Waargebeurd verhaal, met ondernemersles… Het is Huizerdag 2016, de zon schijnt en ik rij op mijn fiets het dorp in. Op de braderie stellen ondernemers met standjes hun waren uit. Het belooft een mooie feestelijke dag te worden in het dorp. Ik loop even de Hema in en als ik weer buiten kom, hoor ik de haringman met luide stem vragen ‘of die fietsen misschien ergens anders kunnen staan’. Hij richt zich tot een in overhemd en stropdas geklede man en zijn iets opgedirkte Gooische vrouw, die er hun makelaarskantoor vertegenwoordigen. Het terras bij de Hema zit vol en ik zie wat mensen geamuseerd over hun kopje koffie naar het tafereel kijken.
Haringman vs Makelaarman: wie wint er?
Mijn fiets staat een stukje verderop, maar ik hou toch even de pas in. Wat is er aan de hand? De haringman stond er al vroeg en heeft een plekje toegewezen gekregen naast de stand van de makelaar. De makelaar was laat en er waren mensen die hun fietsen bij hem hadden neergezet en nu over de braderie lopen. Makelaarman en zijn vrouw verplaatsten de fietsen tot vlakbij de haringkar. Haringman vond dat daarmee de vrije doorgang tot zijn verse vis bemoeilijkt werd en ging verhaal halen bij Makelaarman.
“Haal die fietsen daar weg”, was zijn korte maar heldere boodschap. Waarop Makelaarman zei “Geen denken aan, ze staan prima daar”. Toen Makelaarswoman met sjaaltje en opgestoken haar haar eigen fiets er ook nog eens demonstratief bijzette, was de boot aan.
Haringman pakte met zijn superkrachten de fiets beet en wilde hem wegrijden, maar Makelaarman deed zijn stropdas wat losser en probeerde hem tegen te houden. Makelaarswoman plaatste een opmerking en toen… toen begon Haringwoman zich er ook mee te bemoeien. En die is gewend om haar vis op de markt aan de man te brengen, dus meer hoef ik denk ik niet te zeggen.
Donkere wolken pakken zich samen
De vredige en zonnige sfeer van wat het begin had moeten worden van een vrolijke Huizerdag, werd ineens overschaduwd door donkere wolken met onweer. Ik besloot om door te lopen: ik hou niet van ruzie en wilde er mijn opgewekte stemming niet door laten beïnvloeden. Wilde ik dan niet weten wie er gewonnen had? Nee. Ik wist binnen 10 seconden dat er alleen maar verliezers zouden zijn. Ze moesten nog de hele dag naast elkaar staan en slurpen zo elkaars negatieve energie over het voorval op. En dat stralen ze uit.
Laat je de kaas niet van het brood eten als ondernemer!
Misschien heb je zelf wel eens op een beurs gestaan. Je had een stand of een statafel en dan zet ineens je buurman zijn roll-up banner te dicht bij jouw plek. Wat doe je dan? Zeg je er iets van of schuif je – op het moment dat hij even niet kijkt – zijn banner wat opzij of die van jou wat naar voren? Het landjepik is begonnen. Want ja, je wilt toch wel zichtbaar zijn voor de klandizie. Hoe meer ruimte jouw concullega inneemt, hoe minder er voor jou overblijft, nietwaar?
Wat mij betreft niet. Ik geloof in overvloed.
Geloof in overvloed en niet in schaarste
Natuurlijk, in de situaties die ik schets, is de fysieke ruimte beperkt. Dat is een gegeven. Maar ik geloof dat er meer is dan fysieke ruimte. Namelijk de ruimte die je hebt in je creativiteit en liefde. En die is wat mij betreft oneindig. Als je uitgaat van overvloed en begrip toont voor je mede-ondernemer, dan is er altijd een betere oplossing te vinden dan het conflict aan te gaan.
Elke ondernemer wil ‘de beste plek’, fysiek, online of waar dan ook. Die beste plek krijg je niet door je mede-collega eronder te houden. Door zijn ruimte in te pikken. Dat gaat namelijk altijd ten koste van de ander en zo lekt er positieve energie weg. Door samen te werken, bouw je juist aan een relatie en bouw je juist energie op.
Toen ik weer naar huis fietste, wist ik dat ik hier een blog over ging schrijven. Want een dergelijk conflict gun ik jou niet. Onderneem vanuit overvloed. Denk in mogelijkheden, niet in problemen en schaarste. Denk in energie opwekken, niet aan verspillen. Eenmaal thuis begon het zonnetje weer te schijnen.
Wat hadden Haringman en Makelaarsman anders kunnen doen? Of wat zou jij in zo’n situatie gedaan hebben?
Dank!
p.s.: De drie films die je gratis via onze website kan aanvragen, helpen je in je ondernemersmindset en helpen je om je focus op je doelen te houden. Zo onderneem je vanuit je hart en sta je in je kracht!
Mooi geschreven Oscar, wat zou het fijn geweest zijn als ze het gesprek met elkaar aangegaan waren. Elkaar echt proberen te horen, waarom is het voor de een zo belangrijk dat de fietsen ergens anders zouden staan. Ik noem dat ook wel eens mee bewegen, volgens mij werkt dat veel fijner.
Ja Jojanneke, dat zeg je goed. Door mee te bewegen gaat er veel minder energie verloren en voelt niemand zich ’tegengewerkt’.
Hallo Oscar,
wat een leuke blog. Grappig dat je direct al wist dat je er een blog over zou schrijven. Het doet me een beetje denken aan de gereserveerde strandstoelen bij een strand of zwembad 🙂 Over schaarste denken gesproken.
Ze hadden samen kunnen bekijken of de fietsen verplaatst konden worden naar een plek die voor hen beiden goed was.
Ook in het ondernemen is het goed om te denken in overvloed. Ik heb veel contact met collega’s. In levende lijve en ook digitaal. Ik deel mijn aantekeningen van nieuwe informatie met hen. Ik help startende collega’s op weg vanuit mijn ervaring. A.s. zaterdag komen 2 nieuwe collega’s mij helpen op mijn open dag. Dat vinden zij geweldig en ik ook. Samen is het zo veel leuker. Er is werk genoeg voor ons allen. We trekken elk onze eigen klanten aan.
Hartelijke groet, Anneke
Yes Anneke, helemaal waar! De markt is groot genoeg en je trekt uiteindelijk de klanten aan die je verdient en die het beste bij je passen.. Inspirerend hoe jij dit in de praktijk brengt. Dank je!
Op een beurs willen dienstverleners als makelaars maar wat graag naast een eet- of koffietentje staan, want dat trekt bezoekers. Op die manier had de makelaar juist kunnen profiteren van de haringverkoper. Iets negatiefs ombuigen naar iets positiefs!
Beste Maarten, is het zo simpel…. ja het is zo simpel! Dank je.
Mooi voorbeeld hoe iets simpels snel kan escaleren. Ik heb het ook al eens meegemaakt.
Ik denk altijd meteen aan oplossingen en kansen.
In het voorbeeld van de fietsen kwamen meteen voorbeelden van deals/samenwerking bij me op.
Wat betreft de fietsen, deze hadden ze samen zo kunnen wegzetten dat mensen verplicht langs hun stands geleid worden.
De makelaar en visboer hadden een gratis broodje vis kunnen geven aan geïnteresseerden voor makelaarsdiensten of zelfs een jaar lang gratis vis bij een woningaankoop e.d.
Veel ondernemers zijn bang samen te werken en/of gratis iets weg te geven.
Overal en altijd zijn kansen waar te nemen (soms verborgen). Je dient altijd je goede bril op te hebben om deze waar te nemen. Zorg dat je in de auto of fietstas altijd een schep en zak bij je hebt. Niet om aardappelen mee op te scheppen o.i.d., maar de kansen die voor het grijpen liggen.
Dank Jeroen! Ja, de schatten liggen voor het opgraven, maar je moet ze wel willen zien. Heb jij ineens ook zo’n zin in haring 🙂