De StartersAcademie

Vliegende start voor startende ondernemers

  • Home
  • Blog
  • Winkel
  • Voor organisaties
  • Over ons
  • Contact
  • Inloggen
  • Log In

Kiezen van je doelgroep

door Oscar Bulthuis 2 Reacties

kiezen van je doelgroepWeet jij al wie je moet kiezen? Nee, ik heb het niet over de Tweede Kamer verkiezingen, ik heb het over het kiezen van je doelgroep! Op het stembiljet staan dit jaar honderden namen, verdeeld over meer dan 20 partijen. Hoe maak jij je keuze? Kijk je naar de vorm? Naar de inhoud? Stem je strategisch? Stel je eens voor dat jij met je bedrijf meedoet aan verkiezingen en jouw potentiële klanten zijn de stemmers… Waarom zouden ze voor jou kiezen? En andersom, welke achterban zou jij willen aanspreken? Want jij kiest net zo goed jouw klanten… Hoe werkt dit precies?

 

Het kiezen van je doelgroep

Heb jij soms het idee dat een potentiële klant voor jou moet kiezen en dat je daar eigenlijk zelf niet zoveel over te zeggen hebt? Je doet van alles om in de gratie te komen van je klanten en dan hoop je maar dat die klant dat ziet en voor jou kiest. Het is echter veel krachtiger om zelf te kiezen! Het zelf kiezen van je doelgroep helpt je namelijk om jezelf krachtig te profileren! Hoe scherper jij voor ogen hebt wie je als klant wilt, hoe makkelijker en effectiever het wordt om op de juiste manier met die doelgroep te communiceren.

Willen is niet hetzelfde als kunnen en andersom…

Is dit wel eens tegen je gezegd (als kind): “Je kunt het wel, als je maar wilt!” Ik weet zeker dat jij met je bedrijf, met je kennis en kwaliteiten, heel veel mensen of andere bedrijven kunt helpen. Dat is fijn, maar dat maakt het kiezen van een doelgroep soms lastig. Immers, je wilt dolgraag zo veel mogelijk mensen helpen. In de praktijk blijkt dat vaak lastig. Niet alleen omdat je er simpelweg de tijd niet voor hebt, maar ook omdat lang niet alle klanten goed voor joù zijn!

Stel je voor dat je trainingen geeft in onderhandelingsvaardigheden. Als je goed kunt onderhandelen, komt dat eigenlijk altijd wel van pas, nietwaar? Als ondernemer, maar ook als partner, als ouder, in de winkel, tijdens de vakantie, in je baan etc. etc. Kortom, als jij trainingen geeft in onderhandelvaardigheden, zou je iedereen kunnen helpen. Maar wil je dat ook? En is het, vanuit jouw positionering gezien ook slim om te doen? En hebben al die mensen wel het geld om jou te betalen?

Het is verstandig om daar goed over na te denken: welke mensen wil jij het liefste helpen? Waar krijg jij energie van? Waar landt jouw boodschap het beste en last but not least: wie heeft het geld om jou te betalen? Het is heel nobel (en ik denk ook goed) om onderhandelingsvaardigheden te geven op basisscholen, maar de vraag is of je daar je brood mee kunt verdienen. Dat moet je absoluut meenemen bij het kiezen van je doelgroep.

Onderscheid feiten van meningen

Bij het kiezen van een doelgroep helpt het om feiten van meningen te onderscheiden. Hoe zien de verschillende doelgroepen eruit in termen van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, woonplaats en inkomen? Wanneer je naar dit soort aspecten kijkt, kijk je naar de feiten. Bestaat je doelgroep vooral uit mannen? Of speelt het geslacht geen rol? Zijn het ouderen of juist jongeren? Wat zijn voor jou relevante feiten bij het kiezen van een doelgroep?

Naast de feiten zijn staan de meningen die jouw potentiële doelgroepen erop nahouden. Wat vinden ze belangrijk bij het kiezen van een product of dienst? Gaat het om kwaliteit, levertijd, prijs, uitstraling, bereikbaarheid van je zaak, servicegerichtheid, garantie? Afhankelijk van wat je biedt hebben klanten voorkeuren.

Breng deze voorkeuren in kaart en kies de doelgroep die het beste bij jou past en stem daar je dienstverlening ook op af! Ik geef een voorbeeld: stel je bouwt websites. In gesprekken die je met klanten voert, hoor je eigenlijk twee meningen: de ene groep wil niet al te veel geld uitgeven en de andere groep heeft geld, maar wil dat je heel snel reageert op hun vragen. Wat doe jij met deze informatie?

Kies en sluit aan

In het vorige voorbeeld zie je dat er duidelijke verschillen in wensen zijn. Wanneer je voor de ene groep kiest, moet je er dus ook voor zorgen dat jouw producten aansluiten bij die groep. Dus als je voor de ‘budget’-markt kiest, ontwikkel dan ook een budgetwebsite! Kies je voor de doelgroep die meer te besteden heeft (en ook meer eist), zorg er dan voor dat je die snelheid ook kunt leveren. Maak niet de fout door niet te kiezen voor je doelgroep, want dan zal je doelgroep ook niet voor jou kiezen.

Kiezen is verliezen?

Kiezen kan eng zijn, ik weet er alles van. Maar door te kiezen, schep je duidelijkheid richting je doelgroep en richting jezelf. In bovenstaand voorbeeld is het natuurlijk helemaal niet noodzakelijk dat je je alleen maar richt op de ene of de andere doelgroep, zolang… en dit is cruciaal… je je product of dienst heel goed afstemt op die doelgroep. Probeer dus geen ‘budgetwebsite’ te verkopen aan iemand uit de doelgroep met geld en andersom: klanten die kiezen voor de budgetvariant, moeten genoegen nemen met een langere responsetijd. Als je dat soort dingen helder communiceert naar de verschillende doelgroepen, snapt iedereen het en help je ze met kiezen. En dat levert jou uiteindelijk meer omzet op.

Hoe specifiek heb jij je doelgroep gemaakt? Wat vind je het moeilijkste bij het kiezen van je doelgroep? Ik lees graag je reactie hieronder en ik reageer altijd.

P.S.: Het kiezen van je doelgroep is zeer belangrijk voor het bereiken van je klanten en het vergroten van je omzet. Wil je daar hulp bij, neem dan vrijblijvend contact met mij op!

Categorie: acquisitie, marktonderzoek, omzet verhogen, Ondernemingsplan schrijven, Oriëntatie Tags: doelgroep, marktonderzoek, omzet verhogen, ondernemingsplan schrijven, voor jezelf beginnen

Reacties

  1. jojanneke zegt

    13 maart 2017 om 18:54

    Mijn doelgroep was eerst heel smal, moeders. Nu is het ouders en stiekem ook trainers van sportclubs. In mijn communicatie richt ik me nu nog op de ouder. Dat lijkt specifiek genoeg, al denk ik dat ik het wel weer eens onder de loep wil nemen. Hoe zou ik alle mensen die bij kinderen betrokken zijn in een doelgroep kunnen proppen…..of kan dat gewoon niet?

    Beantwoorden
    • Oscar Bulthuis zegt

      13 maart 2017 om 23:00

      Hoi Jojanneke, dank je voor je reactie. Nee, dat kun je niet. Wat je heel goed doet, is dat je je bewust bent van de verschillende doelgroepen waaruit jij kunt kiezen. Kies voor die doelgroepen waar jij van toegevoegde waarde kunt zijn en… biedt die doelgroep dan ook precies datgene waar die behoefte aan heeft. Ga niet met een soort ‘eenheidsoplossing ‘ voor al je doelgroepen de markt op.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Maak GRATIS kennis met ons cursusmateriaal t.w.v. € 49,-!

Ontvang 3 lessen en start je ondernemersreis!

Modules transparant 2

Stuur mij GRATIS drie lessen!

Waardevolle blogs

  • Zo vind je de juiste zoekwoorden
  • Zo schrijf je overtuigende SEO teksten
  • 3 tips om te overleven als ondernemer
  • Waar liggen online prioriteiten voor een startend bedrijf?
  • Succesvol zelfstandig ondernemen = zelfreflectie

Maak je eigen ondernemersreis!

Oscar Bulthuis is onder meer auteur van 'Ondernemen is net reizen'- Helder en praktisch kompas voor succesvol ondernemen.
Dit boekt kent inmiddels zijn vierde druk en heeft duizenden ondernemers geholpen hun bedrijf op een heldere en praktische manier koers te geven. Bestel het en ga mee op reis!

Te bestellen via managementboek.nl

"Voor wie nog twijfelt aan het ondernemerschap: na het lezen van dit boek ga je direct met veel plezier aan de slag" - Bruno Bruins, voormalig voorzitter Raad van Bestuur UWV, thans minister van Medische Zorg

"Een inspiratiebron om je bedrijf op de kaart te zetten" - Sjoerd Keijser, projectmanager Kamer van Koophandel

"Het boek is zeer toegankelijk geschreven. Geen moeilijke woorden" - Gooi-en Eemlander

Sneak preview in 1 minuut

https://youtu.be/8MQLB2XfdBY

Ondernemerschap in Onderwijs

Bovenstaand boek is ook uitstekend geschikt voor ondernemersopleidingen in het MBO, , HAVO, AD of HBO. Ben je verbonden aan een onderwijsinstelling en zoek je een krachtig en leuk lesboek? Neem dan contact op met ons. Indien het boek op de literatuurlijst geplaats wordt, komt Oscar graag een gastles geven!

Dus:
Ben u verbonden aan een onderwijsinstelling? Neem dan gerust contact met ons op.

Nooit meer voor een baas je bed uit?

Speciaal voor iedereen die erover droomt om voor zichzelf te beginnen of de eerste stappen heeft gezet: dit boek helpt je met het zetten van de juiste stappen! Het boek kost € 24,50 en dat is slechts een kleine investering als je ziet wat je ervoor terugkrijgt en welke beginnersfouten je ermee vermijdt! Klik hier om te bestellen!

Kijk naar onze testimonials!

Vorm je eigen beeld en kijk hier wat andere klanten over ons zeggen.

Wil je kennismaken, vul dan het contactformulier in!

 

We reageren altijd binnen 24 uur.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Contactinformatie

De Starters Academie
Gooisch Ondernemerscentrum
Botterstraat 47
1271 XL Huizen
T: 035-8880134
E: info@destartersacademie.nl
KVK: 538 595 53
BTW: NL001907188B16
Legal

Privacy Verklaring
Algemene Voorwaarden

Copyright © 2023 De Starters Academie · Alle rechten voorbehouden · Powered by Biz2Web
Naar Top