Je hebt er vast wel eens van gehoord en het komt in veel trainingen voor startende ondernemers terug: de elevator pitch. Het idee achter de elevator pitch is dit: stel je voor dat je in een lift stapt en samen met jou stapt een mogelijke klant – een prospect – in. Jullie gezamenlijke trip in de lift duurt 1 minuut. Hoe kun je nu een goed verhaal houden bij die prospect, zodat hij of zij meer van je zou willen weten? En ook al sta je nooit in een lift en ben je niet van plan ooit een elevator pitch te geven… … lees toch maar even verder!
Hoe maak je een goede elevator pitch, zodat jouw bedrijf in de lift gaat!?
Eigenlijk heb ik nooit zoveel met de argumenten die vaak worden aangedragen voor de elevator pitch. Er wordt dan gezegd dat je die paraat moet hebben, vooral als je in een netwerkmeeting ‘ineens’ het woord krijgt omdat iemand aan je vraagt “wat je doet”. En bam! Daar kun je los met je elevator pitch. Of, je loopt ‘in de lift’ of in het gebouw die begeerde prospect tegen het lijf: Bam, gaan met die pitch!
In de praktijk zal dat waarschijnlijk niet op die manier gaan. Althans, ik heb het zelf nog nooit op die manier toegepast tijdens een netwerkbijeenkomst. En ja, er zijn wel eens gesprekspartners geweest die dat richting mij wel deden. Ik had moeite om 1 minuut naar ze te luisteren. Liever had ik dat ze naar mij luisterden en een soort gesprek – tweerichtingsverkeer dus – met me zouden hebben.
Dus: een elevatorpitch maken en uit je hoofd leren voor voorkomende situaties, is wat mij betreft zinloos en raad ik dus niet aan! Maar waarom dan dit blog over een elevator pitch van mijn hand?
Je business case in 1 minuut
Mag ik je uitnodigen het idee van de elevator pitch een beetje ruimer te zien? In een elevator pitch heb je ongeveer 60 seconden om je bedrijf en jezelf te presenteren. En dat is… vreselijk moeilijk. Het is namelijk voor de meeste mensen veel makkelijker om wat langer de tijd te nemen, zodat je alles wat je doet lekker kunt uitleggen en desnoods kunt illustreren met voorbeelden. Zo weet je zeker dat je gesprekspartner goed begrijpt wat je bedoelt.
Het maken van een praatje in 1 minuut dwingt je echter om alle bijzaken weg te laten en heel in het kort de kern van jouw bestaansrecht bij je klant over te brengen. Jouw business case in 1 minuut. Met andere woorden, welke toegevoegde waarde bied je en aan wie? Dit in enkele zinnen verwoorden is een van de moeilijkste dingen die er voor de meeste ondernemers is: Hoe pitch je jezelf?
Maar waarom zou je het doen? Want in de praktijk sta je niet in een lift. En je hebt net kunnen lezen dat het vrij irritant kan zijn wanneer iemand in een netwerkbijeenkomst zijn of haar elevator pitch op je afvuurt. Je marketing, positionering en je sales worden veel beter als je in staat bent de volgende vragen helder en krachtig te beantwoorden:
- Wie is je doelgroep? (Wie help je?)
- Waarmee help je ze? (Wat los je op of wat bereik je met je doelgroep?)
- Waarin onderscheid jij je van je concurrentie? (Waarom zouden ze voor jou moeten kiezen?)
Heb je een goed antwoord op deze vragen, gefeliciteerd: je hebt je business case helder: het bestaansrecht voor je bedrijf. Oftewel: je hebt helder waarmee jij je brood kunt verdienen.
Enkele spelregels vooraf
Voordat ik je verdere concrete tips geef om deze vragen te beantwoorden, geef ik je enkele ‘spelregels’ die je verder helpen:
- Hou je pitch dichtbij jezelf. Pik geen snelle zinnen van internet, die niet bij je passen.
Straal ambitie uit in je pitch. - Je pitch moet aansprekend zijn. Hou het ook hier authentiek: ga niet lopen bluffen en dingen zeggen of beloven die je niet kunt waarmaken.
- Een pitch is een hulpmiddel voor jou, geen doel op zich. De pitch is vooral bedoeld om jou te helpen te verwoorden waar je eigenlijk voor staat met je bedrijf.
In 100 woorden een krachtige elevator pitch
Ga er voor het gemak vanuit dat je 100 woorden mag gebruiken voor je pitch en ga dan als volgt te werk:
DIENST
Waar ben je goed in? Vraag eens aan andere mensen wat ze jouw sterke kanten vinden. Nodig ze daarbij uit om concreet te worden. Dus niet “je bent betrouwbaar” of “fijn om mee te werken”, maar “Je masseert fantastisch” of “Je hebt veel verstand van juridische zaken, gerelateerd aan de bouwsector”.
MOTIVATIE
Ga bij jezelf na wat je voelt wanneer je dit werk doet. Maakt het je blij, heb je het gevoel dat je bijdraagt aan iemands gezondheid? Of aan iemands veiligheid of succes? Wat doet het met jou als jij je werk goed doet?
DOELGROEP
Wat voor soort klanten kun jij het beste helpen en wil jij het liefste helpen?
RESULTAAT
Kun je concreet benoemen welk resultaat jij biedt aan de klanten (bijvoorbeeld de klanten uit het eerste punt)? Bijvoorbeeld “Ik heb mijn klant behoed voor een gigantische claim” Beter is: “Ik heb mijn klant behoed voor een claim van € 25.000,- “. Of: “Ik heb een man die al drie jaar met rugklachten liep, in 6 behandelingen klachtenvrij gemaakt”.
Combineer nu je antwoorden op de vragen in een praatje van 100 woorden. Daarmee begin je met: Ik help - DOELGROEP - met - RESULTAAT -. Daarna leg je uit wat je doet - DIENST - en waarom jij dit zo fijn vindt om te doen - MOTIVATIE -.
Probeer de komende week kort maar krachtig de vragen omtrent DOELGROEP - RESULTAAT - DIENST EN MOTIVATIE te beantwoorden. Deel jouw antwoorden hieronder, zodat we van elkaar kunnen leren! Daarna natuurlijk de tekst van 100 woorden maken en vooral oefenen!
Succes!
p.s.: natuurlijk kun je deze pitch gebruiken mocht de situatie zich voordoen. Let er wel op dat je echt in gesprek blijft en dat het geen eenrichtingsverkeer wordt. Hou je pitch kort en stel tussentijd, maar zeker aan het eind een vraag.
1 Dienst: Ik help mensen inzicht te krijgen in hun inkomsten- en uitgavenpatroon
2 Motivatie: Ik word er heel blij van als ik zie dat mijn klanten zich bewuster worden van hun uitgavenpatroon en zelf met voorstellen komen om te besparen op bepaalde uitgaven.
3 Doelgroep: Particulieren die inzicht willen krijgen in hun inkomsten- en uitgavenpatroon en ondernemers die personeel in dienst hebben met financiële problemen.
4 Resultaat: Door meer inzicht in hun financiële situatie kunnen mijn klanten op termijn meer geld overhouden om hun dromen te verwezenlijken. De ondernemers zijn blij als de werknemers door meer inzicht in hun financiën gemotiveerder en meer ontspannen hun werk kunnen doen en er minder loonbeslagen te verwerken zijn. Ook het ziekteverzuim daalt vaak.
Ik ben Jan Dob en ik ben het geneesmiddel tegen alzheimer in uw organisatie.
Op het gebied van documentatie en archiefzaken, ben de persoon die uw hersenen traint.
Ik kan uw documenten en archieven defragmenteren, zodat dat alles op de juiste plaats terechtkomt net als in een bibliotheek.
Ik doe dit voor zowel papieren systemen als voor digitale systemen.
Samen bepalen wij welke dossier belangrijk zijn voor uw workflow
Met mijn kennis, ervaring en discipline ben ik waardevol voor uw team
Ik ben de persoon die voor u kan regelen welke documenten wel of niet belangrijk zijn voortbestaan van uw tak van sport.
Komt ie…
Mijn naam is Anneke Panella-Drijver van Improve Your Business English en ik help ceo’s om hun boodschap in het Engels helder te verwoorden. Ik vind het fantastisch om mijn eigen kennis door te geven en ervoor te zorgen dat zij hun bedrijf in het buitenland vol zelfvertrouwen kunnen vertegenwoordigen en over de grens evenveel impact hebben als in Nederland.
Wat een mooie opdracht, Oscar. Het is eigenlijk zo op papier en er wordt een heleboel duidelijk zo. Dank je wel!
Hier zijn mijn antwoorden:
1. Dienst: Ik help kinderen die extra zorg nodig hebben.
2. Motivatie: Ik word er gelukkig van als ik zie dat kinderen die zijn vastgelopen precies datgene krijgen waardoor zij weer verder kunnen en zich in veiligheid en met plezier gaan ontwikkelen.
3. Doelgroep: Kinderen die extra zorg nodig hebben en moeders van die kinderen.
4. Resultaat: Vergroten van zelfvertrouwen en mogelijkheden en verminderen van emotionele-, leer- en gedragsproblemen.
Dus dan wordt de pitch:
Ik help kinderen die extra zorg nodig hebben aan meer zelfvertrouwen en mogelijkheden. Het is fantastisch om de kinderen en hun moeders te helpen met datgene waarmee ze zijn vastgelopen en te zien dat zij zich daarna weer in veiligheid en met plezier kunnen gaan ontwikkelen.
Wat mooi dat je kinderen gaat helpen! Wat voor een zorg bied je dan? Waarbij en waarmee help jij.
Ik ben Evelien Bos en help succesvolle, mannelijke ondernemers aan een lege inbox. Ik vind het fantastisch dat ik hen rust en structuur kan brengen, waardoor zij zich alleen maar bezig hoeven zijn met hun passie en met de dingen waar zij goed in zijn.
Deze blog had ik moeten hebben voor ik filmopnames ging doen. Dan was het vast korter en bondiger geworden.
Ik help moeders van kinderen in de leeftijd van 4-8 jaar met hun onderwijs en opvoedvragen zodat zij vanuit vertrouwen en hun eigen kracht hun kind opvoeden. Want als je dat doet gebeurt er iets moois met jou als moeder en met jouw kind.
Wie is je doelgroep? (Wie help je?)
Ik help vrouwelijke ondernemers die een dienst leveren.
Waarmee help je ze? (Wat los je op of wat bereik je met je doelgroep?)
Ik help ze hun kennis en expertise online voor het voetlicht te brengen via hun zakelijk blog, zodat ze daarmee aan hun persoonlijk erfgoed bouwen voor latere generaties.
Waarin onderscheid jij je van je concurrentie? (Waarom zouden ze voor jou moeten kiezen?)
Ik werk vanuit een heldere visie: blog & leave your legacy
Ik reik een krachtige combinatie aan van taal en techniek, van schrijven en systemen zodat bloggen makkelijk wordt.
Ik help ondernemers aan Succes. In hun leven en met hun Bedrijf. Ik leer hen DE 7 eenvoudige stappen die hen meer klanten opleveren, betere resultaten en een boost zijn voor het zelfvertrouwen. Die doe ik tijdens mijn trainingen, waarin ik hen een onvergetelijke ervaring geef. Omdat ze tijdens de training letterlijk de eerste stap in hun groei als ondernemer zetten. En dat is wat mij voldoening geeft.
Beste mensen, dank voor al jullie reacties. Is het niet heel erg leuk om op deze manier voor jezelf (en voor anderen) te benoemen wat je doet, voor wie en waarom? Lees ook vooral de andere comments, zodat je ziet hoe anderen dat doen!