Weet je nog, Oud en Nieuw? Een paar weken geleden alweer. Wat waren jouw ‘goede voornemens’, welke doelen heb jij je gesteld? Weet je ze überhaupt nog of zijn ze door de waan van de dag weer naar de achtergrond verschoven? Maak niet de fout door te denken dat je er al bent met het stellen van doelen of dat je ‘echt binnenkort’ serieus werk maakt van je doelen. Je bereikt alleen wat je wilt door die eerste stap te zetten. En dan de tweede. In dit blog leg ik je de vier stappen uit die jou helpen je doelen te realiseren.
Stap 1: Doelen onder verdelen in subdoelen
Natuurlijk, het begint met het stellen van doelen. De maand januari is een uitstekende maand om dat te doen, maar natuurlijk kun je het ook doen tijdens een training of een workshop. Zelf ga ik minimaal een keer per jaar op ‘mini-retraite’. Dan trakteer ik mijzelf op een paar dagen volledige focus in een huisje of hotel. Het afgelopen weekend deed ik dat ook, ditmaal in Noordwijk aan Zee. Dan maak ik een strandwandeling, ik lees en ik denk na over hoe ik wil dat mijn toekomst eruit ziet. Op basis hiervan start ik met het formuleren van doelen, en subdoelen.
Een subdoel is niets anders dan een uitsplitsing of specificatie van je hoofddoel. Dus: als jouw doel bijvoorbeeld is: ‘Meer omzet en meer klanten’ (dat betekent dus dat je niet alleen meer wilt omzetten, maar dat je ook minder afhankelijk wilt worden van één klant), dan kunnen je subdoelen zijn:
• 20% hogere omzet
• 20% meer klanten
• Samenwerken met iemand die goed is in sales
• Opstarten Facebookcampagne
Door het formuleren van subdoelen stippel je dus als het ware je routeplan uit.
Stap 2: Koppel er een termijn aan
De tweede stap die je zet, is dat je een termijn koppelt aan je subdoelen. Zo geef je aan jezelf aan wanneer je in actie moet komen. Let op: je kiest de termijn waarop je je doelen gerealiseerd wilt hebben, niet je ‘vertrek’datum. Die vertrekdatum bereken je door terug te rekenen. Je formuleert bijvoorbeeld je subdoelen nu als volgt:
• 20% hogere omzet voor de zomervakantie
• 20% meer klanten voor de zomervakantie
• Voor april samenwerken met iemand die goed is in sales
• Opstarten Facebookcampagne voor eind maart.
Je gaat nu op onderzoek uit en komt bijvoorbeeld te weten dat het opstarten van een Facebookcampage drie weken duurt (partner vinden die je helpt, campagne maken en testen etc.). Dat betekent dus dat je eind februari moet beginnen, als je eind maart die campagne wilt hebben lopen.
Stap 3: Welk kostenplaatje hangt er globaal aan?
Zorg dat je een beeld hebt van het globale kostenplaatje van je doelen. Ga hier goed voor zitten en praat erover met anderen. Het is nog niet nodig een volledig uitgewerkt financieel plan te hebben, dat komt later. Begin gewoon met een eenvoudige opsomming van de belangrijkste kosten, zodat je weet wat je ongeveer te wachten staat. In het voorbeeld van de Facebookcampagne kun je als je zoekt via Google snel informatie vinden van wat het kost om zoiets op poten te zetten. Ook kun je gewoon een besluit nemen over wat jij wilt investeren. Je kunt dus besluiten dat je € 1.000,- begroot voor je campagne.
Stap 4: Wat zijn de verwachte/gewenste opbrengsten?
Naast de kosten zijn de opbrengsten die je verwacht van groot belang. Wat levert het bereiken van jouw doelen op? Ook hier gaat het om het grote plaatje. Deze vierde stap is een beetje ‘gemeen’ geformuleerd. Want er kan natuurlijk een verschil zitten tussen een verwachte en een gewenste opbrengsten. Welke moet je nu hebben?
Ik adviseer je – omdat het om je doelen gaat – in eerste instantie te gaan voor jouw gewenste opbrengst. Maar ik zou ook een inschatting maken van wat je kunt verwachten. Als hier een wereld van verschil tussen zit, kun je jouw gewenste opbrengst iets realistischer maken, maar durf wel mooie wensen te hebben.
En verder: als jouw verwachte opbrengsten in financiële termen beduidend lager zijn jouw verwachte kosten, moet je heel goed uitkijken. Het is echter niet een ‘no-go’ voor je plannen: in de regel moet je eerst investeren voordat je kan oogsten, maar je moet je er wel van bewust zijn dat je mogelijk je reserves moet aanspreken.
Door het formuleren van deze 4 stappen (en ze daarna te zetten!) zorg je ervoor dat jouw doelen niet naar de achtergrond verdwijnen, om vervolgens in december weer opnieuw op te duiken. Want dan kom je er waarschijnlijk achter dat ze verder weg zijn dan ooit…
Natuurlijk zijn er nog meer manier om ervoor te zorgen dat je scherp blijft op je doelen. Hoe doe jij dat? Deel het hieronder zodat we van elkaar kunnen leren!
P.S.: Bij dit onderwerp heb ik een krachtig E-book geschreven en een mooie film gemaakt. Die kun je hier downloaden en bekijken!
Mooie blog Oscar, mijn doelen hou ik wekelijks bij in een excel bestand. Heb grote jaardoelen, die opgesplitst in kwartaal doelen en vanuit daar plan ik elke vrijdag mijn doelen in, waarbij ik dus ook wekelijks evalueer. Heel fijn om zo zicht te houden en ik bereik er meer door.
Ha Jojanneke, wat ben ik blij met je reactie! Dit is echt een hele goede methode, vooral als je het zo consequent doet. Dank!
hallo Oscar,
Er komt bij mij steeds meer structuur in. Ik heb bij de kerstboom mijn jaardoel voor 2017 gesteld. Ik heb het net als Jojanneke opgesplitst in kortere periodes. Ik heb het omgezet in maanden. Aan het eind van de maand kijk ik terug. En ik kijk vooruit naar de planning van acties voor de komende maand.
Bij nieuwe dingen die zich aanmelden, bekijk ik of het past in mijn planning. en zo ja: hoe of wanneer.
Dank je Anneke, ik ben heel blij dit te lezen. Per maand werkt ook prima, echt super om maandelijks te kijken of je nog op koers ligt en hoe nieuwe dingen een plekje kunnen krijgen.