Afgelopen weekend ben ik met mijn kinderen wezen schaatsen op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Het was prachtig weer en bij gebrek aan echte winter, trekken we onze baantjes maar op de kunstijsbaan. Mijn zoon Lex vroeg aan mij: “Pappa, waar heb jij leren schaatsen?” Ik antwoordde dat ik het mijzelf had geleerd en bleef in de bocht nog maar net overeind, terwijl ik werd ingehaald door een meisje van een jaar of 10 met een hesje aan van de HCA, de Hardrijders Club Amsterdam. Lex keek haar vol bewondering na.
Per toeval kwam ik ook nog mijn buurman tegen, die losjes met de handjes op de rug schaatsend vroeg hoe het ging. “Ik red me net”, zei ik. “Maar waar heb jij zo leren schaatsen?”. “Oh, ik heb maar eens een paar lesjes genomen”, was zijn antwoord.
Nooit echt goed
Op de schaatsbaan al ontstond het idee voor dit ondernemersblog. Ik realiseerde mij dat ik nooit echt een goede schaatser zou worden als ik op deze manier zou doorgaan. Ik ben – op meerdere gebieden – een autodidact (=iemand die zichzelf vaardigheden aanleert) en … ik zal het maar ruiterlijk toegeven: ik ben ook in heel veel dingen eigenlijk helemaal niet zo goed :-).
Is dat erg?
Ja en nee.
Het is niet erg dat ik niet zo goed kan schaatsen. Ik vind het gewoon leuk om te doen en ik geniet ervan om zo met de kinderen bezig te zijn. En… ik hou ze nog bij, so what? Ik ging echter wel drie keer bijna op mijn gezicht. Eigenlijk was mijn balans gewoon niet helemaal in orde. En Lex gaf aan schaatsles te willen, want dan kon hij het echt goed leren en beter worden dan zijn vader. Kinderen zijn zo slim…
Autodidacten zijn de ergsten
Ik wijs vooral naar mijzelf. Ik pik dingen redelijk snel op. Met als gevolg dat ik het lange tijd niet echt nodig vond een les of training ergens in te volgen. En ja… dan kun je veel dingen, maar word je nergens echt goed in. En juist voor ZZP-ers is het heel erg belangrijk dat ze in elk geval heel goed zijn in hun vak. Beter dat je ergens specialist in bent, dan dat je van alles ‘een beetje’ weet. Dan gaat een klant je nooit inhuren. Een klant wil de beste websitebouwer, de beste loopbaancoach, de beste masseuse. En niet een redelijke websitebouwer die daarnaast ook nog een beetje verstand heeft van boekhouden.
Kijk maar eens naar de mensen die jij zelf inhuurt. Blinken zij niet gewoon uit in één ding? En hoe komt dat? Zijn zij autodidact of hebben zij hun kennis en vaardigheden vergroot door opleiding en training?
Hoe goed ben jij in wat je doet of aanbiedt?
Hoe goed vind jij jezelf eigenlijk in wat je als zelfstandige doet? En, belangrijker, heb je het wel eens aan je klanten gevraagd? Het is mijn ervaring dat klanten goed kunnen en willen aangeven wat er goed was, maar vooral wat er nog beter kan. Op deze manier kun jij jezelf verbeteren. Kun je echt goed worden in je vak, zodat klanten voor je gaan kiezen en niet meer bij je weg willen. Stel jezelf steeds de vraag: "Hoe kan ik nog beter worden?" En zorg er dan voor dat je steeds beter wordt!
Sorry, slecht nieuws
Het spijt me, ik heb eigenlijk niet zulk leuk nieuws voor je. Als ZZP-er is het onvoldoende om goed in je vak te zijn. Sterker nog, het is onvoldoende om de beste in je vak te zijn. Je moet namelijk ook goed kunnen ondernemen. Jouw doelgroep moet weten dat jij er voor ze bent. Maar hoe doe je dat? Je moet ervoor zorgen dat er meer geld binnenkomt, dan dat eruit gaat. Hoe zorg je daarvoor? Je moet niet alleen nu werk hebben, maar ook de komende maanden. Hoe pak je dat aan?
Een cursus of training in je vakgebied is interessant: het is je passie en je wilt er meer van weten of je wilt er beter in worden. Op het gebied van ‘ondernemen’ zijn veel starters echter ‘autodidact’: zij leren het zichzelf en denken dat het met wat tips van anderen wel lukt. De realiteit is anders: op deze manier word je nooit echt goed.
Is dat erg?
Ja.
Als je nooit echt goed wordt in ondernemen, is het lastig geld verdienen. Zo kun je niet je droom waarmaken en blijf je krabbelen op de buitenbaan.
Stel je voor…
Stel je voor dat jij echt goed zou zijn in ondernemen. Je marketing loopt als een trein, je hebt grip op je financiën en je agenda staat vol met afspraken en klanten. Je maakt leuke winsten. Hoe zou dat zijn? Wat zou je allemaal niet meer doen, gewoon omdat je daar eigenlijk helemaal geen zin in hebt? En, wat zou je dan juist wel gaan doen?
En ik? Ik ga maar eens schaatslessen nemen…
Waar zou jij echt goed in willen zijn? Het mag iets zakelijks zijn, maar het hoeft niet. En… een tweede vraag: wat zou je eraan kunnen doen om daar dan goed in te worden? Ik ben benieuwd!
Succes!
p.s.: Natuurlijk: ik hoop je met dit blog duidelijk te maken dat het belangrijk is dat je een betere ondernemer wordt, want teveel ZZP-ers doen helaas maar wat en hebben het daardoor moeilijk. Wil je weten hoe wij je hierbij kunnen helpen, klik dan hier.
Leuk om te lezen, en ja, raar maar waar, ik werd enorm getriggerd door die Jaap Eden baan… daar heb ik als kind heel wat uurtjes doorgebracht. Ook als autodidactisch schaatskind… Schaatsen kan ik dus niet, en iedereen haalde mij in… Toch heb ik fijne herinneringen aan die Jaap Eden baan 🙂
En het bruggetje vind ik heel waardevol. Je hebt ook gelijk. Waarom alles zelf doen, zelf leren… en dat maar half doen. Dat werkt voor een ondernemer niet, ben ik helemaal met je eens. Waar ik heel goed in zou willen zijn (en daar ben ik me in het bekwamen) is in financiële administratie. Niet om het te blijven doen, maar om het heel goed te snappen, doorgronden en vervolgens nog veeeeeel beter uit te kunnen besteden. Want dingen die je niet leuk vind om te doen, en die je expertise niet zijn, moet je als ondernemer uitbesteden. En uitbesteden kun je pas goed als je precies weet hoe het werkt en wat je wil. Zo denk ik erover, althans.
Hoi Saskia, dank je, waardevol inzicht. Van alle dingen die je kunt of zou kunnen uitbesteden (als ondernemer) zijn financiën en marketing wat mij betreft de enige twee waar je zelf toch moet blijven investeren in kennis en ervaring. Ze vormen namelijk de twee belangrijkste pijlers van je bedrijf. Nogmaals dank dat je dit zo deelde, enne… misschien kunnen we dan samen een keertje schaatsen 🙂 ?
Hoi Oscar, je slaat de spijker op zijn kop. Als expert ben je nog geen ondernemer of coach. Ik heb vooral met dat eerste heel erg geworsteld. Nou ja, geworsteld is een groot woord, ik was vooral heel onzeker. Als je voor jezelf begint, komt er zo veel bij kijken. Op dat vlak heb ik nu de juiste trainingen gevolgd en het is tijd om te gaan vliegen 🙂 Op elk ander gebied haal ik vooral heel veel info uit Amerika. Ik volg voornamelijk mensen zoals Brian Tracy, Jeff Walker, Brendon Burchard, Marie Forleo en Danielle LaPorte. Als er een vaardigheid is die ik wil verbeteren, momenteel is dat schrijven, volg ik een geschikte training. The Copy Cure van Marie Forleo doe ik momenteel. Aanrader!
Groet, Anneke
Dank Anneke, ik ken Copy Cure niet, maar dank voor het delen op dit blog. Het is namelijk zo leuk wanneer je al schrijvend de schroom van je af kunt gooien en je kennis kunt delen.
Ik zou wel graag willen uitblinken in schrijven en daar mijn vak van maken. Met mijn blog ben ik aardig op weg. Veel trouwe lezers, dus er zijn geïnteresseerden. Ik heb best veel schrijfles gehad o.a. bij de toneelschrijfster Gijsje Kooter http://www.schrijfcursusamsterdam.nl/, maar ik heb ook mijn hele leven ontzettend veel geschreven. Dus volgens mij werkt dat ook mee. Ik merk het aan blogschrijven ook. De eerste blogs zijn vreselijk. Nu een jaar later zie ik zo veel ontwikkeling. Gewoon DOEN is ook wel een van de beste tips die ik gehad heb.
Hi Annemieke, dank voor je bericht. Jij hebt dus al de nodige cursussen gevolgd om beter te leren schrijven en je brengt dus nu in praktijk wat je hebt geleerd! Ik heb je blogs gelezen, inderdaad je schrijft beeldend. Maarre… wanneer ga je je eigen boek schrijven? 🙂
Helder verhaal Oscar! Ik probeer zoveel mogelijk zelf te doen en kan daardoor te weinig bezig zijn met wat ik het leukste vind, namelijk het coachen en het geven van trainingen. In het coachen wil ik meer diepgang brengen en daarvoor ga ik in maart kennismaken met NLP. Trainingen en presentaties geven vind ik leuk maar ik ben er nog onzeker over. Ook daar zou ik me graag willen ontwikkelen zowel inhoudelijk als in het presenteren zelf.
Hi Tineke, dank voor je reactie. NLP is een krachtige tool, en ja presenteren is spannend. Het helpt zeker wanneer je een keer een dag of twee presentatietraining volgt en daarna zoveel mogelijk kansen aangrijpt om op podium je verhaal te vertellen. Zelf kijk ik vaak tijdens presentaties ook naar de technieken die de persoon op het podium toepast. Ook op die manier kun je veel leren.
Mooi om te lezen Oscar. Ik wil graag het ondernemerschap onder de knie krijgen. Dat is wel erg groot, maar vooral hoe zorg ik ervoor dat ik veel plezier hou in wat ik doe zonder dat de randvoorwaarden te veel tijd kosten. Wat kan ik uitbesteden en wat niet. Ik zoek nog naar structuren en die mij eigen maken.
Dank voor je reactie Jojanneke. Tsja… wat kun je uitbesteden en wat niet? Goede en hele relevante vraag. Hoe pak je dat aan en hoe kies je? Ik heb daar een e-book over geschreven dat onderdeel uitmaakt van het Sterk Starten programma. Ik stuur het je even apart per mail toe. Succes!
Je slaat de spijker op zijn kop. Als ondersteuner pur sang is het dubbel lastig om dingen uit te besteden, is mijn ervaring… maar als je op een punt komt dat je het niet meer alleen kunt, is dat toch echt een vaardigheid die ik beter zou willen beheersen.
Interessant blog Oscar, dankjewel voor het delen. Ik woon in Amsterdam, ben één keer op de Jaap Eden Baan geweest en dat was ook meteen de laatste keer. Want ik schaats alleen op natuurijs :-).
Ik ben goed, ik vind mezelf heel goed in wat ik doe. Ik ben een goede ondernemer en mijn klanten vinden dat ook. Ben beslist geen autodidact, want ik heb de lessen van anderen heel hard nodig gehad om zo goed te worden. En ik wil altijd nog beter worden, dus ik blijf leren van anderen die beter zijn.
Om goed te kunnen worden heb je naar mijn idee het vertrouwen nodig in jezelf dat je echt goed bent. Dat is de key.
Hi Mariëlle, wat goed dat je zelf hardop zegt dat je goed bent. Dat zouden meer mensen moeten doen! Het is denk ik wel een wisselwerking: hoe beter je wordt, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt, waardoor je nog beter wordt etc. Startende ondernemers kampen – heel logisch – nogal eens met zelfvertrouwen omdat het allemaal nieuw is. Het ondernemen dan, met de vakkennis zit het meestal wel goed.