Ik heb het gehaald! Samen met mijn medebikers rij ik de straten van Grenada in Nicaragua binnen. Het bereiken van je doel, is een magisch gevoel. Alle maanden van trainen en voorbereiden werpen hun vruchten af. Doordat ik in optimale conditie ben, heb ik ook echt kunnen genieten van dit avontuur. We hebben met een relatief klein clubje ruim € 41.000,- bij elkaar gefietst voor de weeskinderen van Nicaragua! Iets om trots op en dankbaar voor te zijn. In dit blog vertel ik je hoe ik mijzelf met behulp van de KOMPAS-methode heb voorbereid en het avontuur ben aangegaan. Pas deze methode toe bij jouw ondernemersavontuur en bereik zo ook jouw doelen!
Het bereiken van je doel… : de ‘K’ van Koers
Het eerste wat je moet doen voor het bereiken van je doel is… jezelf een doel stellen! Dat klinkt misschien erg logisch, maar ik ken helaas weinig ondernemers die echt bewust en op de goede manier bezig zijn met het stellen van doelen. In de KOMPAS-methode wordt deze eerste stap aangeduid door de letter ‘K’ van Koers. Welke Koers ga jij het komende jaar varen? Bij het uitzetten van deze koers moet je beginnen bij je drijfveren, je motivatie. Waarom ga je of ben je gaan ondernemen? Als je die vraag beantwoordt, kom je vanzelf bij je doelen uit: wat wil je bereiken?
Mocht je hier hulp bij willen, download dan gratis de eerste drie modules van ons online programma (zie rechts op de website!).
Voor de Nicaragua Volcano Challenge gold voor mij dat op zoek was naar een sportieve uitdaging en daarmee wilde bijdragen aan een goed doel. Met mijn gezin steunen wij al jaren Stichting Wereldouders en toen ik via hun nieuwsbrief over deze Challenge las, was mijn doel voor 2016 snel bepaald.
Als jij naar jouw drijfveren kijkt, welk ondernemersavontuur ligt dan in het verlengde daarvan?
De ‘O’ van Oriëntatie
Na het bepalen van je doel, is het nodig je te Oriënteren. Het bereiken van je doel gaat niet vanzelf. Hoe kom je bij je doel? Welke route moet je afleggen en, heel belangrijk, waar bevind je je op dit moment? Dit is dus de fase van het Oriënteren. In mijn geval moest ik uitzoeken hoe ik het sponsorgeld bij elkaar kon halen (minimaal € 3.500,-), wat voor fiets ik moest gaan kopen en hoe ik mij fysiek op alles kon gaan voorbereiden: trainen!
Voor jouw ondernemersavontuur betekent dit dat je marktonderzoek moet doen, je moet kritisch kijken naar je eigen sterktes en zwaktes, hoe ga je je geld verdienen en uiteraard kijk je ook naar je (marketing)strategie en je financiën.
De ‘M’ van Metgezel
Ondernemen doe je bij voorkeur niet alleen. Ook al ben je zelfstandig ondernemer, het betekent niet dat je alles alleen moet (willen) doen. Maak gebruik van de kennis en kunde van anderen. Ik kwam er in de voorbereiding van mijn Challenge al heel snel achter dat ik ‘moeilijke knieën’ had. Dat bleek een understatement: na de eerste mountainbikeclinic kon ik drie dagen niet traplopen van de pijn. Ik schrok daar ontzettend van. Ik kwam er ook achter dat het voor mij heel moeilijk zou worden om ‘in mijn eentje’ het hele sponsorbedrag bij elkaar te halen. Dus zocht ik hulp voor deze zaken.
Ik vond en kreeg deze hulp in de persoon van Roeland Bos, een personal trainer die mij belangeloos trainde en behandelde. Bij deze nogmaals: ontzettend bedankt Roeland! Ook vond ik de school van mijn dochter bereid om een sponsorloop te organiseren, waarbij ik in een klap meer het benodigde sponsorgeld bijeenkreeg. Bij deze: bedankt basisschool De Parel!
Ook voor jou geldt dus dat je hulp moet vragen voor het bereiken van je doel. Waar kun jij hulp bij gebruiken en wie zou je daarbij kunnen helpen?
De ‘P’ van Planning
Bij het voorbereiden hoort ook plannen. In mijn geval was er een harde deadline: 18 november vertrekken, dus dan moest alles gereed zijn, inclusief mijzelf. Ik plande dus samen met Roeland een trainingsschema, ik plande de sponsortocht in (met alles wat daarvoor gebeuren moest) en natuurlijk plande ik ook mijn gewone werkzaamheden goed in, om deze Challenge goed te kunnen combineren met mijn bedrijf.
En hoe doe jij dat? Ben jij in staat de route naar je doel ook goed in de tijd te plannen? Heb je goed in beeld wie, wat wanneer moet doen? Het helpt wanneer je niet meteen ‘in de actiemodus’ schiet, maar eerst ervoor zorgt dat je overzicht hebt. En… regelmatig checkt of het nog wel klopt wat je bedacht hebt.
De ‘A’ van Avontuur
Na alle voorbereiding is het dan zover: je gaat het Avontuur aan! Het vliegtuig in naar de bestemming en de Challenge kan beginnen. En voor elke uitdaging en reis geldt: hoe beter je die hebt voorbereid, hoe groter de kans is dat je de reis maakt die je graag wilt maken en hoe groter de kans is, dat je van je avontuur geniet! Want natuurlijk komt er in het daadwerkelijke avontuur van alles op je af. Het kan tegenzitten, je kunt verdwalen of er komen juist enorme kansen op je pad. Door mijn goede voorbereiding (ik trainde me suf!) ging het fietsen hartstikke goed en kon ik er ook echt van genieten. Ik maakte me ineens geen zorgen meer of ik mijn doel wel zou halen!
Hoe fijn zou het zijn als jij echt kunt genieten van je ondernemersavontuur, zonder dat je er ’s nachts van wakker ligt of het allemaal wel goed komt? Onze begeleiding van (startende) ondernemers is hier ook op gericht: jou optimaal ondersteunen zodat ook jij je doelen bereikt!
De ‘S’ van Souvenir
Bij een reis horen souvenirs. Het is leuk, maar ook nuttig om tijdens je avontuur de nodige souvenirs te verzamelen. Bij mijn reis is dat natuurlijk de fietskleding, maar de foto’s die we maakten horen daar ook bij. Door later af en toe naar je souvenirs te kijken, denk je terug aan je avontuur en je succes. Dat geeft je energie voor weer een volgend avontuur!
Zakelijke souvenirs zijn er natuurlijk ook. Dat kunnen ook hier foto’s zijn van bijvoorbeeld een presentatie die je gaf, maar het kan ook een verpakking zijn van een product waar je als graphic designer aan hebt meegewerkt. Geef deze souvenirs een mooie plek in je werkruimte en kijk er af en toe naar. Alleen, of met een klant: heb je meteen iets leuks om het ijs te breken!
Welke stap in de KOMPAS-methode vind jij het lastigst? Heb je er een vraag over, stel die dan, dan beantwoord ik hem!
P.S.: Dit blog geeft een zeer beknopte beschrijving van de KOMPAS-methode. Wil je er meer over weten, lees dan ‘Ondernemen is net reizen’ en laat je inspireren om ook jouw dromen waar te maken!
Doelen stellen kan ik al geen ander geloof ik, ik haal ze eigenlijk ook altijd. Alleen die souvenirs, daar ben ik niet zo goed in, zou dat meer mogen doen. Dan blijft het zichtbaar wat voor stappen ik zet, is niet echt een vraag geloof ik. Gewoon gaan doen denk ik of heb je nog een tip?
Hoi Jojanneke, ben onder de indruk van wat je schrijft… je stelt doelen en je haalt ze eigenlijk ook altijd! Dat is een compliment waard, maar er gaan bij mij – als coach – ook alarmbellen rinkelen: misschien moet je je doelen nog hoger stellen? Souvenirs moet je altijd verzamelen bij bijzondere ervaringen/ervaringen die belangrijk voor je zijn. Dus denk daar gewoon af en toe aan. Dat kunnen foto’s zijn, maar ook tastbare souvenirs zoals een flyer van een beurs waar je op stond tot en met een suikerzakje van het hotel waar je je presentatie gaf. Je kunt ook de fles wijn die je kreeg ‘als bedankje’ eens een keer niet opdrinken, maar juist een mooi plekje geven. Wat ik bedoel te zeggen: maak het jezelf qua souvenirs niet te moeilijk.
Hallo Oscar,
wat super dat je je avontuur zo goed volbracht hebt. Heb je ook het meisje ontmoet wat jullie ondersteunen?
Waar ik over aan het nadenken ben, is een metgezel. Kijken wat ik in 2017 kan uitbesteden of samen met anderen kan doen. Daar ga ik onder de kerstboom over nadenken.
Hartelijke groet, Anneke
Hoi Anneke,
Dank je voor je comment. Ja, ik heb Maria ontmoet, dat was heel erg leuk. Ik spreek dan wel geen Spaans, maar m.b.v. handen en voeten hebben we toch leuk contact gehad.
Het vinden van een Metgezel (zakelijk, ga ik even vanuit), staat ook bij mij op mijn lijstje. In mijn boek ‘Ondernemen is net reizen’ geef ik handvatten waar je op moet letten bij het zoeken en kiezen van een Metgezel. Zo is het bijvoorbeeld goed om iemand te zoeken die jou aanvult, die het niet per se altijd met je eens is, ook al is dat comfortabeler. Onder de Kerstboom lijkt me een prima plek om daar invulling aan te geven. Veel succes!
Hoi Oscar, wat te gek! Nicaragua, yeppaaaa!!!! Ik heb daar gewoond om in Granada met onze Stichting het Hotel con Corazon op te zetten. Hoop dat je daar bent geweest voor op zn minst de beste cappucchino in town, of zelfs geslapen? Alle winsten gaan naar onderwijsprojecten die ik in 2009-2010 heb opgezet. Maar dat even ter zijde….
De KOMPAS methode, wat klinkt dat heerlijk systematisch en dat is precies wat er bij mij wel aan schort. Niet de structuur an sich, maar meer de planning – van de veelheid aan acties, wanneer wat, het overzicht, en me dan er ook aan houden. Ik ben nogal resultaatgericht en dan ga ik al snel voor de korte termijn zichtbare resultaten terwijl soms dingen wat meer tijd kosten… dus ik ga je KOMPAS methode in letters en woorden uitprinten en boven mn bureau hangen. En ermee werken: hoe dit meer in te voegen in mn leven. Dankje voor de inspiratie!
Groet van Kim Oostveen
Beste Kim, dank je voor je leuke reactie. Gaaf dat je in Nicaragua hebt gewoond, het is een bijzonder land. Ben wel in Granada geweest, maar heb ik het Alhambra geslapen. Was ook mooi.
Als ik je verhaal verder zo lees, gaat de KOMPAS-methode je zeker helpen. De methode biedt op eenvoudige wijze houvast, het is niet ingewikkeld, maar het werkt gewoon. Via deze link kun je er nog wat meer informatie over vinden. Veel succes! Oscar