Inschrijven KvK: hoe werkt dat? Als jij voor jezelf wilt beginnen, moet je je inschrijven bij de KvK. Ik krijg regelmatig de vraag hoe dat zit, dus heb ik in dit blog voor je de belangrijkste stappen op een rij gezet. Uiteraard tref je ook de relevante links aan om je inschrijving meteen in gang te zetten.
Inschrijven KvK: waarom eigenlijk?
Voordat ik je uitleg hoe een en ander moet, is het misschien goed om te begrijpen waarom inschrijven KvK eigenlijk nodig is. En in welke gevallen inschrijven KvK niet nodig is! Want, wat doe je eigenlijk wanneer je je inschrijft?
Het komt erop neer dat je je inschrijft in het handelsregister. In het handelsregister staan alle ondernemingen van Nederland. Dat is niet alleen handig voor de belastingdienst, maar ook voor jou als ondernemer. Omdat er centraal wordt bijgehouden welke ondernemingen er zijn, kun jij als zelfstandig ondernemer checken of eventuele zakelijke partners (leveranciers of afnemers) wel legitiem zijn. In 9 van de 10 gevallen is dat natuurlijk zo, maar helaas heb ik zelf meegemaakt dat er ook lieden zijn die met mij wilden samenwerken terwijl ze minder vriendelijke bedoelingen hadden. Toen ik wantrouwig werd, vroeg ik een uittreksel op van dat bedrijf en kwam er zo achter dat ze niet geregistreerd stonden (althans, niet in Nederland).
Omgekeerd geldt dat dus ook: je komt betrouwbaarder over wanneer je netjes het inschrijven KvK hebt geregeld.
En wanneer hoeft het inschrijven KvK niet?
Het is niet in alle gevallen nodig dat je je inschrijft. Als je je activiteiten niet regelmatig uitvoert èn je doet ze ook niet om geld te verdienen, hoeft het niet. Dus, als jij je schoonfamilie helpt met het opknappen van hun huis, hoef je je niet in te schrijven bij de KvK. Let op: ik zeg hierbij niet dat je dat eventueel verdiende geld niet moet opgeven bij de belastingdienst. Dat is iets anders: als het substantieel is, moet je het namelijk opgeven als neveninkomsten. Je bent dan echter voor de belastingdienst geen ondernemer. Wil je meer informatie over de exacte criteria voor het wel of niet inschrijven: klik dan hier.
Stap 1: Bepaal de rechtsvorm
Je hoeft bij het inschrijven KvK nog niet over heel veel dingen te hebben nagedacht (al is dat natuurlijk wel aan te raden!). Je moet echter wel weten voor welke rechtsvorm je kiest. Veruit de meeste starters (>90%) kiezen voor de eenmanszaak. Je kunt overigens altijd de rechtsvorm aanpassen, maar dat brengt kosten met zich mee. In een enkel geval kan het zinvol zijn meteen als B.V. te beginnen, bijvoorbeeld als er flink startkapitaal nodig is. Voor beroepen als artsen en advocaten wordt ook gekozen voor de rechtsvorm ‘Maatschap’: vaak werken zij letterlijk onder één dak en opereren zij samen als ‘bedrijf’, waarbij een ieder kapitaal inbrengt, maar voor de belasting nog steeds zelfstandig is. De laatste rechtsvorm die ik in dit blog wil noemen is de Stichting. Dit kan interessant zijn wanneer je in een markt zit die afhankelijk is van subsidies, zoals overheidsbijdragen. Stichtingen maken namelijk meer kans op dit soort subsidies, omdat stichtingen geen winstoogmerk hebben. Wil je meer weten over rechtsvormen, kijk dan op de site van de belastingdienst of op de site van Notaris.nl … En natuurlijk kun je mij ook vragen stellen.
Stap 2: Kies je bedrijfsnaam
Het hoeft niet, maar het is wel slim om meteen een bedrijfsnaam te registeren bij je inschrijving. Als je het echt niet weet, kun je altijd je eigen naam gebruiken. Afhankelijk van wat je doet, kun je dat er nog achter zetten, bijvoorbeeld: “Oscar Bulthuis, business coach”. Zeker als je naam bekend is in de markt, adviseer ik je om die te gebruiken. Als dat niet zo is, bedenk dan een goede naam. Eerder schreef ik hier het blog “10 tips voor het kiezen van je bedrijfsnaam” over
Stap 3: Bereid je inschrijving voor
Voordat je daadwerkelijk richting de KvK kan gaan, vraagt de KvK of je vast online het een en ander wil voorbereiden. Hoe beter je dat doet, hoe beter ze je kunnen helpen. Via deze link kom je op de website van de KvK waar je je inschrijving kunt voorbereiden.
Stap 4: Ga naar KvK en schrijf je in!
Hoewel je al veel online kunt regelen, is het wel nodig dat je zelf een afspraak maakt voor het inschrijven. Dat is nodig omdat je je moet legitimeren, zodat ze zeker weten dat jij het bent. De inschrijving kost eenmalig € 50,-. Wil je ook nog een uittreksel van je inschrijving KvK, dan betaal je € 15,- extra.
KvK nummer en btw-nummer
Bij het inschrijven ontvang je een KvK nummer. Tevens ontvang je binnen twee weken van de belastingdienst een btw-nummer. Daar hoef je zelf niets voor te doen. Dit is het nummer waarmee je dan als ondernemer bekend bent bij de belastingdienst.
In dit artikel staat dat je voor het inschrijven bij de KvK nog niet over heel veel dingen per se moet hebben nagedacht. Maar waarover vind jij dat je echt een ei moet hebben gelegd voordat je jezelf gaat inschrijven bij de KvK? Ik ben heel erg benieuwd, dank voor je reactie!
Veel succes!
p.s.: Heb je vragen over het inschrijven of heb je je net ingeschreven en heb je brandende vragen? Neem dan contact met je op, dan kan ik je helpen!
Over de naam en wat je wilt bereiken met je bedrijf, je missie in het kort helder hebben. Dat maakt het makkelijk om daarna de volgende stappen te gaan nemen.
Dank je voor je bericht Jojanneke. Ja, dat is er zeker één die hoog op je lijstje moet staan: wat wil je eigenlijk bereiken? En minstens zo belangrijk: waarom wil je dat bereiken?
Hallo Oscar,
toen ik vanuit de fysiotherapie voor mijzelf begon met een praktijk voor ontspanningstherapie hoefde ik mij niet te registreren volgens mijn accountant. Jaren later heb ik dat toch gedaan. Voor therapeuten is het blijkbaar een grijs gebied, de KvK.
Ik heb de lijsten van bedrijven in mijn regio van de KvK gebruikt om massageopdrachten te werven en daar ben ik destijds goed in geslaagd.
En om een antwoord te geven op je vraag: belangrijk dat je voor jezelf helder hebt waarom je een eigen bedrijf wilt beginnen. het is intensief om eigen baas te zijn. Om er een succes van te maken heb je de drive nodig die voortkomt uit je passie.
Beste Anneke, dank je voor je reactie. Absoluut noodzakelijk om te weten waarom je start. Misschien heb je mijn film gezien bij het kampvuur (dat is een van de drie films die gratis is aan te vragen): je moet vuur voelen voor wat je gaat doen, want het gaat een keer ‘regenen’ en dan wil je dat je er warmpjes bij blijft zitten!
Voor wat betreft je registratie: ik weet niet de precieze achtergrond van het advies van je accountant, maar de KvK maakt geen uitzondering voor therapeuten hoor (en de belastingdienst al helemaal niet). Als jij structureel geld verdient met zelfstandig werk, ben je ondernemer en dien je je in te schrijven. Dat is anders wanneer je ‘af en toe’ bijklust: dan kun je je inkomsten opgeven als ‘neveninkomsten’. Dus goed dat je zelf ook besloten hebt om je in te schrijven.