Hoe zorg je er als ondernemer voor dat jij wint van je concurrent?
Wat kun je als ondernemer leren van een ‘eenvoudig’ potje schaak? Ik gaf een tijdje schaakles op de lagere school van mijn kinderen. Een keer in het jaar was het zover, het jaarlijkse schoolschaaktoernooi ging van start en onze school deed mee. Terwijl ik naar de verbeten koppies van ‘mijn pupillen’ keek, realiseerde ik mij dat ze bezig waren om proberen te winnen van ‘hun concurrent’. De vergelijking met ondernemen drong zich op.
Ik geef je enkele waardevolle tips – gebaseerd op een potje schaken – die jij als ondernemer meteen kunt vertalen naar jouw eigen bedrijf. Tips die het verschil maken tussen winnen of verliezen. Tussen een hogere omzet en succes of worstelen met verkoop. En… om de tips te snappen, hoef je geeneens te kunnen schaken!
Begin met het spel: doe de eerste zet!
Deze tip is oh zo voordehand liggend. Zeker bij een potje schaak. Maar het lijkt erop alsof er bij ondernemen andere spelregels gelden. En dat is niet zo. De belangrijkste reden waarom ondernemers niet zo succesvol zijn als dat ze kunnen zijn, is dat ze onvoldoende in beweging komen. Niet implementeren.
Bij schaken geldt: aanraken = zetten en loslaten = losgelaten. Oftewel, als je een stuk hebt aangeraakt, moet je er ook mee zetten. En eenmaal losgelaten, kun je er niets meer aan veranderen en moet je afwachten hoe de tegenstander reageert. Heb je een fout gemaakt, dan kun je alleen maar hopen dat hij of zij je stommiteit niet ziet. En eindeloos nadenken over een zet kun je ook niet, omdat je bij wedstrijden beperkt de tijd hebt.
Bang om de verkeerde zet te doen?
Diezelfde ‘angst’ zie ik ook bij ondernemers. Angst om de verkeerde zet te doen, dus wachten ze af en gebeurt er niets. Wellicht herken je dit, maar wat kun je hieraan doen?
- Train jezelf in snel zetten.
Probeer in het dagelijks leven sneller te beslissen dan dat je nu doet. Beslis snel over wat je gaat eten, over wat je die avond gaat doen, over wat je aantrekt en of je ergens ja of nee tegen zegt. Door jezelf op deze manier te trainen, train je je beslisvaardigheid. Een cruciale kwaliteit om succesvol te kunnen ondernemen. - Verplaats jezelf in je klant of juist je concurrent.
Hoe zal hij of zij reageren als jij doet wat je net besloten hebt? Ook hier geldt: blijf niet eindeloos analyseren, maar kijk wat de meest voordehand liggende reactie zal zijn. - Accepteer de gevolgen en leer ervan.
Elke zet die je doet, heeft een gevolg. Elke actie, leidt tot een reactie. Je kunt je zet niet meer veranderen, als je hebt losgelaten. Je kunt alleen nog maar accepteren wat het resultaat is en leren van wat je fout of juist goed hebt gedaan. Blijf niet hangen in een stommiteit of juist iets briljants. Je volgende zet is weer net zo belangrijk.
Als jij ‘ondernemen’ zou zien als een potje schaken, wat zou dan jouw volgende zet zijn?