Op het moment dat je besluit of besloten hebt om voor jezelf te starten, heb je bewust of misschien wel onbewust een risico genomen. Misschien heb je je baan opgezegd, misschien heb je een investering moeten doen of misschien ga je gewoon een stuk onzekerheid tegemoet. Ondernemen getuigt van moed. Je wilt graag je doelen gaan halen, jouw ‘schat’ gaan vinden. Als er één ding is, wat ik je graag met dit blog wil leren, is het dat je je gaat realiseren dat er aan elke kans, elke schat, altijd een risico verbonden zit. Elke ‘schat’ is – geboobytrapped. Hoe mooier een kans eruit ziet, hoe voorzichtiger je moet zijn. Of, anders gezegd, als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo... Want, wat zijn de risico’s van je eigen bedrijf?
In 4 stappen omgaan met de risico’s van je eigen bedrijf
Dit blog wordt geen saai stukje tekst over verzekeringen. Het gaat over jou – als ondernemer met je eigen zaak – en hoe jij je bewust kunt worden van de risico’s van je avontuur. Door het zetten van de 4 stappen die ik je uitleg – en door het bekijken van mijn film – ben jij veel beter voorbereid op de risico’s van je eigen bedrijf en kun je meer genieten van je ondernemersavontuur.
Ben je geen lezer? Kijk dan in elk geval deze stoere film (5 minuten) die ik samen met de EODD (de Explosieve Opruimings Dienst Defensie) maakte over het omgaan met risico’s van je eigen bedrijf.
De risicoanalyse
Een risicoanalyse begint met een analyse van wat er aan de hand is en welke mogelijke risico’s er zijn. Wat zijn risico’s die je – zonder al te veel onderzoek vooraf – nu al ziet? Moet je voor jouw plan wellicht een grote investering doen? Of ben je misschien niet gewend om alleen te werken, terwijl je dat nu wel van plan bent? Of kun je het je eigenlijk niet permitteren om tijdelijk minder inkomsten te hebben? Dat laatste gaat je namelijk met 99% zekerheid overkomen als startende ondernemer…
Zorg dat je weet wat de risico’s zijn en hoe je daarmee omgaat. Als jij geen risico’s ziet in het bereiken van je doel, kan dat twee dingen betekenen:
1) Je hebt geen goed doel gesteld.
Als er geen risico’s verbonden zijn aan wat je wilt gaan doen, kan iedereen het eigenlijk wel gaan doen en daarmee wordt het voor jou lastig geld verdienen. Je zal dus iets ‘anders’ moeten doen dan je concurrenten en daarmee neem je per definitie een risico. Ook is mogelijk jouw uitgangssituatie anders. Als jij je baan opzegt om je eigen zaak te starten, neem je een risico. Bekijk het dus in zijn geheel: wat moet je allemaal doen (of laten) voor het bereiken van jouw doel en welke risico’s kleven daaraan?
2) Je ziet de risico’s over het oog.
Succesvolle ondernemers zien mogelijheden, minder succesvolle ondernemers zien vooral de problemen. Wat voor ondernemer ben jij? Zag je meteen de ‘k’ die ontbrak in het woord mogelijkheden? Als dat zo is, pas op: misschien focus je je teveel op de dingen die ontbreken en minder op de mogelijheden…
Aan de andere kant: bij elke kans horen risico’s, er zit altijd een adder onder het gras. Zie je die eerst niet, kijk dan nog eens of vraag een ander mee te kijken, net zolang totdat je ze gevonden hebt.
Stap 1: Wat is de impact van het risico?
Wat gaat er allemaal mis als het risico zich voordoet? Of, anders gezegd: wat kan er allemaal stukgaan of kwijt raken? Of gestolen worden? Wat gebeurt er met je bedrijf als die grote klant niet betaalt? Of als je als glazenwasser van de ladder valt en jouw been breekt? Het zijn geen leuke scenario’s, maar het geeft je een beeld van de impact van dingen die mis kunnen gaan.
Stap 2: Wat is de kans op het risico?
Probeer in te schatten wat de kans is op het risico. De grootte van de risico’s van je eigen bedrijf kun je namelijk uitrekenen met een ‘simpel’ rekensommetje:
Grootte van het risico = Kans x Impact
Bij een kerncentrale worden kapitalen besteed om de kans zo klein mogelijk te maken, dat het mis gaat. De reden: de impact is desastreus, mocht het misgaan. De EODD hanteert dit principe ook: het risico van een vliegtuigbom is in veel gevallen kleiner dan het risico van een ‘zelfmaakbom’. Waarom? Omdat zij van de meeste vliegtuigbommen weten hoe ze in elkaar zitten. Ze weten dus ook hoe ze die veilig kunnen demonteren. Bij een zelfgemaakte bom weten ze dat niet. De kans dat het misgaat is groter, dus ook het risico.
Verken dus bijvoorbeeld de markt of de branche waarin je wilt gaan werken. De kans dat er iemand is die iets van je wilt stelen is voor een juwelier groter dan voor een stukadoor. Als je veel met machines werkt, loop je de kans dat ze stuk gaan. Als je nog niet zo veel ervaring hebt, loop je een grotere kans dat je een keer iets verkeerd doet of jezelf bezeert.
En hoe zit het met de mensen met wie je misschien gaat samenwerken? Zit daar ook een risico aan dat het mis gaat en hoe hoog schat je die kans in? Daar hoeft overigens geen kwade opzet in het spel te zijn. Als jij sterk afhankelijk bent van een freelancer en die wordt ziek… wat betekent dat voor jou?
Stap 3: Prioriteer en neem maatregelen
Nu kun je je sommetjes gaan maken: welke effecten zijn er verbonden aan de risico’s en hoe groot is de kans dat het risico zich voordoet? Natuurlijk is dit geen exacte wetenschap en zal je een inschatting moeten maken. Op deze manier bepaal je wat de grootste risico’s van je eigen bedrijf zijn. En daar leg je nu je prioriteit.
De stap die je nu zet, is het verkleinen van de effecten en/of de kans op het risico. Ik geef je een aantal voorbeelden:
- Maak regelmatig back-ups van je ICT-zaken (en je telefoon met klanttelefoonnummers!)
- Sluit verzekeringen af
- Houd kleinere voorraden aan
- Maak goede betaalafspraken met je klant, zoals gespreide betalingen bij grotere bedragen
- Zorg voor goede algemene voorwoorden
- Beveilig je eigendommen, ook online…
Stap 4: Probeer het risico weg te nemen
Het is natuurlijk mooi als je erin geslaagd bent het risico te verkleinen. Maar het is er dan nog steeds. Een bom blijft een bom en zolang dat zo is, is er gevaar. De vierde stap is dan ook, dat je probeert de risico’s van je eigen bedrijf helemaal weg te nemen: je maakt de bom onschadelijk. Om dit te kunnen doen is het van belang dat je helder communiceert met alle partijen die betrokken zijn in dit proces. Ook zal je de situatie zorgvuldig moeten analyseren: hoe zit het nu precies? Heb je wat aan de ervaring van anderen? Wat voor oplossingen zijn er voorhanden?
Op basis van heldere communicatie en je analyse zet je de laatste stap: je beslist hoe je het risico wegneemt of minimaliseert. Je beslist of je het blauwe of het rode draadje doorknipt…
Wat voor inzichten heeft dit artikel voor jou opgeleverd? Hoe kijk je nu tegen dit onderwerp aan?
Veel succes!
p.s.: Vond je de film leuk? Dit is de manier waarop De Starters Academie kennis overdraagt: eigentijds, beeldend en met gebruik van heldere taal, zodat jij het kunt vertalen naar jouw eigen situatie. Hierbij nogmaals de link naar de film!
Dat ik mijn doelen weer eens mag doornemen, hoe zijn ze behaald en wat worden de volgende stappen…..dank Oscar voor de blog.
Dank je Jojanneke, wat goed dat je juist dit onderwerp koppelt aan jouw doelen! Want hoe ‘veilig’ kies jij je doelen? Doelen met iets meer risico, zijn vaak meer de moeite waard. Ik ben benieuwd wat eruit komt. Kijk eventueel ook deze film (ik maakte er twee die dag bij Defensie), die gaat specifiek over doelen stellen 🙂 . https://destartersacademie.nl/download-hier-module-3-doelen-stellen-en-globale-planning/
Ik heb alles meestal goed voorbereid en geregeld en ja, ik ben het type dat de ontbrekende “k” in het woord mogelijkheid direct zag :-).
Wat ik er voor mijzelf uit haal is: bij leuke plannen met weinig risico: gewoon direct doen.
Ik vond je filmpje superleuk. Mooi in elkaar gezet en helemaal helder.
Dank je Anneke, ‘leuke plannen zonder te veel risico meteen doen’… en als er nu wat meer risico aan zit? 🙂 . Volgens mij komt het dan ook wel goed met jou, gezien je je zaken goed voorbereidt en regelt. Super!