Laatst stuurde ik mijn dochtertje van zeven terug naar boven omdat ze van mij het licht even uit moest gaan doen. Wat heeft deze situatie met het schrijven van een ondernemingsplan te maken?
Ondernemingsplan schrijven: omzet vergroten door een druk op de knop?
Ze protesteerde een beetje, want zij had het niet laten branden. “Pappa, het is niet eerlijk. Ik moet het licht uitdoen, ook al heb ik het niet aangedaan. Alleen maar omdat ik de laatste de trap afkwam”.
Ik legde haar uit dat het toch eigenlijk niet erg is om dat even te doen en dat dat er nu eenmaal bij hoort wanneer je met meerdere mensen in een huis woont. Ze mokte nog wat verder, dus mijn boodschap was nog onvoldoende afgestemd op 'de klant'... in dit geval mijn dochter. “Kijk”, ging ik verder. “Ik doe toch ook allerlei dingen voor jullie? Hoe zou het in huis zijn wanneer ik alleen voor mijzelf kook, de tafel dek, alleen mijn eigen kleren was en alleen voor mijzelf de boodschappen doe? Dan is het toch niet leuk meer in huis, voor niemand?”
Een voorbeeld: help met de open haard aansteken!
Mijn zoontje van tien vulde aan. “Ja, ik ruim ‘s avonds de tafel af en help met de open haard aansteken”. Dat laatste vindt hij volgens mij niet echt een opoffering, maar vooruit. Mijn dochter knikte, rende naar boven om het licht uit te doen en we gingen aan tafel zitten om te ontbijten.
Later die morgen sprak ik een ondernemer: boekhouder Cijfers genaamd. “Ik moet ook altijd van alles doen”, verzuchtte hij. “En elke keer weer. Zonder dat het eigenlijk bij mijn opdracht hoort. Maar ja, je wilt je klant niet laten zitten en doet dan zaken waar je niet voor betaald wordt. Ik word er soms een beetje boos en verdrietig van”. Hij keek mij aan en even zag ik weer een kleine meid voor me staan. Een meisje dat nog niet snapt dat je soms dingen doet of moet doen, gewoon omdat het erbij hoort.
Deze tip hoor je niet van de KvK
Wat zowel het meisje als de ondernemer zich niet realiseren, is dat ze door het nemen van deze verantwoordelijkheid hun wereld en die van een ander leuker en beter maken. En in veel gevallen wordt dat door een ander niet eens gezien of misschien wel als vanzelfsprekend ervaren. So be it. Dat is de wereld. (overigens kun je daar best iets aan doen, daar te zeggen wat je 'extra' doet)
Neem iets extra's op in je ondernemingsplan
Een klein meisje van zeven snapt het binnen vijf minuten en accepteert het. De volgende keer zal zij minder boos zijn als ze weer het licht moet uitdoen, terwijl haar broer het had aangedaan. Maar de ondernemer? Snapt hij ook het belang van al die kleine, extra dingen die hij doet voor een klant?
Deze ochtend helpt mijn dochter trots mee met het afruimen van de tafel. Ik vertel het aan de juf, die meteen zegt “Oh, maar dan mag jij vandaag naast mij zitten en mij helpen”.
Ze glimt van trots bij het verkrijgen van de erkenning en de opdracht...
De klant van de ondernemer Cijfers zegt deze zelfde ochtend tegen relatie Pieterse: “je moet Cijfers hebben, die zet net die extra stap voor je”. Pieterse belt Cijfers op. “Kun jij mij helpen met de boekhouding?”
Cijfers glimt van trots bij het verkrijgen van de erkenning en de opdracht…
Ben je aan de slag met je ondernemingsplan? Denk dan eens aan deze anekdote!
Geef een reactie