De StartersAcademie

Vliegende start voor startende ondernemers

  • Home
  • Blog
  • Winkel
  • Voor organisaties
  • Over ons
  • Contact
  • Inloggen
  • Log In

Startkapitaal eigen bedrijf: 3 tips!

door Oscar Bulthuis 7 Reacties

Startkapitaal eigen bedrijfIn de meivakantie hebben we weer eens Monopoly gespeeld. Een spel dat gaat over geld en geld verdienen. En het leuke is: wanneer je begint met spelen, heb je al een 'startkapitaal eigen bedrijf' van de bank gekregen! En elke keer als je langs ‘start’ komt, krijg je ook geld!

Hoe anders is dat wanneer je echt voor jezelf begint!

Voor veel startende ZP-ers ligt er geen stapeltje bankbiljetten klaar om de eerste investeringen te doen. En je ontvangt ook geen bonus als je een rondje hebt gelopen. Hoe kom je als startende ondernemer nu aan je startkapitaal? Ik geef je in dit artikel 3 tips, in het volgende blog ontvang je er nog eens 3!

 

Startkapitaal eigen bedrijf: hoeveel heb je nodig?

Voordat ik je de tips geef om aan geld te komen ga ik een open deur even keihard intrappen. Zit je goed?

“Als je minder geld nodig hebt, heb je minder geld nodig”

Het motto voor elke starter is: kijk goed uit waar je je geld aan uitgeeft! Het maakt hierbij – als uitgangspunt - niet uit of je in de ww zit of dat je een gouden handdruk hebt gekregen van € 30.000,-. Wees wijs met je geld, je kunt het maar één keer uitgeven.

Investeren is noodzakelijk, de kost gaat voor de baat uit. Of het nu gaat om een laptop, een auto, een opleiding, een nieuw pak of de inrichting van je winkel of je beautysalon: als starter moet je investeren. Hier valt echter veel te winnen (of te verliezen). In hoofdstuk 6 van mijn boek ‘Ondernemen is net reizen’ ga ik hier uitgebreid op in, in dit blogartikel beperk ik me tot de volgende ‘mantra’: bij alles wat ik aankoop, stel ik mezelf drie vragen:

  1. Wil ik het?
  2. Heb ik het nodig?
  3. Kan ik het (ergens anders) goedkoper krijgen?

Wanneer jij jezelf aanleert bij elke potentiële aankoop deze drie vragen voor jezelf te beantwoorden, garandeer ik je dat je geld gaat besparen! Het voordeel daarvan is, dat je minder startkapitaal nodig hebt, dan je wellicht in eerste instantie dacht.

Je moet als starter zeker een investeringsbegroting maken. Het maken van een investeringsbegroting en hoe je dat precies doet, komt uiteraard uitgebreid in ons online programma ‘Sterk starten’ aan bod.

Tip 1: Gebruik je spaargeld!

De eerste manier om aan startkapitaal te komen, is natuurlijk dat je je eigen spaargeld daarvoor gebruikt. Pas hier wel mee op: zorg dat je altijd geld overhoudt voor ‘het huishoudpotje’. Bij veel starters loopt het in het begin een beetje door elkaar heen: geld voor 'privé' en geld voor 'het bedrijf'. Als je geen ruzie wilt krijgen met je partner, spreek dan goed af hoeveel je in je bedrijf gaat investeren.

Er is nog een goede reden om gebruik te maken van je spaargeld: de rente is nu zo goed als nul en ... als je je eigen geld durft te steken in je bedrijf, ga je nog meer je best doen! Dat is ook de reden dat banken altijd vragen hoeveel jij zelf investeert als je ze vraagt om een lening...

Tip 2: Van je familie moet je het maar hebben

Praat - indien mogelijk uiteraard - met je familie (je ouders of broers/zussen) over de mogelijkheid om geld van hen te lenen. Meestal betaal je een lagere of helemaal geen rente als je het geld uit de familiekring haalt.

Het is – ook bij familie (of misschien wel juist bij familie) – aan te raden de afspraken goed op papier te zetten. Het zou heel vervelend zijn als er een familieruzie ontstaat doordat afspraken niet helder zijn gemaakt. Een andere valkuil is dat je je goed moet realiseren dat degene die je het geld leent, misschien wel enig bemoeizuchtig gedrag gaat vertonen als het om je bedrijf gaat. Heb je dus een dominante oom, die alles beter weet: ga dan geen geld van hem lenen!

Tip 3: Zoek een founding client

De tip van de ‘founding client’ is heel nuttig als je iets wilt ontwikkelen of maken. Stel dat je een financieel rapportagesysteem wilt ontwikkelen en dat je later wilt verkopen aan meerdere klanten. Het ontwikkelen van een dergelijk systeem kost natuurlijk geld, maar als je het eenmaal gemaakt hebt, heb je iets om te verkopen. Zoek dan een ‘founding client’: dat is een klant die het product zeker goed kan gebruiken en die je als eerste de kans biedt jouw product te gebruiken. Die klant betaalt vooraf, en… hij betaalt veel minder dan dat het product uiteindelijk gaat kosten (win-win).

Het is dus niet de bedoeling dat jij verdient aan deze klant; jouw enige doel is dat deze klant jouw productontwikkeling (mee)financiert, zij leveren dus jouw startkapitaal eigen bedrijf!

In het volgende blog geef ik je nog 3 tips om aan startkapitaal te komen. Voor nu ben ik benieuwd hoe jij de ‘aankoopmantra’ gaat toepassen:

  1. Wil ik het?
  2. Heb ik het nodig?
  3. Kan ik het (ergens anders) goedkoper krijgen?

Wat is jouw laatste zakelijke investering geweest en … had je deze ook gedaan als je daar de mantra op had losgelaten? Laat je reactie achter hieronder, ik ben benieuwd!

Veel succes!

p.s.: Maak er een gewoonte van om elk jaar een investeringsbegroting te maken. Dan hou je grip op je geld.

Categorie: Financiering, Startkapitaal Tags: financiering, startkapitaal

Reacties

  1. jojanneke zegt

    9 mei 2016 om 15:09

    Wat een handige tips weer Oscar, wat er ook nog bij kan voor sociale projecten is subsidie aanvragen bij de gemeente. Dit kan heel lonend zijn. Ik heb laatst een behoorlijk investering gedaan, films over mezelf laten maken. Spannend en leuk. Nu kijken wat het gaat opleveren. Zelf zou ik dit zonder geldschieter minder snel gedaan hebben.

    Beantwoorden
    • Oscar Bulthuis zegt

      9 mei 2016 om 22:12

      Beste Jojanneke, dank voor jouw bijdrage. Subsidies zijn zeker een goede mogelijkheid om je te laten financieren. Vaak zitten dat wel wat haken en ogen aan, maar soms is het echt de moeite waard om te onderzoeken. Zo heb ik – in mijn studententijd weliswaar – een belangrijk deel van mijn buitenlandse onderzoeksstage in Indonesië kunnen financieren… Dus als je bedrijf een sociale dimensie heeft: zeker subsidiemogelijkheid onderzoeken!

      Beantwoorden
  2. Anneke Stuij zegt

    9 mei 2016 om 17:28

    Dank voor deze tips Oscar.
    Ik doe zoveel mogelijk promotie op Internet (Facebook, LinkedIn, blog, nieuwsbrief enz. Gratis dus) en soms via brieven naar personen of instanties.
    Voor de start van mijn praktijk in mijn nieuwe woonplaats heb ik verder materialen laten ontwikkelen bij een ontwerper en korte professionele video’s laten maken.
    De eerste 2 vragen zijn voor mij duidelijk. Die neem ik altijd mee in mijn besluitvorming. Bij jouw vraag 3: ik vergelijk niet alles op prijs bij verschillende leveranciers. Als ik een prettig contact heb met een leverancier of eerdere goede ervaringen, vind ik klantentrouw ook belangrijk. Ik wil niet voor elk onderdeel van leverancier wisselen.
    Dus dan is bij het zien van de offerte de vraag voor mijzelf: Heb ik dit bedrag ervoor over? Ja of nee of later?

    Beantwoorden
    • Oscar Bulthuis zegt

      9 mei 2016 om 22:15

      Beste Anneke, dank voor je reactie. Zeker, prijs is natuurlijk maar één aspect in je besluitvorming. Wat ik met de derde vraag vooral bedoel is dat het loont om even verder te shoppen of om in elk geval te onderhandelen. Dat was voor mij destijds even omschakelen: ik kwam vanuit loondienst en betaalde gewoon wat er gevraagd werd. Nu ben ik hier ondernemender in geworden.

      Beantwoorden
      • Maarten Beernink zegt

        10 mei 2016 om 09:30

        Een van de geheimen van de oprichter van Jumbo, Karel van Eerd, is ook: ZZZ. (Zeer Zuinig Zijn). Toen we het boek over deze bijzondere man schreven, kwam ZZZ meerdere keren in het gesprek naar voren. Zelfs als je niet eens echt op de kleintjes hoeft te letten.

        Beantwoorden
        • Oscar Bulthuis zegt

          13 mei 2016 om 14:17

          Hoi Maarten, dank voor je reactie. ZZZ , goeie ezelsbrug Zeer Zuinig Zijn. Let op: zuinig zijn betekent niet dat je niet moet investeren. OM te groeien moet je investeren, maar zuinig zijn is dat je gewoon goed geld op waar je je geld uitgeeft. Nogmaals dank!
          Oscar

          Beantwoorden

Trackbacks

  1. Financiering van je eigen bedrijf: 3 tips - De StartersAcademie schreef:
    23 mei 2016 om 22:19

    […] bedrijf heb je in het voorgaande blog al de drie eerste tips gekregen. Wil je die nog eens lezen, klik dan hier. En er zijn natuurlijk nog veel meer manier om aan geld te komen (lees ook de comments in de blogs […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Maak GRATIS kennis met ons cursusmateriaal t.w.v. € 49,-!

Ontvang 3 lessen en start je ondernemersreis!

Modules transparant 2

Stuur mij GRATIS drie lessen!

Waardevolle blogs

  • Zo vind je de juiste zoekwoorden
  • Zo schrijf je overtuigende SEO teksten
  • 3 tips om te overleven als ondernemer
  • Waar liggen online prioriteiten voor een startend bedrijf?
  • Succesvol zelfstandig ondernemen = zelfreflectie

Maak je eigen ondernemersreis!

Oscar Bulthuis is onder meer auteur van 'Ondernemen is net reizen'- Helder en praktisch kompas voor succesvol ondernemen.
Dit boekt kent inmiddels zijn vierde druk en heeft duizenden ondernemers geholpen hun bedrijf op een heldere en praktische manier koers te geven. Bestel het en ga mee op reis!

Te bestellen via managementboek.nl

"Voor wie nog twijfelt aan het ondernemerschap: na het lezen van dit boek ga je direct met veel plezier aan de slag" - Bruno Bruins, voormalig voorzitter Raad van Bestuur UWV, thans minister van Medische Zorg

"Een inspiratiebron om je bedrijf op de kaart te zetten" - Sjoerd Keijser, projectmanager Kamer van Koophandel

"Het boek is zeer toegankelijk geschreven. Geen moeilijke woorden" - Gooi-en Eemlander

Sneak preview in 1 minuut

https://youtu.be/8MQLB2XfdBY

Ondernemerschap in Onderwijs

Bovenstaand boek is ook uitstekend geschikt voor ondernemersopleidingen in het MBO, , HAVO, AD of HBO. Ben je verbonden aan een onderwijsinstelling en zoek je een krachtig en leuk lesboek? Neem dan contact op met ons. Indien het boek op de literatuurlijst geplaats wordt, komt Oscar graag een gastles geven!

Dus:
Ben u verbonden aan een onderwijsinstelling? Neem dan gerust contact met ons op.

Nooit meer voor een baas je bed uit?

Speciaal voor iedereen die erover droomt om voor zichzelf te beginnen of de eerste stappen heeft gezet: dit boek helpt je met het zetten van de juiste stappen! Het boek kost € 24,50 en dat is slechts een kleine investering als je ziet wat je ervoor terugkrijgt en welke beginnersfouten je ermee vermijdt! Klik hier om te bestellen!

Kijk naar onze testimonials!

Vorm je eigen beeld en kijk hier wat andere klanten over ons zeggen.

Wil je kennismaken, vul dan het contactformulier in!

 

We reageren altijd binnen 24 uur.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Contactinformatie

De Starters Academie
Gooisch Ondernemerscentrum
Botterstraat 47
1271 XL Huizen
T: 035-8880134
E: info@destartersacademie.nl
KVK: 538 595 53
BTW: NL001907188B16
Legal

Privacy Verklaring
Algemene Voorwaarden

Copyright © 2023 De Starters Academie · Alle rechten voorbehouden · Powered by Biz2Web
Naar Top