In het nieuws van maandag 13 juni: Microsoft koopt LinkedIn voor 23 miljard euro. LinkedIn – het ‘zakelijke Facebook’ - is dus gekocht voor dit astronomische bedrag, terwijl… ze in 2015 een nettoverlies draaiden van … 165 miljoen dollar! 165 miljoen dollar in de min! Kijk voor het hele artikel hier, maar de belangrijkste vraag die jij je als ondernemer moet stellen is: Hoe zit dit?
List building voor zelfstandig ondernemers: het antwoord!
Het enige juiste antwoord op deze vraag: Listbuilding. LinkedIn is zo ontzettend veel waard vanwege de 433 miljoen mensen die een LinkedIn account hebben. Hun ‘lijst’ is dus wat ze zo waardevol maakt. Niet hun winst. Wat kun jij hier als zelfstandig ondernemer van leren?
Krachtige groeistrategie: bouw een lijst!
Je kunt je onderneming laten groeien door ervoor te zorgen dat je een strategie hebt. Op die manier hou je de regie over je onderneming en zorg je ervoor dat je op koers blijft naar je doel. Een van die strategieën is: list building voor zelfstandig ondernemers. Wat bedoel ik daar precies mee?
Op internet zijn allerlei goeroes en mindere goden te vinden, die je allemaal willen leren hoe je veel geld kan verdienen met online marketing. Ze vertellen je dan dat je als je 10.000 mensen op je lijst hebt staan, je maar een mailtje hoeft te versturen om met je product tienduizenden euro’s te verdienen. Misschien sta je er wat sceptisch tegenover, maar in één ding hebben ze wel gelijk: je moet bouwen aan een lijst van de mensen, die in jouw product of dienst geïnteresseerd zijn. Die lijst kan echt goud waard zijn, alleen misschien niet op de manier zoals die wordt voorgesteld door deze internetmarketeers.
Zoals zo vaak: hou het simpel!
Mijn boodschap aan jou is: hou het simpel. List building voor zelfstandig ondernemers betekent echt niet dat je een mailinglist van 10.000 mensen moet hebben om geld te verdienen. Ik geef je eerst enkele voorbeelden van wat list building is: heb je een bonuskaart van Albert Heijn? Dan sta je op hun lijst. Ze kunnen je aanbiedingen sturen. Heb je een KLUS-card van de Karwei? Je staat op hun lijst. Ontvang je per mail aanbiedingen van de IKEA? Je staat op hun lijst.
Dit zijn natuurlijk ‘de grote ketens’, maar het kan ook dichterbij huis. De kapper bij mij om de hoek vraagt, nadat ze me hebben geknipt - mijn naam en postcode ‘voor het systeem’. Maar in feite bouwen ze aan hun lijst en kunnen ze mij op deze manier aanbiedingen sturen. Of stel: op een website krijg je een gratis proefproduct: als je je naam en e-mailadres invult: ze bouwen aan een lijst.
Jij kunt als zelfstandig ondernemer precies hetzelfde doen. Ben je tegelzetter, bloemist, wijnverkoper, schoonheidsspecialist, garagehouder, coach of grafisch ontwerper: vraag aan de mensen die je zakelijk spreekt of ze er bezwaar tegen hebben dat je ze af en toe een leuke aanbieding stuurt. Stel, je gaat eten bij je favoriete restaurant. Je hebt lekker gegeten en de bediende vraagt of je op de hoogte wilt blijven van speciale culinaire thema-avonden waar je met korting naar toe kunt. Zeg je dan ‘ja, graag’ of ‘nee, dank je’…?
Ik drink graag whisky en mijn slijter vertelde dat hij whiskyavonden organiseert. Hij hoefde weinig moeite te doen om mijn e-mailadres te krijgen. Nu ontvang ik af en toe een berichtje over een whiskyproeverij. En… omdat dat bijna net zo leuk is: ook over een cognacproeverij. En… omdat dat bijna net zo leuk is: ook over een wijnavond. En… moet ik nog even doorgaan? Je begrijpt denk ik wel hoe het werkt. Met het hebben van een lijst, kun je in contact komen met je doelgroep.
Listbuilding is niet spammen
Misschien voel je nu een lichte aarzeling. Je hebt zelf een hekel aan al die nieuwsbrieven en ‘speciale acties’ waar je mee belaagd wordt. Daar wil jij met je bedrijf ook nog niet eens aan meedoen!? De boodschap is: bouw je lijst en ga er zorgvuldig mee om. Ga je klanten niet spammen met e-mails waar ze niks aan hebben. Maar als je echt waarde te bieden hebt, echt iets leuks voor je doelgroep en je richt je op de juiste mensen, dan doe je je klanten in feite te kort door ze niet op je mailinglijst te zetten…
Datzelfde geldt voor kennisoverdracht. Je hoeft echt niet alleen maar je lijst aan te schrijven als je iets in de aanbieding hebt. Liever niet zelfs. Schrijf vooral omdat je je doelgroep wilt helpen. En natuurlijk, als daar een relevant aanbod bij past, dan stuur je dat als onderdeel van je bericht mee, bijvoorbeeld in de ‘p.s.’, want dat is vaak toch het best gelezen deel van je e-mail of bericht!
Op welke manier zou jij een lijst kunnen beginnen en kunnen uitbouwen of hoe doe jij dat nu? Start er zo snel mogelijk mee. Hoe kun jij de mensen op jouw lijst van waarde voorzien? Ga dus niet alleen producten of diensten aanbieden, maar maak het voor de mensen op jouw lijst echt de moeite waard om jouw mail of nieuwsbrief te lezen. (en een tip: noem je nieuwsbrief nooit nieuwsbrief, maar zet in het onderwerp wat interessant is voor jouw doelgroep!) Deel je visie graag hieronder!
Veel succes!
p.s.: En nou zou hier natuurlijk een aanbieding kunnen staan voor een training ‘List building voor zelfstandig ondernemers’… Maar die geef ik niet! Mocht je er een brandende vraag over hebben, leg dan contact met me, want ik weet er veel van en anders weet ik zeker mensen die je kunnen helpen!
In elk geval heb jij mijn p.s. nu gelezen… zie je wel 🙂
Dank Oscar voor deze tips, ik vond het doodeng om een lijst op te bouwen. Want mensen zouden echt niet op mijn mails zitten te wachten. Inmiddels ervaar ik dat dat helemaal niet waar is. Mensen die mijn mail niet meer willen ontvangen, schrijven zich gewoon uit en andere lezen mijn mail met plezier en vele reageren erop. Daar ben ik best trots op.
Hoi Jojanneke,
Dank voor je mooie comment! Precies, wat jij noemt is wat veel mensen tegenhoudt om een lijst te maken: zitten die mensen wel op mijn mail te wachten? Terwijl jij – als ondernemer – die beslissing helemaal niet voor jouw doelgroep hoeft te nemen, dat kunnen ze prima zelf. Mensen die je content waarderen blijven, de anderen schrijven zich uit. Daarbij is het dus belangrijk dat je het uitschrijven van je lijst, zo makkelijk mogelijk maakt!
Hallo Oscar,
leuke blog! Ja, ook ik heb een mailinglijst en stuur een paar keer per maand een mail met verwijzing naar mijn blog (met waardevolle info over gezondheid)
Mijn lijst groeit langzaam maar gestaag d.m.v. de social media en via mijn klantenbestand.
en ik heb je P.S. gelezen :-). Grappig dat dat zo werkt. Als ik een brandende vraag heb, dan weet ik je te vinden!
Hoi Anneke,
Ja, dat werkt wel die p.s. he 🙂 . Dank voor je comment!