Je bedrijf groeit en je kunt wel wat extra hulp gebruiken. Als (kleine) ondernemer heb je echter geen ‘afdeling personeelszaken’. En in Nederland komt er heel wat bij kijken als je personeel in dienst wil nemen. Gastblogger Teun van Kruijsbergen legt hieronder uit waarom payrolling voor ondernemers interessant kan zijn.
Payrolling voor ondernemers
Als je op zoek bent naar personeel denk je misschien niet meteen aan payrolling voor ondernemers. Jouw associatie is wellicht vooral het plaatsen van een interessante vacature, het lezen van de stapel via de e-mail binnengekomen cv’s en het selecteren van geschikte kandidaten voor de eerste ronde aan sollicitatiegesprekken. Je hebt een top tien samengesteld en plant met deze kandidaten een gesprek in. Tijdens de interviews probeer je te peilen of de potentiële medewerkers passen bij jouw organisatie en vice versa. Eventueel volgt er nog een tweede ronde met sollicitatiegesprekken. En bij een veel complexere functie laat je de kandidaten wellicht ook nog tests doen of een proefopdracht uitvoeren. Je doet er alles aan om het juiste personeel aan te nemen voor jouw vacature. En in de beginfase zijn dit natuurlijk prima stappen om te volgen.
Maar dan… voor veel ondernemers behoren veel van de vervolgstappen echter niet tot de kernactiviteiten. Laten we samen maar eens kijken.
Personeel vraagt om aandacht
Als nieuw personeel eenmaal is ingewerkt heb je als ondernemer toch helemaal geen zorgen meer? Je zit regelmatig met het team rond de tafel voor groepsevaluaties en plant frequent momenten voor individuele begeleiding. Misschien stel je zelfs een opleidingsplan op om de werknemer te laten groeien binnen het bedrijf en zijn toegevoegde waarde zeker te stellen. Functionerings- en beoordelingsgesprekken worden periodiek uitgevoerd en leveren de juiste informatie en inzet van je personeel op. En mocht een werknemer op een gegeven moment er na al deze investeringen toch voor kiezen de organisatie te verlaten, dan volgt een goed exitgesprek. Daarna start mogelijk werving en selectie opnieuw. De cirkel is zo mooi rond, toch? Of niet?
Juridisch kader
Wellicht is hetgeen ik hierboven beschreef ook inderdaad wat jij je erbij voorstelt bij het aannemen van nieuw personeel. Maar er zijn natuurlijk ook juridische consequenties als je je personeelsbestand uitbreidt. Het betalen van het salaris van je werknemers vinden we vanzelfsprekend (moet je natuurlijk wel goed regelen!), maar daar gaan we het in dit blog niet over hebben. Het wordt al wat ingewikkelder als je denkt aan de afdrachten voor het pensioen van je personeel. Of – indien de situatie zich helaas voordoet – vervelende ontslagprocedures die de kop op steken na bijvoorbeeld wanprestaties van een medewerker. En zo zijn er nog veel meer administratieve of juridische zaken die het hebben van personeel met zich meebrengt. Helaas blijken deze zaken niet voor iedere ondernemer gesneden koek te zijn. Het is niet jouw kernactiviteit.
Terug naar de kern!
Mocht je je vooral willen richten op je kernactiviteiten en je in mindere mate willen bezighouden met alle juridische en administratieve activiteiten omtrent personeel, dan kan payrolling voor ondernemers voor jouw organisatie interessant zijn. Hiermee kun je je blijven focussen op de hoofdactiviteiten binnen jouw organisatie. Het payrollbedrijf is verantwoordelijk voor de administratieve en juridische aangelegenheden die komen kijken bij je personeel. Je blijft hiermee natuurlijk wel zelf verantwoordelijk voor een bepaalde basis aan activiteiten, zoals het aannemen en het intern begeleiden van je medewerkers. Je hebt nu echter iemand anders die voor jou alle inhoudelijke kennis en knowhow in huis heeft. Hij is hierin gespecialiseerd. En dat scheelt jou als ondernemer veel tijd en zorgen.
De expert
Voor een payrollbedrijf zijn alle activiteiten die behoren tot het aannemen van personeel juist de kernactiviteiten. Een payrollbedrijf is op de hoogte van elke kleine verandering in wet- en regelgeving en is thuis in alle ingewikkelde materie die komt kijken bij personeelsadministratie. Het kan de moeite waard zijn om alle voor- en nadelen eens op een rijtje te zetten en het gesprek aan te gaan met een expert over het uitbesteden van beheersmatige activiteiten die gepaard gaan met het aannemen en in dienst houden van personeel. Breng in kaart wat het je bedrijf intern zou kunnen besparen aan tijd (en dus geld) door deze expertise in te huren.
Heb je een vraag over payrolling voor ondernemers, stel deze dan in het commentaarveld hieronder. Een medewerker van Repay zal je vraag beantwoorden. Voor meer informatie over payroll, neem gerust een kijkje op de website van Repay als je dat wilt.
P.S.: Wie weet is payrolling nu nog een ver van je bed show. Mogelijk spreek je ondernemers die al wel hier vragen over hebben. Stuur hen dan gerust dit artikel door!
Geef een reactie