Verdwalen … Zoeken, zoeken, zoeken…
Lijkt het er af en toe op alsof de startfase alleen maar bestaat uit het zoeken naar de juiste weg? Of… misschien ben je voor je gevoel aardig op weg, maar dan begint het ineens toch te knagen. Gaat het wel goed zo? Doe ik de juiste dingen? Je hoort om je heen dat anderen succesvoller zijn dan jij. De opdracht die je graag wilde hebben, kreeg je niet. En ineens ben je er niet zo zeker meer van dat die teksten op je website nog wel kloppen. Het lijkt erop dat je verdwaald bent… Maar hey: “Not all those who wander are lost ”
Verdwalen als ondernemer
Misschien ben je „in het dagelijks leven‟ ook wel eens verdwaald. Afhankelijk van waar je bent, is dat erg of minder erg. Ik verdwaal altijd in overdekte winkelcentra, maar dat is niet zo erg. Ik ben ook wel eens verdwaald op een 5.000 meter hoge vulkaan. Dat was minder leuk. (de volledige anekdote hiervan is overigens terug te vinden in mijn boek „Ondernemen is net reizen‟, blz. 161).
Ook als ondernemer kun je dus verdwalen. Maar in tegenstelling tot bij een „echte verdwaling‟…
• Vragen we vaak niet de weg, maar blijven we doormodderen tot het soms te laat is,
• Blijven we alles alleen doen of
• Vergeten we op deze momenten juist extra goed voor onszelf te zorgen.
Het eerste wat je kunt doen wanneer onrustige gevoelens over je koers je overvallen, is dat je teruggaat naar je Mindset: waarom ben je ook alweer voor jezelf begonnen? Wat waren je drijfveren? Wat is voor jou belangrijk en wat wilde je graag vanuit deze drijfveren bereiken?
Hoever ben je op weg naar deze doelen? Kun je een voorspelling doen waar je heen gaat als je de dingen zo blijft doen, zoals je ze nu doet? Goede ondernemers durven te verdwalen. Zij durven van de gebaande paden af te gaan en zo gaan ze op zoek naar nieuwe kansen en avonturen.
Doelgericht verdwalen?
Het kan ook zijn dat je niet ‘doelgericht’ aan het verdwalen was. Misschien is je doel ongemerkt veranderd tijdens je ondernemersreis. Door je ervaringen, door wat je wijzer bent geworden. In mijn eerste jaar als ondernemer wilde ik me vooral richten op marktonderzoek voor het MKB, maar na één jaar schoof ik al op richting coaching en het schrijven van boeken. Ook dit kan jou als (startend) ondernemer overkomen. Sterker nog, het overkomt heel veel ondernemers! Voortschrijdend inzicht en bepaalde opdrachten zorgen ervoor dat jij je op een bepaalde manier ontwikkelt met je bedrijf en dat kan wel eens afwijken van wat je in eerste instantie voor ogen had.
Want, jij staat aan het roer van je bedrijf, dus als jij het gevoel hebt dat je de koers wilt veranderen, dan doe je dat!
Hervind je kracht en richting!
Koers veranderen klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, want verdwalen is niet leuk als je er midden in zit. Het is belangrijk dat je op die momenten vanuit je eigen kracht put. Waar ligt je kracht? Waar ben je minder goed in? Vraag, als je het lastig vindt, andere ondernemers of wellicht je partner om feedback en richting. Zij zien doorgaans jouw sterke (en ook je zwakke!) kanten beter dan jijzelf.
Denk er ook aan met je klanten te praten! Als je twijfels hebt over de te volgen koers, vraag dan je klanten om raad! Doe marktonderzoek: vraag wat zij belangrijk vinden in jouw dienstverlening en – ook niet onbelangrijk – waar zij geld voor over hebben. Zo zorg je ervoor dat je de markt toegevoegde waarde biedt. En als je dat weet, is het het verdwalen meer dan waard geweest!
Als jij mij 1 vraag over ondernemen mag stellen, welke vraag is dat dan? Deel het hieronder als reactie en ik ga mijn uiterste best doen om je vraag te beantwoorden!
P.S.: Vraag dus ook regelmatig zelf aan je klanten of je prospects hoe je ze nog beter kunt helpen. Je zult versteld staan van de antwoorden die je krijgt.
Dank je Oscar voor deze blog, ik zie verdwalen eigenlijk als het onderzoeken van nieuwe kansen….of afscheid nemen van dat wat niet werkt.
Mijn vraag aan jou is:
Hoe zorg ik ervoor dat ik een krachtige samenvatting krijg voor wat ik doe? Dat iedereen weet als je vragen hebt over kinderen…..dan moet je bij Jojanneke zijn…..benieuwd naar je antwoord.
Hoi Jojanneke, dank je voor je vraag. Je bent niet de enige met die vraag, het is een van de belangrijkste en lastigste vragen voor een (startende) ondernemer. Ik geef je een voorbeeld: wat doe jij zelf als je iets zoekt en je wilt dat andere mensen jou helpen met zoeken? Het werkt dan het beste als je zo precies mogelijk aangeeft wat je precies zoekt! Oftewel: “Heeft u mijn hondje gezien?”, dan krijg je meteen de wedervraag: “Hoe ziet ie eruit?”. Jij beschrijft de hond en de kans is groter dat je hem vindt. Zo werkt het ook met jouw klanten: hoe zien ze eruit, waarnaar ben je precies op zoek? Met wat voor soort vragen over kinderen kunnen ze bij je terecht? En om wat voor soort kinderen gaat het (leeftijd, opvoedproblematiek, bepaald gedrag). Hoe specifieker jij omschrijft, hoe sneller mensen aan je denken. Anders loop je het risico dat alleen blijft hangen: Jojanneke, ja, die doet ‘iets met kinderen’. Lees ook dit blog, het helpt je verder! Succes!
Dank je wel Oscar, zeker de vergelijking van de hond maakt het voor mij inzichtelijk. Ik ga er mee aan de slag.
Hallo Oscar,
Wat ik gemerkt heb, is dat het heel lastig is om na een verhuizing aan de andere kant van het land opnieuw te beginnen. Mijn contact met de cliënten is persoonlijk, één op één, dus mijn cliënten komen i.h.a. uit de buurt.
Het is lastig om een begin te krijgen. Men kent mij niet en ook mijn behandelwijzen niet.
Het is duur om met grote advertenties te beginnen, dus ik doe zoveel mogelijk online.
Het komt gelukkig nu op gang, maar het kost tijd. (dat had ik bij een vorige verhuizing 14 jaar geleden ook al gemerkt. en ook toen is het uiteindelijk prima gelukt)
Dank je Anneke, jazeker bij een verhuizing moet je ook opnieuw je weggetje vinden. En klanten moeten jou weten te vinden. In feite geldt hier hetzelfde advies als wat ik hierboven aan Jojanneke geef. Gr. Oscar