Marktonderzoek bij het starten van je eigen bedrijf is noodzakelijk om sterk te starten. Maar misschien zijn er voor je gevoel zoveel vragen te beantwoorden, dat je niet weet waar je moet beginnen. En dan blokkeer je. In het vorige blog “Marktonderzoek voor starters: hoe doe je het?” heb je kunnen lezen over het belang van marktonderzoek doen bij het starten van je eigen bedrijf en wat het verschil is tussen kwalitatief èn kwantitatief marktonderzoek. Nu ‘les 2’: Wat, hoe en wanneer doe je onderzoek? Lees ook aan het eind van dit blog de drie gouden tips voor het doen van marktonderzoek bij het starten van je eigen bedrijf en bekijk de nuttige links!
Marktonderzoek doen bij het starten van je eigen bedrijf : wat, hoe en wanneer?
Er zijn drie belangrijke vragen te beantwoorden: Wat moet je onderzoeken, Hoe moet je onderzoeken en Wanneer moet je onderzoeken? Want je hebt het nu wel van mij en ook van andere gehoord: je MOET marktonderzoek doen bij het starten van je eigen bedrijf. Doe je dat niet, dan neem je een groot risico dat je niet luistert naar de markt en niet weet wat er in die markt speelt. Het is het recept voor je aanstaande faillissement.
Maar ja, wanneer je voor jezelf begint, zijn er voor je gevoel misschien zoveel vragen te beantwoorden, dat je door de bomen het bos niet meer ziet: waar moet je beginnen? Het helpt wanneer je de vraag omdraait: wat hoef je niet te onderzoeken?
In 5 stappen slechts 10 vragen overhouden
Zet de volgende 5 stappen om slechts 10 vragen over te houden die je met jouw marktonderzoek wilt (of moet) beantwoorden:
Stap 1:
Maak in Excel of Word een lijst met alles waar je vragen over hebt of waarvan je denkt dat het belangrijk is om te weten. Alles wat er in je opkomt, waarvan je zegt ‘dat is voor mij van belang’ zet je erin. Bij twijfel: zet het erbij. Alles mag erop. Ongestructureerd.
Stap 2:
Kijk naar de vragen. Mogelijk heb je vragen opgeschreven waarop je het antwoord eigenlijk wel weet. Zet deze vragen bij elkaar. Hier ga je geen onderzoek naar doen: besteed geen tijd aan het zoeken van bevestigingen over zaken die je al weet.
Stap 3:
Zet alles waarvan je het antwoord met 75% (of meer) zekerheid denkt te weten bij elkaar. Ook hier ga je (nu) geen onderzoek naar doen. 75% zekerheid is voor nu goed genoeg.
Stap 4:
Van de vragen die nu nog over zijn: maak een tweedeling: welke vragen zijn belangrijk en welke zijn minder belangrijk. Geef een schoolcijfer: hoe hoger hoe belangrijker. Alles lager dan een 8 ga je (nu) niet onderzoeken.
Stap 5:
Er blijven nu maar een paar vragen over. Kies een top 5 van de belangrijkste vragen en kies daarna nog 5 vragen die niet al te veel tijd kosten om uit te zoeken. Door het zetten van deze 5 stappen, hou jij slechts 10 vragen over om te beantwoorden. En dat is meer dan genoeg in deze fase. Let op: ik zeg niet dat de overgebleven vragen niet onderzocht hoeven te worden. Alleen niet nu, ik wil dat je begint met marktonderzoek doen bij het starten van je eigen bedrijf.
Het antwoord op de vraag ‘hoe doe je onderzoek’ wordt voor een deel beetje bepaald of je naar kwantitatieve of kwalitatieve informatie op zoek bent (zie eerder blog). Zoals eerder gezegd is het voor jou als starter niet echt goed mogelijk om zelf kwantitatief onderzoek te doen. Dat hoeft ook helemaal niet. Dat is namelijk in veel gevallen al gedaan.
Google
De beste bron voor het vinden van informatie is: Google. Naar vrijwel elk onderwerp is al eens onderzoek gedaan. Ook kun je op Google uitzoeken hoe dingen zitten, hoe een markt in elkaar zit, waar er kansen liggen etc. etc. Er kleven echter wel een paar gevaren aan het zoeken via Google:
1) Check of de informatie klopt. Google is openbaar en iedereen kan erop zetten wat hij of zij wil. Het staat je vrij om morgen op jouw website te publiceren dat er mannetjes op de maan wonen. Als ik geïnteresseerd ben in dit onderwerp en ik zie dat op jouw site staan, doe ik er verstandig aan een aantal andere sites te checken om te zien of zij dat ook zeggen en daar bewijs voor hebben. Google is handig, maar blijf de feiten checken.
2) Blijf gefocust. Het internet is net als het heelal ‘oneindig’. Je kunt je hele leven surfen op Google en allemaal interessante dingen te weten komen. Dingen die uiteindelijk niets meer met je onderzoeksvraag te maken hebben. Hou dus altijd je vraag voor ogen.
Netwerkgesprekken
Een veelgemaakte fout van ondernemers is dat ze naar netwerkbijeenkomsten gaan om klanten te scoren. Ik geef je de tip om netwerkbijeenkomsten vooral te gebruiken als ‘marktonderzoeksmogelijkheid’. De mensen die je ontmoet zijn mogelijk concurrenten, vertegenwoordigers van brancheorganisaties- of instellingen of ja – misschien ook wel potentiële klanten. Waar het om gaat is dat deze mensen jou kunnen voorzien van informatie. Mensen beantwoorden graag vragen. Het geeft ze de kans om te laten zien hoeveel ze van iets weten. Maak daar als startende ondernemer gretig gebruik van. Ook hier geldt weer: check de informatie die je krijgt. Door het stellen van vragen, wordt netwerken overigens ook veel leuker.
Wanneer doe je onderzoek?
Wat is het beste moment om onderzoek te doen? Als regel kun je hanteren dat je pas onderzoek doet op het moment dat het nodig is. Ik geef toe, het klinkt als een open deur, maar met name mensen die een vleugje perfectionisme in zich hebben, of mensen die onzeker zijn, lopen het risico alles vooraf te willen onderzoeken. Maar dit is een vorm van uitstelgedrag. Onderzoek dus alleen datgene wat je weten moet om van start te gaan en onderzoek de andere zaken pas om het moment dat de vraag echt op je pad komt.
Breng voor jezelf een logische volgorde aan: je hoeft niet alles tegelijk uit te zoeken, daarmee voorkom je dat je blokkeert of uitstelt.
Drie gouden regels
Ik hanteer altijd de volgende drie gouden regels voor het doen van marktonderzoek:
- Prioriteer wat je wilt weten. Wat is het meest belangrijk en wat is minder belangrijk?
- KISS: Keep It Simple Sweetheart, oftewel: hou het simpel. Hou het voor jezelf simpel, maar zeker ook voor de mensen die je vragen moeten beantwoorden. Maak geen ingewikkelde lange vragenlijsten om in te vullen.
- Limiteer. Beperk de tijd die je in onderzoek steekt. Je kunt de rest van je leven blijven Google-en op zoek naar antwoorden. Bepaal van te voren hoeveel tijd jij wilt besteden aan het beantwoorden van je vragen en hou je daaraan.
Tot slot geef ik je enkele nuttige links voor marktonderzoek doen bij het starten van je eigen bedrijf :
- Surveymonkey: gratis tool voor marktonderzoek
- Rabobank Cijfer & Trends: sectorspecifieke informatie over trends, kansen en bedreigingen
- Het CBS: startpunt voor algemene gegevens over populatiegegevens en trends
Wat zou jij heel graag willen weten? Wat is voor jou en de start van je bedrijf echt belangrijk om uit te zoeken? Neem de moeite dat hieronder te formuleren, dan krijg je het voor jezelf ook helder. Ik reageer altijd op de comments en als ik je kan helpen, doe ik dat.
Veel succes!
p.s.: Heb je vragen over dit onderwerp of wil je dat ik je help bij het doen van marktonderzoek om zo jouw klanten nog beter van dienst te zijn, stuur me dan een bericht via het contactformulier!via het contactformulier!
hallo Oscar,
ik ben al lang geleden gestart. Maar inmiddels 2 keer verhuisd en in een nieuwe omgeving betekent dat ook weer een nieuwe start. Ik weet wel precies wat ik wil doen, dat is namelijk wat ik goed kan en wat ik leuk vind :-). Dus het enige onderzoek dat voor mij handig is, is: er achter te komen welke wegen ik moet bewandelen om mij en mijn praktijk in mijn nieuwe omgeving bekendheid te geven. Dat doe ik digitaal, in de lokale en regionale media tegen zo weinig mogelijk kosten en door te netwerken in levende lijve. Bij collega-therapeuten vraag ik naar hun ervaringen qua praktijkvoering, om zo de wegen en de gewoontes hier te leren kennen.
Verder vraag ik bij mijn huidige klanten na hoe ze mijn dienst waarderen en welk probleem ik voor hen oplos. Deze info kan ik gebruiken in mijn benaderling van nieuwe klanten, Ik zie dat mijn klanten mij i.h.a. via Internet vinden en aan Google Analytics dat mijn website nu goed gevonden wordt, dus de stijgende lijn zit erin.
Maar ik ga nog een keer doen alsof ik helemaal opnieuw begin en al die vragen in Excel zetten. Kijken of daar nog een verrassing uitkomt.
Hoi Anneke, dank je voor je uitgebreide reactie en wat goed dat je nog eens de Excel-oefening doet… Dank ook voor je geweldige tip om huidige klanten om feedback te vragen, dat is echt een zeer krachtige manier om marktonderzoek te doen!