Je wilt voor je bedrijf een duidelijke koers uitzetten. Je kunt die koers op papier zetten door het schrijven van een ondernemingsplan. Maar hoe pak je dat aan?
Ik kan je wel 100 tips geven voor het schrijven van een ondernemingsplan. Alleen krijg je dan een lijst waar je bang van wordt en dan is de kans groot dat je helemaal geen ondernemingsplan schrijft. Het is beter om in elk geval een aantal stappen te zetten, dan helemaal geen omdat je blokkeert van de schrik! Lees daarom in dit artikel de 5 belangrijkste tips!
De 5 belangrijkste tips voor het schrijven van een ondernemingsplan.
Vraag 10 ondernemers naar hun tips voor het schrijven van een ondernemingsplan en de kans is groot dat ze 10 verschillende antwoorden krijgt. Alhoewel… ik weet zeker dat je ook een aantal dezelfde dingen zult horen. Tips die jij goed kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je niet de meest geijkte beginnersfouten maakt. Laten we van start gaan…
Tip 1: Doe een SWOT-analyse
Wat voor een ondernemer ben jij? Het is misschien wel de belangrijkste vraag waar je als ondernemer over moet nadenken. Ben je een pionier, ben je een creatieveling, ben je een salestijger? Werk je graag samen, of liever alleen? En in wat voor omgeving sta jij als ondernemer? Is die vijandig of biedt die juist veel kansen?
Het is absoluut noodzakelijk te beginnen met het beantwoorden van dit soort vragen. Dit wordt ook wel een SWOT-analyse genoemd. Ik kan hier een lang artikel over schrijven, maar… ik kan het je ook vertellen in een inspirerende film die ik eerder maakte. Klik hier om deze film te bekijken (als je daarna maar wel terugkomt om de andere tips te lezen).
Tip 2: Wie is je doelgroep?
De vraag ‘wie is je doelgroep’ lijkt misschien makkelijker te beantwoorden dan hij in feite is. In elk geval zijn antwoorden als “iedereen” of “alle vrouwen” of “kinderen” in elk geval fout. Probeer zo specifiek mogelijk te maken wie jou product of dienst het best kan gebruiken. Wel groep is ‘jouw ideale klant’. Door hier goed over na te denken in je ondernemingsplan, zorg je ervoor dat je straks met scherp kunt schieten op deze doelgroep en zo meer kans maakt om daar klanten uit te halen. Veel coaches noemen dit ook wel focussen. Hoe meer jij je focust op je klant, hoe meer die klant zich op jou zal focussen.
Tip 3. Doe marktonderzoek
De meeste ondernemers komen in de problemen doordat ze vooraf niet goed hebben uitgezocht of er eigenlijk wel iemand zit te wachten op hun product of dienst. Ze hebben eenvoudigweg aangenomen dat er wel een markt voor is, gewoon omdat ze een goed product hebben. Maak alsjeblieft niet diezelfde fout. Natuurlijk, het is belangrijk dat je product of dienst goed is. Maar het is veel belangrijker dat je weet welke behoeftes er in de markt zijn. Doe dus marktonderzoek. In De Starters Academie is uiteraard een hele module gericht op dit belangrijke onderdeel van je ondernemingsplan.
Tip 4. Gebruik een template
Een ondernemingsplan bestaat uit verschillende onderdelen, zoals de SWOT-analyse, de doelgroepverkenning, marktonderzoek, het marketingplan en de financiële paragraaf. Verschillende organisaties bieden via hun website een of andere template aan die je kunt downloaden. Zelf heb ik destijds een combinatie gemaakt van de beste templates die ik kon vinden. Later heb ik hier zelf een template van gemaakt, die klanten van De Starters Academie nu als basis gebruiken om op hun beurt hun ondernemingsplan te schrijven.
Tip 5. Vraag hulp!
Het schrijven van een ondernemingsplan is spannend en misschien vind je het ook wel een beetje lastig. Het kan spannend zijn omdat je misschien wel voor het eerst je idee of je plan echt op papier zet. En je moet je buigen over vragen die zelfs voor een ervaren ondernemer lastig zijn.
Vraag dus hulp. Niet alleen bij ‘dat lastige stukje over financiën’, maar bijvoorbeeld ook bij de SWOT-analyse. Hoe kijken andere mensen eigenlijk tegen jou aan? Wat zien zij als jouw sterke en zwakke punten?
En als je dan eenmaal zover bent dat je ‘versie 1.0 gereed’ hebt… laat het dan nog eens door een ervaren ondernemer lezen.
Bonustip:
Misschien denk je dat je een ondernemingsplan maar een keer hoeft te maken: namelijk als je gaat starten. Maar niets is minder waar. Succesvolle ondernemers kijken elk jaar of hun plan nog klopt en stellen het bij aan hun nieuwe ambities. Waarom kies je niet een buddy-ondernemer en stuur je straks elkaar aan het eind van een jaar je ge-update ondernemingsplan?
Succes!
p.s.: Begin gewoon. En heb je vragen, stuur ons dan een bericht!
Bedankt voor het duidelijke overzicht voor een ondernemingsplan! Een goed ondernemingsplan zorgt voor een goede start van je onderneming en de doelen die je voor ogen hebt!