Hoe kleedt een succesvolle ondernemer zich? Anno 2017 dragen weinig ondernemers nog een driedelig pak. Veel bedrijven voeren tegenwoordig minder strikte regels omtrent bedrijfskleding dan bijvoorbeeld tien jaar geleden het geval was. Voor ondernemers is dit niet anders. Ondernemers kleden zich tegenwoordig vaker in casual en smart-casual outfits, waarbij uitvoerig gebruikt wordt gemaakt van verschillende kleuren. Echter, hoe kun je met een casual outfit toch voor een professionele uitstraling zorgen? Ik vroeg het aan Robin Hendriks van Schulte Herenmode. Die heeft er meer verstand van dan ik 🙂
Welke kleuren maken een succesvolle ondernemer van je?
Ongeacht je outfit, ontstaat een professionele uitstraling pas echt wanneer je let op het juiste kleurgebruik. Denk daarom als succesvolle ondernemer goed na over welke kleding je draagt en vooral dus welke kleuren. Iedereen maakt onbewust associaties met kleuren. Zo worden er eigenschappen aan kleuren verbonden. Begin daarom eens met nadenken over welke eigenschappen jij wilt uitstralen.
Uiteraard wil je jezelf van je beste kant laten zien. Of je nou een salesgesprek hebt of een financieringsgesprek bij de bank. Een professionele uitstraling is een vereiste om een succesvolle ondernemer te worden.
Stap 1: Begin met het vinden van de juiste dresscode
De eerste stap is het vinden van een geschikte outfit die past bij de gelegenheid waarvoor je jezelf wilt kleden. Je vindt de juiste dresscode door te bepalen wat het imago van je bedrijf is: wat wil je uitstralen?
Je bent als ondernemer zelf het visitekaartje van je bedrijf. Kleed jezelf hier ook naar. Hoe wil je dat anderen over jouw bedrijf denken? Wil je dat anderen jouw bedrijf zien als een moderne- of als traditionele organisatie? Wil je deskundigheid (autoriteit) uitstralen, of vooral toegankelijkheid?
Voor een moderne en vlotte organisatie (denk aan een marketingbureau, ICT bedrijf, etc) is het bijvoorbeeld tegenwoordig normaal om een spijkerbroek te dragen. Als je een advocatenkantoor hebt kies je echter weer voor een pantalon, in combinatie met overhemd en colbert. Ben je coach, dan mag het juist ook wat minder formeel.
Stap 2: Het imago van het andere bedrijf / je klant
Natuurlijk is het belangrijk dicht bij jezelf te blijven, maar ook is het nodig om je bewust te zijn waar je naar toe gaat. Welk imago heeft het bedrijf waarmee je zaken doet? Als dit bijvoorbeeld een financiële instelling is kun je wellicht beter kiezen voor een kostuum, terwijl je bij een productiebedrijf goed wegkomt met een spijkerbroek en een overhemd.
Als je nog geen goed beeld hebt van het imago van het andere bedrijf, kun je naar recente media-uitingen van het bedrijf kijken. Wellicht zijn er foto’s van personeelsleden of de directeur te vinden op internet. Hierdoor kun je een goed beeld van de bedrijfscultuur krijgen.
Bepaal goed welk imago je als bedrijf wilt uitstralen en welke imago het andere bedrijf uitstraalt. Vervolgens is het kunst om hier een gulden middenweg in te vinden. Als men bij het bedrijf in kwestie normaal gesproken een pak draagt en je zelf meestal in spijkerbroek loopt, kun je kiezen voor een katoenen broek in combinatie met een overhemd colbert.
Bij bedrijven met dezelfde cultuur als jouw onderneming is de kledingkeuze natuurlijk snel gemaakt.
Stap 3: De juiste kleur van je outfit
Dan de kleur. Wat wil je uitstralen?
Denk eerst na over welke eigenschappen je uit wil stralen. Onbewust maakt iedereen namelijk associaties met kleuren. De manier waarop anderen jou inschatten wordt dus voor een groot deel bepaald door de kleuren die je draagt.
Veilige kleuren
Veel mensen kiezen bij een zakelijk outfit voor een veilige kleur. Dit zijn kleuren zoals donkerblauw en donkergrijs. Deze kleuren worden vooral geassocieerd met zakelijkheid, geloofwaardigheid en betrouwbaarheid. Allemaal prettige associaties. Omdat de meeste mensen voor deze kleuren kiezen zal je jezelf echter niet onderscheiden met veilige kleuren.
Minder veilige kleuren
Indien de situatie het toelaat zou je ook kunnen kiezen voor meer opvallende kleuren. Vanzelfsprekend vallen deze in de “minder veilige kleuren” categorie. Kleuren die in deze categorie vallen zijn onder andere groen, bruin, rood en zwart.
Groen staat voor jeugdigheid, eerlijkheid en stabiliteit. Bruin staat voor mannelijkheid en geborgenheid. Bruin brengt echter ook negatieve associaties met zich mee. Zo wordt deze kleur ook met ouderdom geassocieerd. Met rood straal je passie en energie uit, maar je kunt ook agressief en dominant overkomen. Draag daarom niet teveel rode kleding over elkaar.
Een andere minder veilige kleur is zwart. Zwart wordt geassocieerd met autoriteit en klasse. Zwart is echter een kleur die snel de aandacht trekt. Het is echter niet wenselijk dat er teveel aandacht wordt gevestigd op je kleding. Donkergrijs is een geschikt alternatief voor zwart. Grijs is minder aanwezig dan zwart en is gemakkelijk te combineren met andere kleuren.
Onveilige kleuren
Uiteraard zijn er ook kleuren die je beter kunt vermijden. Deze kleuren kunnen weliswaar positieve associaties oproepen, maar roepen minstens net zoveel negatieve associaties op.
Zo staat paars bijvoorbeeld voor creativiteit, maar wordt deze kleur ook als shockerend gezien.
Oranje wordt geassocieerd met enthousiasme, maar ook met nervositeit. De kleur geel staat voor intelligentie, maar ook voor onbetrouwbaarheid.
De onderstaande tabel creëert een volledig overzicht in kleuren en bijbehorende associaties.
(deze tabel is gemaakt door Robin Hendriks van Schulte Herenmode)
En nu de hamvraag: nu jij dit gelezen en gezien hebt: Ben je nog blij met jouw kleding- en kleurkeuze of ga je iets veranderen? Ik kijk in elk geval vanaf nu bewuster naar wat ik wil uitstralen bij een zakelijke afspraak en welke kleur daarbij het beste past.
P.S.: Wil je ook een succesvolle ondernemer worden? Kom dan in jouw favoriete kleding naar onze eerstvolgende training op 24 november in Utrecht. Meer klanten, meer omzet! In samenwerking met FNV Zelfstandigen. Zie hier voor meer informatie.
Ik ben begonnen in de fysiotherapie en ik heb de witte jas destijds al heel snel opgeborgen, omdat ik toen al veel met kinderen werkte.
Ik draag nu als ontspanningstherapeut vooral kleding waar ik mijzelf prettig bij voel. Informeel en aardse kleuren, warme kleuren. tegelijkertijd netjes en hygiënisch (gemakkelijk te wassen).
Als ik ga netwerken kleed ik me meestal wat formeler.
Dank je Anneke. Oké, jij stemt dus je kleding af op je doelgroep, heel goed!
En als vrouw? Kleurenadvies is hetzelfde. Echter; roklengte, korte – lange mouw, jurk of broek, hakken of plat…
Er zijn echt vrouwelijke ondernemers! 🙂
Die zijn er zeker Moniek! Ik zal Robin Hendriks vragen of hij hier ook iets over kan zeggen!
Aanvulling, maar bovenal aanrader: ik heb ooit (lang geleden en uit nieuwsgierigheid) door een kleurenconsulent een kleurenanalyse laten uitvoeren. Tijdens zo’n analyse wordt bepaald of je een lente-, zomer-, herfst- of wintertype bent. Door deze typering wordt duidelijk welke (kleding-)kleur TINTEN JOU het best tot je recht doen komen. Het gaat dus niet alleen om b.v. de kleur grijs, maar om welke tint grijs. Mits goed uitgevoerd, kun je van zo’n analyse erg veel profijt hebben. Bij een goede kleur-consulent(e) krijg je met een beetje geluk ook nog een stijladvies (en advies over make-up).
Dank je Mathilde, goede tip! Voor degenen die hier meer over willen weten: kijk een op http://kleuruniek.nl/index.php?frm=home van Nanda Otten.
Dank je wel, Oscar, voor het noemen van mijn naam. Zoals Mathilde zegt heb je veel profijt van een kleurenanalyse. Door de juiste kleuren te dragen gaat de aandacht naar jou als persoon, en leidt de kleur van je kleding niet af.
Wat niet besproken is in dit artikel, maar wel van groot belang is voor je uitstraling, is hoeveel contrast je in je kleding draagt. Een donker antraciet colbert met een helder wit overhemd straalt meer autoriteit uit, dan dat je dit colbert combineert met een midden of licht blauw overhemd. In dat laatste voorbeeld kom je toegankelijker over. Bij een kleur- en stijladvies voor ondernemers geef ik ook hierover adviezen: wat is het mooiste contrast bij jou persoonlijk, maar ook wat wil je uitstralen met je bedrijf en welk contrast past daarbij.