelt om ‘in de ww te zitten’, geeft deze situatie je ook even tijd om je voor te bereiden op je volgende stap. Ik weet uit eigen ervaring dat die tijd heel snel voorbij is. Als je twee jaar uitkering voor de boeg hebt, kan het verleidelijk zijn om even achterover te leunen en de beslissing uit te stellen. Mijn advies is om dat niet te doen. Ga je zo snel mogelijk oriënteren op de arbeidsmarkt. Stel vragen, ontmoet mensen en bedenk scenario’s.

Hetzelfde geldt min of meer als je vertrekt vanuit een reorganisatie en ‘een gouden handdruk’ of afvloeiingsregeling mee krijgt. Dat klinkt leuk en is ook niet verkeerd, maar ook hiervan weet ik uit eigen ervaring dat het geld snel op is.

Mijn advies: laat je vooral niet leiden door de regels. Ze zijn er, houd er rekening mee, maar trek vooral je eigen plan en kijk dan wat de regels voor jou betekenen.

Drie belangrijke tips…

Mocht je met de vraag “Zal ik zelf starten of toch solliciteren?’ bezig zijn, dan wil ik je graag drie tips geven:

  1. Luister naar je onderbuik gevoel. Als je de vraag in jezelf stelt “Zal ik voor mijzelf beginnen of toch solliciteren?” en vervolgens je ogen even sluit… Wat is dat het eerste antwoord dat er in je opkomt? Negeer dit antwoord niet, ook al zegt je hoofd later misschien iets anders.
  2. Praat er met andere mensen over. Je zult zien dat je niet de enige bent die met deze vraag worstelt. En wellicht ken je mensen die recent het proces doorlopen hebben. Je kunt veel van hen leren.
  3. Het is jouw leven. Jij kiest wat het beste bij jou past, ook al hebben anderen daar mogelijk een ander beeld bij…

Tot slot:

Om alle mensen die twijfelen over ‘zelf starten of solliciteren’ te helpen in hun proces, kun je deelnemen aan de online workshop ‘Zelf Starten of Solliciteren’. Klik hier voor meer informatie en de eerstvolgende workshop. Voor de goede orde: dit is geen webinar, maar een workshop. Het is interactief en je gaat echt zelf aan de slag met het beantwoorden van jouw vragen. Bovendien helpt het om met andere deelnemers die ook met deze vraag zitten, te sparren. Het is daarmee leuk en leerzaam tegelijk. Als je twijfelt over je vervolgstap in je loopbaan, laat deze kans dan niet liggen en meld je aan voor de workshop! 

p.s.: Ken je mensen die op dit moment in deze fase van hun loopbaan zitten? Stuur ze dan dit artikel door! Namens hen alvast bedankt! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De moeite om te lezen

Maak GRATIS kennis met ons cursusmateriaal t.w.v. € 49,-!

Ontvang 3 lessen en start je ondernemersreis!

image-1