Wanneer het gaat om het maken van grote keuzes in jouw leven, is het niet raar dat je met regelmaat twijfelt. Een van die keuzes kan zijn: ga je voor jezelf beginnen of kies je toch voor een volgende werkgever? Wat je dan ook kiest, voordat je helemaal "los" kunt gaan in je nieuwe rol, dien je geen twijfels meer te hebben over jouw keuze.
In loondienst of … voor jezelf beginnen?
De meeste mensen die (ander) werk zoeken (al dan niet door de omstandigheden gedwongen), hebben de keuze uit twee rollen:
1. voor jezelf beginnen als zelfstandig ondernemer
2. een (andere) baan in loondienst
Al dan niet door de omstandigheden gedwongen?
Ja, in de meeste gevallen heb je er niet voor gekozen om in een situatie te belanden waarin je twijfelt over de vervolgstap in je loopbaan. Een van de belangrijkste redenen hiervan is de steeds verder doorgevoerde automatisering: al het werk dat geautomatiseerd kan worden, zal vroeg of laat om bezuinigingsredenen geautomatiseerd worden. En de snelheid waarmee de automatisering zal worden doorgevoerd, hangt af van de factoren kosten, veiligheid en kwaliteit. Een actueel voorbeeld is de financiële sector, waar veel administratieve handelingen kunnen worden uitgevoerd door software.
Je kunt zelf vast wel bedenken of jouw werkzaamheden ook te automatiseren zijn en binnen welke termijn dat realistisch is. Dit dreigende werkloosheidsfenomeen is van alle tijden en hier komen vaak de twijfels over het maken van de juiste keuze om de hoek kijken. Je wilt immers niet dat je nu een moeilijke keuze maakt in je loopbaan om er vervolgens drie jaar later achter te komen dat het een verkeerde keuze was.
De ene persoon zal hier gemakkelijker mee om kunnen gaan dan de ander. Er zijn vele factoren die daarbij een rol spelen, zoals je kennis en ervaring, de economische groeifactor in een sector, je persoonlijke situatie, je persoonlijkheid, je leervermogen, je veerkracht en ja, zeker ook je leeftijd.
Hoe voorkom je dat je te lang in de twijfelfase blijft hangen?
Er zijn algemeen geldende principes die je kunt toepassen in jouw leven, zodat je geen slachtoffer wordt van het twijfelaarssyndroom.
1. Creëer duidelijkheid in dat deel van je leven waar je nu over twijfelt.
Bekijk de situatie eens van een afstand. Vraag anderen om met je mee te kijken en kies hierbij voor iemand die jij als zeer besluitvaardig bestempelt. Wat zie jij/ wat zien jullie samen? Is het een geleidelijk proces geweest waardoor je nu op dit kruispunt staat, waardoor je het niet zag aankomen?
Kon je er echt niets aan doen en lag het buiten jouw beïnvloedingsfeer? Of heb je iets voor lief genomen en heb je het erop aan laten komen? Welke gedachten heb je? Twijfel je je hele leven al of is het nu ineens begonnen? Ben jij iemand die makkelijk keuzes maakt of niet? Schrijf al deze vragen en antwoorden op voor jezelf.
2. Confronteer jezelf
Dit is essentieel. Kijk naar jouw realiteit: waar sta je nu, wat voor een persoon ben je? Hoe sta je er financieel voor? Heb je een gezin? Hoe oud ben je? Dwing jezelf ertoe. Wat kun je veranderen om ervoor te zorgen dat je weer gaat groeien? Zonder duidelijkheid en de bereidheid jezelf te confronteren met de situatie die je nu ervaart, is een goede vervolgkeus en daarmee constructieve groei niet mogelijk.
3. Besluit wat de beste optie nu is.
Dwing jezelf om besluitvaardig te handelen in de situatie zoals die nu is. Elk besluit is beter dan geen besluit. Heb je extra informatie nodig? Zorg dan dat je die extra informatie zo snel mogelijk verzamelt. En kijk wie jou daarbij kan helpen. Belemmeringen die je in deze fase kunt ervaren zijn:
- jezelf niet goed genoeg vinden.
- uitstelgedrag vanwege onzekerheid of angst voor het nieuwe.
- geen steun van je directe omgeving ervaren en het er dus maar bij laten zitten.
- niet je verantwoordelijkheid (durven) nemen, hopen dat het wel goed komt.
4. Realiseer je wat het alternatief is als je iets NIET doet dat goed voor je is.
Misschien moet je de bovenstaande nog eens rustig lezen en op je in laten werken. Het is namelijk altijd makkelijker om iets niet te doen.
Voor veel mensen geldt dat ze heel goed weten wat ze eigenlijk zouden moeten doen, maar ze doen het niet om één van de hierboven genoemde redenen. Dit is jezelf saboteren. Als je dat blijft doen, dan wordt de zogenoemde spijtberg steeds groter. Een gevolg daarvan is complete inactiviteit of de verkeerde dingen doen, waardoor je ongelukkig wordt. En ja… dan zal je zien: je omgeving zegt ‘zie je nou wel’ en bevestigt daarmee je twijfel en angsten. Eigenlijk de wet van oorzaak en gevolg, maar dan wel voor jou precies totaal verkeerde kant op.
Kijk daarom hoe je jouw verantwoordelijkheid kan nemen in al deze vier genoemde principes en je zult een normale, maar niet storende dosis twijfel ervaren. De twijfel die jou scherp houdt en waar je van leert. Zoals twijfel bedoeld is te zijn.
Ik… ik twijfel nu of ik zal afronden. Hmmm… waarom eigenlijk niet? Alles is benoemd. Mooi! Ik wens jou heel veel succes met het nemen van jouw besluiten. Zet een eerste stap en deel jouw meest recente twijfels hieronder. Je ontvangt dan als dank voor je openheid het rapport "Maak van twijfel jouw vriend”.
Erik Hofstra, De Sollicitatie Academie
p.s.: Ken je andere twijfelaars? Stuur ze dan dit artikel door! Namens hen alvast bedankt!
Geef een reactie