Wanneer je een goede website hebt, vergroot dat aanzienlijk de impact die jij kunt hebben. Ook al ben je ‘maar’ ZZP-er. “Als je denkt dat je te klein bent om impact te hebben… probeer maar eens te slapen met een mug op je kamer! – Anita Roddick (oprichtster van ‘The Body Shop’).
De meest relevante tips voor je website …
Als ondernemer kun je eigenlijk niet meer zonder website. Niet alleen omdat je misschien op die manier online gevonden wil worden, maar ook omdat potentiële klanten jou en jouw bedrijf altijd willen ‘uitchecken’ voordat ze je benaderen. Dit is zelfs zo wanneer iemand is doorverwezen aan je. Het is dus belangrijk dat je een goede website hebt. Maar wat is een goede website? Daar is geen eensluidend antwoord op te geven. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet of een stuk minder.
Ik weet het, er worden online ontzettend veel tips voor je website gegeven. Waarom dan ook nog van mijn hand een artikel hierover? Dat doe ik omdat het ten eerste ongelooflijk relevant is dat jij een goede website maakt en ten tweede omdat ik vind dat veel van de tips die online gegeven worden of te oppervlakkig zijn of zelf erg lastig uit te voeren zijn. Daarom: begin met deze 9 tips voor je website, dan is je basis goed. Heb je al een website, kijk dan of je je website verder kan optimaliseren met deze tips.
Let op: de tips gaan niet over het uiterlijk van je website. Over smaak valt immers niet te twisten en het hangt ook sterk van je doelgroep af wat hen aanspreekt en wat niet.
Tip 1: Bepaal eerst het doel van je website!
De nummer 1 vraag: wat is het primaire doel van je website? Eigenlijk moet je deze vraag beantwoorden voordat je ook maar een 1 woord tekst schrijft. Een website die als doel heeft de bezoeker te informeren, moet heel anders opgezet worden dat bijvoorbeeld een webwinkel. Zie je je website vooral als een online visitekaartje? Of wil je graag dat mensen contact met je opnemen? Hoe beter je deze vraag voor jezelf beantwoordt, hoe makkelijk het wordt je website te ontwerpen.
Tip 2: Houd de regie in handen!
Deze tip sluit aan bij de eerste: als jij weet wat het doel van je website is, moet je er vervolgens voor zorgen dat je dit doel bereikt! Met andere woorden: jij moet je bezoeker leiden naar jouw doel. Ik geef een voorbeeld: stel je hebt als doel dat je in contact wilt komen met de bezoekers van je website. Dan moet je ervoor zorgen dat er iets is op je website wat de bezoeker ertoe aanzet contact met je op te nemen. Dit noemen we een ‘Call to action’. Een Call to action wordt krachtiger wanneer je de bezoeker iets geeft. Dit kan bijvoorbeeld ‘een gratis consult per Skype zijn’, een E-book, een gratis scan (in je vakgebied) of zoals ik het doe, een sample van je product weggeven (bij mij zijn dat de drie gratis modules). Hoe kun je jouw bezoekers naar je doel leiden?
Tip 3: Zet je klant en zijn vraag centraal!
Natuurlijk ben je trots op je bedrijf en is je website een prachtige manier om je bedrijf in de etalage te zetten. Maar dit is echt een valkuil: je bedrijf heeft slechts bestaansrecht omdat jij problemen van een klant oplost. Doe je dat niet, dan verkoop je niks. Je website moet dus in de eerste plaats goed laten zien welke probleem jij oplost voor je klant. Benoem dit probleem en geef aan dat jij kan helpen.
Tip 4: Zorg ervoor dat je website ‘responsive’ is
Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone of tablet en bijna iedereen zit hiermee ook op internet. Dat betekent dat ook jouw bezoekers waarschijnlijk voor meer dan 50% jouw website bekijken via een mobile device en dus niet meer via een ‘traditionele’ computer of laptop. Het is echter gebruikelijk dat de ontwikkeling (het maken) van de website, wel op een computer gebeurt. Check dus (samen met je websitebouwer) of je website zich op een tablet of smartphone ‘aanpast’, zodat hij ook daar prettig op werkt. Dit noemen we ‘responsive’. Je kunt ook zelf al een eerste check doen met behulp van Google Webmaster Tools. Klik hier om naar hun site te gaan, je kunt daar de url van je website invoeren en direct zien of jouw website response is.
Tip 5: Less is more
In dit tijdperk van informatie schuilt het gevaar dat de bezoeker van je website overvoerd wordt. Terwijl ‘Google’ graag veel en verse content ziet op je website (en dat is goed voor je ranking), geldt voor de lezer dat hij alles moet kunnen behappen. Zo is het in het algemeen beter om met korte content op je pagina’s te werken, met eventueel een doorlink naar een ‘Lees meer’ pagina. Vermijd ook dat je te veel uitweidt over bijvoorbeeld je werkwijze. Wat dat betreft verwijs ik je weer even naar tip 3: zet je klant centraal en leg uit dat jij hem kan helpen en wat het hem oplevert. Het hoeft niet op je website te staan hoe je dat dan precies doet. Die informatie kun je hem geven nadat hij je volgens je ‘Call to action’ heeft benaderd.
Je hebt nu 5 van de 9 tips ontvangen. Ik ga me nu aan mijn eigen tip 5 houden zodat het behapbaar blijft: Less is more. Volgende week volgen de andere 4 tips voor je website. Nu kun alvast met deze tips aan de slag om een goed fundament voor je website te leggen!
Heb je vragen over je website of wil je dat ik even naar je website kijk en je wat tips geef? Laat dan hieronder je reactie achter en uiteraard de url van je website!
Succes!
p.s.: Ben je al gestart en heb je al een website, maar wil je deze verder verbeteren zodat hij doet wat hij moet doen? Kom dan 15 april naar de training ‘Meer klanten, meer omzet’. Deze training gaat niet over het bouwen van een website, wel over hoe je beter in contact komt met je klanten en hoe je bijvoorbeeld je website als een van de instrumenten kan inzetten om meer klanten en meer omzet te genereren. Klik hier voor meer informatie.
Omdat mijn doelgroep verschuift van particuliere klanten naar zakelijke opdrachtgevers, wil ik je vragen de pagina voor werkgevers eens te bekijken.http://budgetcoachnieuwegein.nl/werkgevers/
Wat een gave ontwikkeling, Tineke!
Beste Tineke, dat ga ik doen! Het is goed dat je hierin onderscheid maakt, want het is een wereld van verschil. Ik laat mijn tips en tops via de e-mail aan je weten.
Wat een helder en waardevol overzicht voor ondernemers die hiermee worstelen of pas starten en niet weten hoe ze hiermee moeten beginnen, Oscar! Wat me erg aanspreekt is dat je ook uitlegt waarom jij ook tips geeft over hoe je aan een goede website komt. Want er is al zoveel te vinden online, dat het lastig kan zijn om door de bomen het bos nog te blijven zien. Ik ben benieuwd naar je andere 4 tips 😉
Dank je Saskia. Soms is het een jungle online :-). Nog een weekje geduld voor de overige 4 tips, ik wilde dit blogartikel niet te lang maken.
Hoi Oscar, mag ik ook een tip meegeven? Wat ik echt mega irri vind, is een slechte navigatie. Onduidelijke pagina benamingen, zodat ik niet weet waar ik iets kan vinden. Voor mij altijd een reden om weg te klikken.
Groet, Anneke
Ha Anneke, jaaaa, dat is zeker irri. Je brengt me ook op een idee voor een volgend blog… 🙂 Dank!
Handige tips, zeker voor mensen die net beginnen. Je legt duidelijk uit waarom en ik hoop dat mensen die nu beginnen niet in de valkuil stappen waarin ik ben gestapt, maar als ze jouw tips opvolgen gebeurt dat zeker niet!
Dank je Evelien. Ik zeg altijd: het is goed om van je fouten te leren, maar je hoeft niet per se alle fouten te maken die een ander al voor je heeft gemaakt!
Beste Oscar, dank voor alle info en ik wacht de volgende 4 af.
Ben in de oriëntatie fase, maar volg alle handige tips om in een later stadium een stap te zetten.
De blog is transparant en duidelijk , zeker voor een eventuele starter op de markt.
Groet Frida
Beste Frida, dank voor je reactie. Mocht je vragen hebben, stel ze me gerust! Oscar
Dank voor deze handige tips en ik zou graag je feedback willen ontvangen op mijn site http://www.gelukkigekinderen.nl. Dank je wel alvast.
Beste Jojanneke, dank voor je reactie en ik ga naar je blog kijken! Je hoort van mij, nog deze week. Groet, Oscar
Waardevol blog Oscar. Ik heb er ook nog een tip aan toe te voegen. Zorg dat je echt tegen je doelgroep praat en hen echt aanspreekt op datgene wat ze nodig hebben.
Dank voor je reactie Mariëlle en dank voor je tip, die aansluit bij tip 3: zet je klant in alles wat je doet centraal. Spreek hun taal en beantwoord hun vragen. Alleen dan overtuig je die klant dat jij hem of haar kunt helpen.
Mooi artikel en bedankt voor je tips! Ik ga er zeker mee aan de slag komende week.
Gr.
Maarten
Prima tips.