Mijn naam is Rob IJszenga en ik ben eigenaar van seo-hulp.nl en in dit blog wil ik je helpen met de online prioriteiten voor een startend bedrijf. Met SEO Hulp help ik ondernemers met de online vindbaarheid van hun bedrijf. Dit doe ik door middel van online trainingen en het uitvoeren van projecten. Voor De Starters Academie schrijf ik 3 blogs over zoekmachine-optimalisatie (SEO). ). In dit derde blog lees je alles over het zoeken van de juiste zoekwoorden voor je bedrijf en website.
Weet jij hoe je klanten zoeken?
Zodra je aan de slag gaat met het maken van een website of het verbeteren/optimaliseren van een bestaande website kom je onherroepelijk de termen zoekwoorden, keywords, zoekwoordenonderzoek en long-tail keywords tegen. Al deze termen hebben betrekking op het zoekgedrag van jouw potentiele klanten. Zodra je weet welke zoekwoorden jouw potentiele klanten gebruiken om informatie vinden over jouw product of dienst, kun je hier op inspelen om zo die potentiele klanten naar je website te halen. In mijn vorig blog voor De Starters Academie schreef ik over het schrijven van overtuigende SEO teksten. In dit blog leg ik je uit hoe je content kunt koppelen aan zoekgedrag van potentiele klanten.
Allereerst duiken we even in de term zoekwoorden, ook wel keywords genoemd. De term zegt het eigenlijk al. Zoekwoorden zijn de woorden die gebruikers van Google invoeren in de zoekbalk van Google om informatie te vinden. Het zoekgedrag is in de loop van de jaren ontzettend veranderd. In de beginperiode van Google (rond het jaar 2000) werd het zoekgedrag gekenmerkt door het gebruik van enkele zoekwoorden. Bijvoorbeeld kamerplant of koptelefoon. In de jaren daarna werd het zoekgedrag koopgerichter en de zoekopdrachten langer. Bijvoorbeeld: kamerplant kopen. Tegenwoordig is Google een soort vraagbaak geworden en is een groot gedeelte van de zoekopdrachten een vraag. Bijvoorbeeld: hoeveel water moet ik mijn kamerplant geven?
Een belangrijk onderdeel van zoekmachine-optimalisatie (SEO) is dat dat je de pagina’s van je website optimaliseert aan de hand van zoekgedrag en zoekopdrachten die jouw potentiele klanten gebruiken. Hoe je dit doet vertel ik je in dit blog over zoekgedrag van jouw klanten het vinden van de juiste zoekopdrachten.
In welke fase zit de potentiele klant?
Voordat je begint met een zoekwoordenonderzoek zul je eerst moeten bepalen in welke fase de potentiele klant zit. Zoals in mijn vorige blog beschreven is het belangrijk om een buyer persona te maken. Dit helpt je om content te maken die aansluit op de wensen van je klant.
Laten we het voorbeeld van de kamerplant er nog eens bij nemen. En hoe je hier als kamerplanten webshop op in zou kunnen springen. Want ook kamerplanten worden vandaag de dag volop online besteld.
Grofweg zou je het (online) aankoopproces van een kamerplant in twee fases kunnen opsplitsen. Een oriënterende fase en een beslis/koopfase. Hier volgt een korte beschrijving van beide fases en het effect op zoekgedrag.
Oriënterende fase
Je hebt een nieuwe woning en bent druk bezig met het inrichten van de woonkamer. Alle meubels staan op hun plek en het begint al aardig op een gezellige woonkamer te lijken. Om nog wat sfeer toe te voegen besluit je om op zoek te gaan naar kamerplanten. Omdat je niet echt groene vingers hebt gebruik je Google om wat informatie in te winnen over kamerplanten. Welke planten hebben weinig water nodig?, kan een kamerplant op een donkere plek staan? Zijn alle kamerplanten geschikt voor katten honden?
Zomaar een aantal zoekopdrachten die kenmerkend zijn voor een klant die zich oriënteert. Eigenlijk is de klant opzoek naar informatie en een oplossing voor zijn probleem. Kenmerkend voor zoekgedrag van oriënterende klanten is dat de meeste zoekopdrachten vragen zijn. Ook wel long-tail zoekopdrachten genoemd.
Je kunt deze oriënterende klant helpen door antwoord te geven op zijn vragen over kamerplanten. Het schrijven van een blog is hiervoor uitermate geschikt. In dit blog biedt je de informatie waarnaar de klant op zoek is, introduceer je jezelf als bedrijf die kan helpen bij het oplossen van zijn probleem en biedt je tenslotte inspirerende content om de potentiele klant te begeleiden naar de volgende fase: de koopfase.
De klant heeft zich georiënteerd, weet welke kamerplant het beste in zijn interieur past en welke plant het beste samen gaat met zijn huisdieren. Zijn oog is gevallen op een bloeiende kamerplant die niet giftig is. En het liefst één met grote groene bladeren.
De zoekopdrachten die de klant in de koopfase gebruikt zijn vanzelfsprekend veel koopgerichter. Voorbeelden van zoekopdrachten zijn: niet giftige kamerplant, bloeiende kamerplant niet giftig of niet giftige kamerplant met grote bladeren.
Nu is he moment om deze klant over te streep te trekken en te verleiden tot een aankoop. Je kunt deze bezoeker daarom het beste helpen met een overzichtspagina waarop alle kamerplanten staan die naadloos aansluiten op de zoekopdracht van de klant. Als vervolgens ook nog het product, de prijs en de levervoorwaarden goed zijn is de kans het grootst op een aankoop.
De content moet dus naadloos aansluiten op de fase waarin de klant zich bevind. Het is heel verleidelijk om je vooral te richten op de klant die in de koopfase zit. Maar door jouw product of dienst al vroeg en op de juiste manier te introduceren plant je al heel vroeg het zaadje wat uiteindelijk in een aankoop resulteert.
Tevens geeft het schrijven van blogs je de mogelijkheid om re-marketing toe te passen op de lezers. Bijvoorbeeld via social media. In veel gevallen zijn de re-marketing campagnes de meest succesvolle campagnes. Nog een goede reden dus om een klant al vroeg in het proces te ‘vangen’.
Het is dus belangrijk dat de content die je maakt, aansluit op het zoekgedrag van jouw (potentiele) klanten en aansluit op de fase waarin ze zich bevinden. Daarvoor zul je er dus achter moeten komen welke zoekwoorden ze gebruiken om jouw product of dienst te kopen (koopfase) of daar informatie over zoeken (oriëntatiefase). Om daar achter te komen moet je zoekwoordenonderzoek doen.
Ik beschrijf hier één manier hoe je zoekwoordenonderzoek kunt doen. Zoals met zoveel, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.
Het proces van een zoekwoordenonderzoek is het beste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. In dit geval gaat het om een voorbeeld van een kamerplanten webshop en gaan we een blog schrijven over welke kamerplanten geschikt zijn voor een schaduwplek.
De eerste stap in het zoekwoordenonderzoek is de zoekmachine van Google. Daar voer je een algemeen zoekwoord in. In het geval van het voorbeeld van de kamerplant zou dat dus de zoekopdracht: kamerplant zijn.
Zoals je op de afbeelding hieronder ziet, vult Google de zoekopdracht aan met opdrachten die andere gebruikers in Google in het verleden veelvuldig hebben gebruikt. Daar kies je de meest relevante zoekwoorden uit om te noteren. In dit geval zou dat zijn: kamerplanten schaduw.
Vervolgens zoeken we verder op de zoekopdracht: kamerplanten schaduw. Zodra je de zoekresultaten ziet kun je helemaal naar onder scrollen. Onderaan de pagina geeft Google nog een aantal gerelateerde zoekopdrachten. Dit zijn zoekopdrachten die door gebruikers veelvuldig zijn gebruikt en gerelateerd zijn aan jouw zoekopdracht. Dit is belangrijke informatie en hiermee kun je de onderwerpen in je blog verder aanvullen.
De gerelateerde zoekopdrachten die Google onderaan de pagina weergeeft kunnen per gebruiker verschillen. In mijn geval geeft Google onder andere de zoekopdrachten: kleine kamerplanten die in het donker groeien en grote sterke kamerplanten.
Deze beide zoekopdrachten kun je als onderwerp behandelen in je blog. En zo heb je na het invoeren van slechts twee zoekopdrachten in Google de structuur van je blog al staan met als onderwerp: kamerplanten schaduw en als sub onderwerpen: kleine kamerplanten die in het donker groeien en grote sterke kamerplanten.
Nu je de juiste zoekopdrachten hebt uitgekozen ben je aangekomen bij de laatste stap van het zoekwoordenonderzoek. Want het is natuurlijk wel belangrijk om te weten hoe vaak een zoekopdracht wordt gebruikt. Dit wordt zoekvolume genoemd. In het algemeen geldt de regel, hoe hoger het zoekvolume, des te hoger is de mate van concurrentie.
Ben je een beginnende (online) ondernemer? Of heb je een domein met een lage autoriteit? Kies dan in eerste instantie voor zoekopdrachten met een lager zoekvolume. Zo mijd je de concurrentie met grote partijen maar kun je toch een hoge positie in de zoekresultaten behalen en bezoekers naar je website halen.
Het volume van een zoekopdracht kun je halen uit Google Ads. Er zijn meerdere tool waar je informatie over zoekvolume kunt vinden. Maar voor nu beperk ik het even tot de gratis en meest accurate tool: Google Ads.
- Zodra je bent ingelogd klik je helemaal bovenin op tool en instellingen
- In het menu wat dan zichtbaar word klik je aan de linkerkant op zoekwoordenplanner
- Vervolgens kies je zoekwoorden en prognoses bekijken
In het volgende scherm voer je de zoekopdrachten in die je tijdens je zoekwoordenonderzoek hebt verzameld en klik je op aan de slag. In eerste instantie verschijnt dan de informatie van het tabblad prognose. Als je kiest voor het tabblad historische statistieken krijg je het gemiddelde zoekvolume van de afgelopen 12 maanden te zien. Dat ziet er voor de zoekopdrachten die we gekozen hebben voor het blog over kamerplanten op schaduwplekken zo uit.
Je ziet bij de zoekopdracht kleine kamerplanten die in het donker groeien geen volume staan. Dat heeft te maken dat Google nauwelijks volume meet van zoekopdrachten die langer zijn dan vier woorden. Maar omdat Google zelf de zoekopdracht als suggestie heeft gegeven, kun je er vanuit gaat dat deze zoekopdracht zeer regelmatig wordt gebruikt.
Voor een startende website of webshop is een zoekvolume van 1300 best ambitieus. Zeker wanneer er weinig tot geen budget is voor linkbuilding. De concurrentie zal behoorlijk stevig zijn voor een plek op de eerste pagina.
- Samenvattend zijn dit de stappen die je moet nemen bij het doen van zoekwoordenonderzoek:
Bepalen in welke fase de klant zich bevindt - Op welke manier ga je content aanbieden; productenoverzicht, inspiratie blog, informatief artikel
- Verzamelen van zoekopdrachten
- Vaststellen van zoekvolume
- Bepalen welke zoekopdrachten je gaat gebruiken
Zo, de zoekopdrachten staan op papier. Het maken van de content kan beginnen. De voorbereiding is cruciaal en vormt het fundament van jouw content. Ga hier zorgvuldig mee om. Pas dan creëer je content waarmee je de klant echt verder helpt en waarmee je kunt scoren in de zoekmachine.
Het zoeken en kiezen van de juiste zoekwoorden is zoals je ziet een flinke klus. Toch kan het bepalend zijn voor het succes van je verkopen. Welke zoekwoorden zijn voor jou van het meest belangrijk? Deel het hieronder en laat andere starters op jouw zoekwoorden zoeken!
Geef een reactie