Hoe moet je je uurtarief berekenen? Wat neem je als basis? Als starter ben je het misschien niet gewend om jezelf voor een bepaald tarief te ‘verkopen’. En, als je uit loondienst komt, denk je waarschijnlijk in een salaris per maand. Hoe reken je dat om naar een tarief per uur? Wat kun je nu vragen? Hoe bepaal je de prijs voor jouw dienst?
Geen uurtarief berekenen via ingewikkelde formules.
Op het internet kun je op verschillende sites allerlei ingewikkelde formules vinden voor het berekenen van je uurtarief. Je kunt dan van alles invullen: hoeveel geld je per jaar wilt verdienen, hoeveel uren je wilt werken, hoeveel tijd je aan marketing besteedt (en dus niet facturabel bent), hoeveel pensioenpremie je wilt opbouwen, hoeveel bedrijfskosten je maakt et cetera et cetera. Je hoort mij niet zeggen dat dit geen relevante zaken zijn, waar je in je bedrijfsvoering rekening mee moet houden, maar voor het berekenen van je uurtarief heb je er weinig aan.
Zo zijn dit soort dingen in de eerste plaats erg moeilijk in te schatten. In de tweede plaats moet je ook nog maar afwachten of de dingen echt zo gaan lopen als dat je ze invult (ga je werkelijk ‘maar 4 uur aan marketing’ besteden of wordt dat in de praktijk veel meer)? Het gevolg is dat er een soort ‘theoretisch’ uurtarief uitrolt, waar je in de praktijk helemaal niets mee kan.
Mijn grootste bezwaar is, dat het uurtarief op deze manier wordt bepaald doordat je alleen maar naar 'jezelf' kijkt. Wat jij wilt verdienen, wat jij aan kosten maakt, hoe jij wilt werken.
Hoe moet het dan wel?
Kijk bij het vaststellen van je uurtarief naar de markt.
Als ondernemer ben je actief in een markt. En ook al ben jij starter, de markt is al oud: vraag en aanbod hebben allang nagedacht over wat een redelijk of een gebruikelijk uurtarief is. Stap 1 is dat je in de markt gaat uitzoeken wat de geldende tarieven zijn voor vergelijkbare diensten. Het uurtarief berekenen krijgt daarmee een betere basis en sluit beter aan bij de markt.
Stap 2 is dat je kijkt hoe jouw dienst verschilt van dat van je collega-ondernemers. Hebben zij meer ervaring? Richten zij zich op dezelfde doelgroep? Met andere woorden, wat zouden in de ogen van de klant de plussen en de minnen zijn? Zouden zij bereid zijn meer of minder te betalen voor jouw dienst? Op basis van deze twee stappen, bepaal jij jouw basisuurtarief. Maak het niet moeilijker.
Stap 3: Verhoog je uurtarief!
Verhoog je uurtarief? Ik hoor het je denken: Oscar, je weet niet eens wat voor uurtarief ik wil gaan vragen en nu zeg je toch al dat ik het moet verhogen!? Ja. Het is mijn ervaring dat veel starters te laag inzetten als het gaat om hun uurtarief. Misschien ben ook jij bang dat je anders geen opdrachten krijgt en als starter wil je natuurlijk maar wat graag die eerste opdrachten binnen halen.
Er zit echter een heel erg belangrijk nadeel aan een te laag uurtarief: het is heel erg lastig om het te verhogen! Dat betekent dat je soms jaren last hebt van een laag uurtarief. Veel coaches verdienen te weinig, omdat ze ooit laag zijn begonnen en nu in een segment vastzitten waar ze hun uurtarief niet meer kunnen verhogen. Maak deze fout niet: kies een uurtarief dat liefst iets boven de markt ligt…
Stap 4… Geef eenmalig een korting op je tarief!
Natuurlijk wil je als starter wel graag die opdrachten. En hoe lukt je dat nu met een hoog uurtarief? Het antwoord is simpel: laat klanten met je kennis maken door middel van een kennismakingstarief. Maak vooral ook duidelijk wat je normale uurtarief is (dat is dus het hogere uurtarief uit stap 3) en zeg erbij dat ze dat gaan betalen na de kennismaking. Als jij je stinkende best doet voor die klant, zal hij of zij zeker bereid zijn om straks je eigenlijke tarief te betalen. 🙂
Lees overigens ook in dit kader het blog “Hoe lekkere broodjes je omzet verhogen…” (klik hier voor de blog)
Hou vooral goed in je hoofd dat een uurtarief jou vooral moet helpen jezelf te verkopen en het dient als basis voor voorstellen en offertes. Natuurlijk moet je iets aan je uurtarief doen, als een klant jou voor langere tijd wil inhuren. En sommige bedrijven hanteren zelfs een verschillend uurtarief voor particulieren en bedrijven. Waar het dus in eerste instantie om gaat, is dat je kijkt naar de markt en niet naar hoeveel jij wilt verdienen.
Kan ik je helpen?
Succes met de berekeningen en marktonderzoek. Heb je vragen, stel ze dan hieronder! Je kunt erop rekenen dat ik je antwoord geef!
Succes!
p.s.: Durf te vragen wat je waard bent!
[…] voor een vervolgklus, omdat je je hierop te sterk hebt geprofileerd. Zie eventueel ook het blog “Uurtarief berekenen, hoe doe je dat?” om hier op de juiste manier mee om te gaan. Natuurlijk is het zo dat prijs een belangrijke factuur […]