Vorige week ging ineens mijn oude trouwe ros stuk: de linkertrapper van mijn Gazelle Sport Solide van 30 jaar oud zat los en ik kon het niet zelf maken. In ondernemerstermen: Ik had dus een probleem, en ik zocht een oplossing. En wat doe je dan meestal: even Googlelen. (of is het Googelen?) Ik zocht op ‘fiets reparatie Huizen’ (=relevante zoekterm) en vond een aantal fietsenmakers. Mijn keuze was snel gemaakt. Waarom?
Lagere kosten betere service!
Het lastige van een kapotte fiets (of auto) is dat je moeilijk naar de reparateur kunt gaan en dat je heen en weer moet (dus lopend) om je fiets weer op te halen. Nu heb ik genoeg te doen en dit soort dingen komt altijd ongelegen. In Google viel mijn oog meteen op een mobiele fietsenmaker voor regio ’t Gooi”. De website ademde precies uit wat het moest doen: bovenaan meteen het telefoonnummer, een fotootje van de bus en de fietsenmaker en een heldere pagina over de voorrijkosten: die waren maar een tientje. Reparatie aan huis dus, met kleine tegemoetkoming voor het voorrijden. Ik pakte de telefoon en we maakten een afspraak.
Hoezo lagere kosten?
Mogelijk denk je: de titel van dit blog is toch ‘lagere kosten betere service’? En je moet voorrijkosten betalen. Dat zijn toch geen lagere kosten? Uiteindelijk wel.
De volgende dag kwam Arne met zijn bus voorrijden. Hij zag meteen wat het euvel was en kon het ook ter plekke oplossen. We raakten aan de praat waarbij ik vertelde dat ik enthousiast was over zijn concept. In alle bescheidenheid zei hij mij dat het niet nieuw was, maar wel heel goed werkte. Door op deze manier naar zijn klanten te gaan, hoefde hij namelijk geen dure winkel te huren. Hij betaalde geen gas en elektra voor zijn zaak, had weinig voorraad nodig en geen personeel. Enorme kostenbesparingen, waardoor hij tegen lagere kosten kon werken. Dat voordeel deelde hij met zijn klanten, waardoor die de voorrijkosten min of meer meteen weer terugverdienden! Een win-win dus.
Pure vrijheid
Door als ondernemer op deze manier je werk en je werkplek in te richten, creëer je voor jezelf heel veel vrijheid. Niet alleen omdat je ‘lekker onderweg bent’, maar doordat je lagere kosten maakt, creëer je ook financiële vrijheid. Belangrijker is echter, dat je voor je bedrijf op deze manier een bestaansrecht creëert omdat je van toegevoegde waarde bent voor je klant. Je hebt een zogenaamde USP, een Unique Selling Point. In dit geval is het natuurlijk niet zo dat Arne de enige is die dit doet… hij is echter wel de enige in Huizen die dit doet. Je hoeft dus niet iets te bedenken wat helemaal niemand heeft om in de ogen van jouw doelgroep uniek te zijn…
Het plaatje klopte
Het zal je niet ontgaan zijn: ik ben enthousiast. Waarom: omdat het plaatje bij deze ondernemer klopt. Hij heeft een USP, hij let op zijn kosten, zijn website klopt en wordt goed gevonden door Google en last but not least: hij heeft verstand van zaken en denkt mee met de klant. Niet om meer geld te verdienen, maar om de klant te helpen. Hij had namelijk wat mij betreft ook de rechtertrapper mogen vervangen, maar hij legde mij uit dat het specifieke euvel eigenlijk alleen links voorkwam, het had met de overbrenging te maken. De technische details zal ik je in dit blog besparen.
Van klant naar ambassadeur
Starters vragen mij wel eens hoe zij ervoor kunnen zorgen dat hun klanten weer voor andere klanten gaan zorgen. Oftewel, hoe kun je van je klanten ‘ambassadeurs’ maken? Het antwoord staat in bovenstaand stukje, maar ik som de stappen nog even op:
- Weet wat je klant belangrijk vindt.
- Wees goed in wat je doet. Lever een uitstekende service of een geweldig product.
- Zorg dat je een USP hebt wat jou onderscheid van je concurrent.
- Zet je klant centraal. Echt centraal. Dan wordt die een ambassadeur en verwijst hij of zij andere klanten naar je door.
Wat zou jij kunnen bedenken (of wat heb jij bedacht) om net als Arne de klant volledig centraal te stellen? En natuurlijk, mocht je ook een prachtig voorbeeld weten van een bedrijf die dit goed doet, deel dat dan ook hier. Dan kunnen we daarvan leren. Dank je!
p.s.: In ons programma “Sterk starten” besteden we hier heel veel aandacht aan. Hoe kun je dit voor jouw bedrijf handen en voeten geven? Wil je meer informatie over het online programma en/of de training "Ondernemersplan in 1 dag” klik dan hier. Wil je door mij persoonlijk gecoacht worden, neem dan contact met mij op via het contactformulier.
Dit is inderdaad een heel mooi voorbeeld, Oscar van creatief zakendoen. Daar hou ik ook enorm van! Zo creatief ben ik zelf niet, geloof ik, maar ik focus me altijd op de win-win-win (voor de klant, zijn klanten – mijn klanten zijn ondernemers – en mezelf) en vindt bijvoorbeeld connectie maken en onderhouden heel waardevol. Om mijn producten/diensten zo goed mogelijk aan te bieden maak ik gebruik van online educatie, maar wel gebaseerd op contact van mens tot mens door ook offline trainingen te geven. Zoals mijn gratis implementatiesessie die ik in mijn woonkamer geef en die daarmee een warme kennismaking is met mijn deskundigheid, het nut voor de klant en mijn manier van werken. Met connectie.
Dank je Saskia. Dat klinkt heel leuk en persoonlijk, een implementatiesessie in je woonkamer! Vind ik toch vrij creatief hoor. Verder is het goeie nieuws dat je dus niet per se iets hoeft te bedenken wat nog helemaal niet bestaat. Kijk goed om je heen, lees berichten zoals deze en dan vind je vanzelf een vorm die goed bij je past!
Prachtig voorbeeld van hoe je de klant centraal kunt stellen, jezelf kunt onderscheiden, prima service levert en per saldo nog redelijk geprijsd kan blijven! Ik ga ook altijd naar mijn klanten toe, reken geen reiskosten als de afstand minder is dan 25 km, blijf tussen de afspraken door per mail in contact met de klant en bied particuliere klanten geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan!
Tineke, dat is een goede tip: tussen afspraken door even de vinger aan de pols houden. Ik doe dat ook en ik weet dat dat ontzettend gewaardeerd wordt door mijn coachees! Dank voor je reactie.
Bijzondere fietsenmaker, Oscar. Ik vind Coolblue altijd een sterk voorbeeld. Service met een glimlach, zeggen ze. Zelfs voor de chauffeurs hebben ze een speciale Coolblue-koffiekamer op het hoofdkantoor. Ze weten hoe belangrijk die chauffeur is: zij hebben het enige contact met de internetklant.
Te veel bedrijven schuiven met dozen en sturen rekeningen. Coolblue schuift ook met (mooie) dozen, maar zet net een stap extra. Saillant detail is dat ondernemer Pieter Zwart zijn studentenkamer heeft nagebouwd op zijn hoofdkantoor. Compleet met tafel uit zijn stamkroeg. Zo blijf je bij je wortels en laat je je niet leiden door aandeelhoudersbelangen. Juist starters kunnen dit in hun eigen bedrijf prima toepassen.
Dank voor je reactie Maarten. Wat een prachtig voorbeeld: ja, als je ‘dozen schuift en de rekening stuurt’ ben je onvoldoende onderscheidend. Wat nu voor de detailhandel geldt (veel winkels hebben het moeilijk door internetshops) gaat straks ook voor internetshops gelden. En dan zijn het dit soort details die het verschil gaan maken. Mijn studentenkamer nabouwen… ai ai ai, die had ik in Indonesië… 🙂
Ik vind Hello Fresh een geniaal concept! Niet meer nadenken over boodschappen en het avondeten. Altijd iets aparts, lekkers en gezonds. Wij hebben de vegetarische variant, die brengt je op heel erg veel leuke ideeen. Wij nemen het voor drie dagen in de week. De andere dagen bedenk ik zelf iets leuks of maak ik iets minder creatiefs waarvan ik weet dat iedereen het lust. De kinderen leren zo ook heel erg veel verschillende dingen eten. Ze hoeven niet meer te eten van de Fresh box. Ik zeg altijd ‘het is eigenlijk meer voor grote mensen’. Dat maakt het dan opeens wel aantrekkelijk om een hapje te proberen. Tegenwoordig eten ze gewoon mee.
Hoi Annemieke,
Dank voor je reactie. Dat is inderdaad een goed voorbeeld. Ook een voorbeeld waarvan maar weinig mensen dachten dat het zou gaan lukken.
Mooi voorbeeld en zo waar. Ik geniet zelf altijd als ik goed geholpen word. Dat doet iets met me. Ik voel me dan gezien en dat is fijn. Zelf ga ik ook naar klanten toe en zijn ze hier thuis welkom. Zo blijft mijn hulp laagdrempelig en dat vinden ze fijn.
Dank Jojanneke. Het is waar: persoonlijke aandacht is nog steeds het belangrijkste wat je aan je klant kunt geven. En daar zit ook meteen dè kracht voor de ZZP-er!
Hallo Oscar, wat een mooi voorbeeld van jouw fietsenmaker. Ik ga binnenkort een audio-training lanceren waarmee je je woordenschat zakelijk Engels kunt vergroten. Deze training is zo ingericht dat je hem onderweg kunt beluisteren (op je smartphone, laptop of iPad) en thuis/op je werk kunt bekijken en uitwerken. Op thema en in zinsverband. Té spannend natuurlijk! Groet, Anneke
Dank Anneke voor dit geweldige idee dat je zelf gaat uitrollen. Echt super meegedacht met de klant die gewoon in zijn ‘verloren uurtje’ (zoals reistijd) op deze manier kan oefenen. En reistijd is bij uitstek geschikt, omdat dat hoe gek het ook klinkt ook vaak een moment is dat men echt alleen is. Je leert dan misschien wel beter dan wanneer je thuis ervoor gaat zitten.
Hi Oscar,
Wat ik doe om de klant volledig centraal te stellen? Ze kunnen altijd gratis kennis met mij maken. Door mijn ebook te lezen, mijn blog te lezen, mijn video’s te kijken en naar mijn sessies te komen. Die allemaal aansluiten op wat mijn doelgroep nodig heeft. Omdat dat centraal staat in mijn werk: de wensen en behoeften van mijn doelgroep.
Mooi en waardevol blog! Dankjewel!
Marielle