Subsidies voor startende ondernemers zijn er genoeg… maar je moet ze wel weten te vinden. Door slim te zoeken en vol te houden kun je bijvoorbeeld (een deel van je) trainingen laten subsidiëren. Ook door gebruik te maken van de verschillende regelingen voor starters, bespaar je een hoop geld. Gouden tip: de eerste subsidie die jij jezelf kunt geven is: korting bedingen! Probeer altijd je inkoopprijs te verlagen, dat is het eerste verdiend!
Subsidies voor startende ondernemers: twee soorten
Er zijn twee soorten subsidies voor startende ondernemers. Hieronder geven we voorbeelden van beide vormen. Ten eerste zijn er de algemene starters- en ondernemersregelingen, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Daarnaast bestaan er de ‘echte’ subsidiepotjes voor tal van subsidies voor startende ondernemers.
Zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek is een belastingmaatregel die ervoor zorgt dat jouw nettowinst als ondernemer daalt. Je mag namelijk (onder voorwaarden, zie hiervoor deze link naar de belastingdienst) een bepaald bedrag van je nettowinst aftrekken, waardoor jouw winst dus verlaagd wordt en je minder belasting hoeft te betalen.
Startersaftrek
De startersaftrek is in feite niets anders dan een verhoogde zelfstandigenaftrek. Je mag dit drie keer doen in de eerste vijf jaar na de start van je eigen bedrijf. Dus, als jij bijvoorbeeld na twee jaar ‘eindelijk’ winst hebt gemaakt (zelfs na het toepassen van de zelfstandigenaftrek) mag je ook de startersaftrek nog toepassen, waardoor je nog minder belasting betaald. Zie voor meer informatie deze link voor de actuele hoogte van de startersaftrek.
Subsidiepotjes voor scholing en training: de gemeente
Scholing en training kunnen een flinke uitgavepost zijn voor startende ondernemers. Terwijl dat juist in deze fase heel belangrijk is. Informeer bij je gemeente wat de regels en voorwaarden zijn om in aanmerking te komen voor subsidie. Met name startende ondernemers die een achterstand hebben op de arbeidsmarkt, komen hiervoor in aanmerking. Omdat dit per gemeente sterk verschilt, moet je zelf goed informeren. Kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden van deze subsidies voor startende ondernemers.
Ook de provincie heeft geld!
Niet alleen de gemeente trekt geld uit voor startende ondernemers. Ook sommige provincies doen dit, zodat jij bijvoorbeeld (een deel van) de kosten van een ondernemerstraining vergoed krijgt. Zo vond ik op de website van de provincie Overijssel deze prachtige subsidie: "Scholingsvouchers zelfstandig professionals (ZP-ers), subsidie". Ben je gevestigd in Overijssel, check dan zeker deze link voor meer informatie over deze subsidie voor startende ondernemers.
Kijk en informeer bij het UWV
Helaas waait er op dit moment bij het UWV een niet al te gunstige wind om voor jezelf te beginnen. Voorheen had het UWV een scholingsvoucher dat je kon inzetten voor het trainen van je ondernemersvaardigheden, maar deze is afgeschaft. De opvolger van deze subsidie, een scholingsvoucher voor ‘scholing voor kansrijke beroepen’ is ook alweer gestopt.
Wel is het zo dat je natuurlijk vanuit je ww kunt starten, waarbij je gebruik kunt maken van de startersregeling. Zit je in de ww en denk je eraan om voor jezelf te beginnen, kijk dan hier voor meer informatie.
Tot slot: het fondsenboek
Ja, het bestaat echt (en al heel lang): het fondsenboek! In dit boek staan meer dan 1000 (!) fondsen die geld beschikbaar hebben voor de meest uiteenlopende doelen. Ik ken het fondsenboek omdat ik er zelf in – ahum – 1994 gebruik van heb gemaakt toen ik als student geld nodig had voor mijn studieproject in Indonesië. Het is een dik boek om door te bladeren, maar het kan absoluut de moeite waard zijn als jij met je bedrijf iets wilt gaan doen wat het algemeen belang dient. Daarbij kan het overigens van belang zijn dat jij je onderneming als ‘stichting’ registreert bij de Kamer van Koophandel. (zie ook ons blog: Rechtsvorm voor je eigen bedrijf: welke kies jij? ) . Je kunt het fondsenboek aanschaffen voor € 49,50 maar het is ook bijna in elke bibliotheek verkrijgbaar.
Ik hoop je met dit blog een beetje op weg geholpen te hebben in de verschillende subsidies voor startende ondernemers. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer mogelijkheden en goede ideeën. Heb jij zelf een tip of een idee, deel het dan graag hieronder, dan helpen we elkaar!
P.S.: Heb je interesse in een van onze trainingen of persoonlijke begeleiding? Kijk dan hier voor onze trainingen en … pas de gouden tip toe uit de inleiding van deze blog!
Hallo Oscar,
ik ben allang geen starter meer, dus er valt voor mij niet veel te halen bij de verschillende ‘starterspotjes’.
Maar ik heb een goede accountant. Dat scheelt ook.