“Wat wil jij later worden?”. Het is een vraag die we vooral aan kinderen stellen. En het antwoord luidt meer dan eens: ‘Brandweerman’, ‘Balletdanseres’ of ‘Uitvinder’. En wat worden ze uiteindelijk? ICT-er, schooljuf of manager bij een financiële instelling. Is er iets mis met deze beroepen? Nee, natuurlijk niet. Maar het is wel iets anders dan waar het jongetje of meisje ooit van droomde. Hoe kan dat? En, wanneer is het jou eigenlijk voor het laatst gevraagd wat je wilt worden?
Meer kansen dan ooit op je droombaan!
Toen ik nog op school zat (uhm… jaren ’80 en ’90) werd ik opgeleid voor een vaste baan. Ja, toen had je die nog. Vaste banen. Die goede oude tijd. Je ging solliciteren en je kreeg na een korte proeftijd een vast contract. Handig, want dat gaf rust en je kon er ook een stuk makkelijker een hypotheek mee krijgen. Bijkomend voordeel was dat je niet echt hoefde na te denken wat eigenlijk je droombaan was, want ja, om daar nou je vaste baan voor op te geven… (terwijl je die hypotheek net hebt gekregen) Kortom, een ideale situatie: uit de schoolbanken, meteen een baan met salaris en zekerheid.
Of toch niet?
Want als je het van de andere kant bekijkt: als je in een redelijk comfortabele stoel zit (de vaste baan), sta je niet snel op om te kijken of je nog lekkerder kunt zitten (de droombaan!). En dat is precies de reden dat veel mensen eigenlijk helemaal niet zo lekker zitten als ze zouden kunnen zitten. Ze nemen genoegen met een lekkere stoel, terwijl er misschien verderop een ligstoel aan de rand van het zwembad staat, waar je met een cocktailtje kunt genieten van het zonnetje. Het comfort van de ogenschijnlijke vaste baan wint het van de onzekerheid van de droombaan. Maar…
Goed nieuws!
De economische ontwikkelingen – geholpen door de financiële crisis, internet en de steeds verder doorgevoerde automatisering – hebben ervoor gezorgd dat bij veel mensen de poten onder hun stoelen zijn of worden weggezaagd. En dat zit toch een stuk minder lekker. Scholieren die nu uit de schoolbanken komen, zullen niet gauw een vaste baan vinden. Dat geldt ook wanneer je op je 40e ontslagen wordt. Of nog later. Je moet echt op zoek en blijven zoeken. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat je meteen het werk doet, waar je echt blij van wordt. Als je het zo bekijkt, heb je tegenwoordig veel meer kansen op het vinden van je droombaan!
Vinden of creëren van je droombaan?
Helaas liggen de droombanen niet voor het oprapen en daar komen jaarlijks zo’n 130.000 mensen (opnieuw) achter. Zij starten hun eigen bedrijf om op die manier niet alleen hun geld te verdienen, maar om op die manier ook echt te doen waar ze gelukkig van worden. Ze zetten een stap in de richting van hun droombaan… die ze zelf gaan creëren. Ik vind het geweldig om starters vol passie te horen vertellen wat ze het liefste doen en hoe ze de wereld op hun manier een stukje leuker maken. Niet alleen hun eigen wereld, maar ook die van anderen. Ook in het onderwijs is er steeds meer aandacht voor ondernemerschap en ondernemend gedrag. Jongeren moeten wel. Het is de manier om in de nieuwe economie je plek te vinden.
Het creëren van je droombaan in de vorm van je eigen bedrijf… hoe pak je dat aan?
Het vergt moed en doorzettingsvermogen om je dromen na te jagen. Maar het begint wel bij het hebben van een droom. Hoe concreet heb jij die voor ogen? Hoe ziet jouw droombaan eruit? Oftewel, wat wil jij eigenlijk worden als je later groot bent? Ga eens een avond zitten met een leeg vel papier, telefoons en tv uit en schrijf op 1 A4-tje wat je het liefste doet. Welk werk, welke setting, met wie (en wie niet), waar en vooral… waarom! Wees zo gedetailleerd mogelijk.
Van droom naar doel: zet de eerste stap
Weet je wat het verschil is tussen dromers en mensen die hun dromen waarmaken? De laatste mensen ondernemen actie. Als je de hoofdprijs wilt winnen (droom), moet je wel een lot kopen (actie). Bij een loterij ben je natuurlijk afhankelijk van ‘geluk’, het creëren van je droombaan in de vorm van je eigen bedrijf heb je veel meer zelf in de hand! Zet die eerste stap, ook al is het maar een kleine stap en ga zo op weg naar jouw droombaan.
Eén cruciale tip om je doelen te halen…
Als ik je maar één tip zou mogen geven om je doelen te halen, dan is het deze: spreek uit wat je doel is. Misschien vind je dat doodeng, ik geef je drie goede redenen om dat wel te doen:
- Het versterkt je geloof in eigen kunnen. Door hardop te zeggen wat jouw doel is, geef je aan jezelf het signaal af dat je er serieus in bent. Je gaat er meer in geloven en dat geeft je kracht en zelfvertrouwen. Onmisbaar om welk doel dan ook te halen.
- Je omgeving gaat je eraan houden. Door te zeggen wat je doel is, gaan mensen in je omgeving vragen hoe het ermee staat. Dat is misschien nog enger, maar het werkt wel! Als jij zegt dat je voor jezelf wilt starten, zal je merken dat vrienden en kennissen regelmatig belangstellend zullen vragen hoe het gaat. En die wil je niet graag vertellen dat het niet zo goed lukt of dat je er geen prioriteit aan geeft.
- Anderen gaan je helpen. Dit is de meest krachtige reden om je doelen te communiceren. Anderen mensen gaan je helpen. Toen ik 5 jaar geleden vertelde dat ik voor mijzelf wilde beginnen, kreeg ik van alle kanten hulp. Mensen boden aan mijn website te maken, ik kreeg netwerkcontacten aangeboden (heel belangrijk) en ik kreeg een bureau van een bedrijf dat net nieuwe meubels had en de oude weg deed. Dat bureau was prima en dat heb ik nog steeds.
Nu komt natuurlijk de big question… hoe ziet jouw droombaan eruit? Wat is jouw doel?
Het is natuurlijk voor mij makkelijk praten om de vraag wel aan jou te stellen en niet aan mijzelf. Dus: mijn droombaan, mijn doel voor dit jaar? Ik wil dolgraag dat de programma’s van De Starters Academie gebruikt gaan worden in het onderwijs, met name met MBO-onderwijs. Ik zie mijzelf regelmatig ‘voor de klas’ staan om jongeren te helpen hun toekomstdromen helder te krijgen. Dit jaar al in Nederland, over 5 jaar ook in een aantal ontwikkelingslanden, zoals de Dominicaanse Republiek, Nicaragua en Vietnam. De eerste stappen die ik nu hierin gezet heb, is het ontwikkelen van een krachtig (online en offline) programma en het leggen van contacten met diverse onderwijsinstellingen. Mijn volgende stap wordt het schrijven van een nieuw boek.
Maar nu is het jouw beurt… Wat is je droombaan en wat zou jouw eerste stap hierin kunnen zijn? Durf jij het hieronder te delen? En, wie weet lees je dromen van anderen en kun jij hen helpen…(of zij jou)
Dare to dream!
p.s.1: Kun je wel wat hulp gebruiken om je dromen en doelen handen en voeten te geven? En de weg erheen stap voor stap in te vullen? Dan kun je onze online programma’s volgen (niet goed, geld terug!). Of volg een van onze live trainingen om dichter bij je dromen te komen! Klik hier voor meer informatie en/of neem contact met mij op via het contactformulier als je een vraag hebt.
p.s.2: En ja… op de bijgaande foto ben ik aan het werk… Het is dus echt mogelijk om je droombaan te creëren! I practise what I preach 🙂
Ik wist als meisje HELEMAAL niet wat ik wilde worden. Dat waren de jongetjes die dat zeiden, en wisten, althans zo zag het er voor mij uit…
Mijn droom en doel is om als internationaal spreker te mogen spreken over mijn visie: dat elk meisje recht heeft op toegang tot onderwijs en toegang tot persoonlijke ontwikkeling. Hier kwam ik pas achter toen ik 51 was… maar terugkijkend… is dit altijd al de rode draad in mijn leven geweest.
Dank je Saskia… dat is een mooie droom en het bewijst maar weer eens dat het goed is om je die vraag te blijven stellen: wat wil je eigenlijk worden als je groot bent. Of je 30 bent, 40, of 51 , dat maakt niet uit! Wat zou je eerste stap kunnen zijn om je droom te verwezenlijken?
Na mijn eindexamen wist ik niet wat ik wilde worden! Omdat ik de exacte vakken erg leuk vond en er goed in was, ben ik chemisch analiste geworden. Na een paar jaar kwam ik er achter dat ik het te technisch en saai vond en meer contact met mensen wilde hebben in mijn werk. Dus ben ik in de avonduren een opleiding sociale dienstverlening gaan volgen en heb daar ook werk in gevonden. Jaren later ben ik samen met mijn partner een winkel begonnen en toen dat voor mij stopte, ben ik na administratieve banen weer op zoek gegaan naar een sociaal beroep en ben ik budgetcoach geworden. Het is mijn droom zo veel mogelijk mensen te helpen inzicht te krijgen in hun financiën zodat ze op termijn meer geld over kunnen houden voor de dingen die ze belangrijk en leuk vinden.
Hi Tineke, ja, gek is dat eigenlijk he. Dat je na je eindexamen niet wist wat je wilde worden. Ik herken het. Ik wilde accountant worden en ging daarom economie studeren. Maar accountancy paste helemaal niet bij mij. Mooi dat jij nu zo dicht bij je passie zit. Probeer (dat hoeft niet als reactie) voor jezelf je droombaan nog concreter te maken en te kijken welke stappen je nu al kunt zetten om er te komen!
Vroeger wist ik zeker dat ik… stewardess wilde worden. Stewardess is het nooit geworden, maar ik heb wel meer dan tien jaar in het buitenland gewoond en gewerkt. Toen ik terug ik Nederland kwam heb ik de opleiding Tolk-Vertaler gevolgd en heb ik meer dan 40 boeken naar het Nederlands vertaald, vervolgens werd mij gevraagd of ik ook trainingen geef en dat doe ik nu al jaren met heel veel plezier on- en offline. Altijd droombanen gehad en mijn hart weten te volgen 🙂 Groet, Anneke
Dank je Anneke, je bent dan wel geen stewardess geworden, maar bent zo te lezen wel heel dicht in de buurt gekomen van de reden waarom je stewardess wilde worden: lekker internationaal. Super!
Wat een goeie vraag, Oscar! Ik wilde als klein meisje juf worden. Dat is gelukt. Toen wilde ik de kinderen die in de klas ontspoorde en kinderen die echt hulp en bescherming nodig hebben helpen en werd ik orthopedagoge. Daarna wilde ik graag moeder worden. Dat is ook gebeurd. Nu zou ik graag moeders van speciale kinderen willen helpen en een boek schrijven. Ik ben daar nu een heel eind mee op weg. Doelen stellen werkt!!!
Hoi Annemieke,
Ook jij dank voor je het delen van je dromen. Voelt goed he. Zeggen dat je een boek wilt gaan schrijven! Ik ga je eraan houden hoor 🙂 Mocht je hierover vragen hebben, laat het me weten!
Mijn droom is zeilend moeders helpen om naast hun kind te gaan staan, te zien wat hun kind nodig heeft en dan samen gelukkiger worden. Ik ben op weg om deze droom te realiseren, nu nog mijn boten vol krijgen met moeders!
Ha Jojanneke, wat een geweldige droom! Voor jou en andere starters: let bij dit soort ‘activiteiten’ met klanten goed op hoe het geregeld is met de aansprakelijkheid. Je bent er niet door ze een A4-tje te laten ondertekenen dat ze meegaan op eigen risico. Bespreek dit met je verzekering.
Het is mijn droom een academie te hebben waar ondernemers terecht kunnen. Waar ze leren het beste uit zichzelf en hun klanten te halen. Waardoor ze gelukkig en succesvol zijn.
Hoi Mariëlle, een academie :-). Klinkt goed! Ik kan je uit eigen ervaring zeggen dat het geweldig is om mensen verder te helpen bij het realiseren van hun (ondernemersdromen). Afgelopen maanden ben ik nauw betrokken geweest bij het op weg helpen van Caroline van Wijngaarden. Kijk hier voor inspiratie: http://www.deltalloyd.nl/inspiratie/koers-caroline-vlog-12.jsp
Graag had ik mensen van alle leeftijden, die zich niet zo goed verbaal kunnen uiten, geholpen om zich op een creatieve manier te kunnen uiten en zo te coachen. Ik heb nog geen idee hoe ik dit ga doen, maar dat is de droom.
Dank je voor je reactie Ilse. Dat is een mooie droom: welk eerste stapje zou je kunnen zetten?