Mijn uitgever Maarten Beernink van Het Boekenschap heeft duizenden bezoekers per maand op zijn website. Hij leerde mij een belangrijk inzicht als het gaat om de manier waarop je tegen je website moet aankijken: je website is de etalage van je winkel, je bedrijf. En jij moet elke dag even voor je etalage staan en naar binnen kijken om te zien of alles er nog wel netjes bij staat. In het vorige blog heb je de eerste 5 van de in totaal 9 tips voor je website kunnen lezen. In dit blog volgen de overige 4 tips voor je website.
Alle 9 tips voor je website
Voor alle tips die ik je geef, geldt: kijk goed hoe je de tips voor je website kunt toepassen. Hoe kun je de tip vertalen naar jouw situatie? Daarbij hou je natuurlijk in de gaten wat het doel is van jouw website! Om je geheugen op te frissen, dit waren de eerste 5 tips voor je website uit mijn vorige blog:
Tip 1: Bepaal eerst het doel van je website!
Tip 2: Houd de regie in handen!
Tip 3: Zet je klant en zijn vraag centraal!
Tip 4: Zorg ervoor dat je website ‘responsive’ is
Tip 5: Less is more
Tip 6: Hou je website actueel!
Jouw website moet er – net als die etalage – keurig netjes uitzien. Het mag niet rommelig zijn, er moet iets te zien zijn, er mogen geen propjes op de grond liggen, geen stofnesten en de ramen moeten gewassen zijn. Prijskaartjes moeten kloppen en het geheel moet een verzorgde indruk maken.
Hoe vertaalt zich dat nu naar je website?
Zorg ervoor dat de linkjes die je op je website plaatst, werken. Zorg voor actuele blogs, is je laatste blog alweer drie maanden oud? Schrijf dan een nieuwe. Geef je workshops? Zorg er dan voor dat er geen oude data op je site gecommuniceerd worden. Voorkom dat er spelfouten op je website staan.
Met andere woorden: hou de boel vers.
Tip 7: Gebruik stockfoto’s of eigen foto’s!
Natuurlijk is het belangrijk om niet alleen maar tekst te hebben, maar ook beeld op je website. De meeste websites bevatten alleen foto’s, maar er zijn ook steeds meer websites waarop een of meerdere video’s te zien zijn. Voor beide geldt: kijk ermee uit om die zomaar te plaatsen op je website. Je kunt ermee in problemen komen omdat er rechten zitten op het gebruik ervan. Ik weet waar ik het over heb, het is mij jaren geleden overkomen en dat kostte mij geld.
Wat ik doe: ik gebruik mijn eigen foto’s en films. Ook voor dit blog: een foto van een etalage van de Bruna die ik zelf gemaakt heb (bij die Bruna lag mijn toen net gepubliceerde boek in de etalage!). Door gebruik te maken van eigen foto’s voorkom je boetes en het maakt je website authentiek. Vind je dat te lastig, maak dan gebruik van zogenaamde stockfoto-sites (of stickvideo-sites, zoals Shutterstock of Fotolia. Istockphoto is ook een site die dit aanbiedt, maar die is duur en ik heb er geen goede ervaringen mee.
Tip 8: Laat je klanten aan het woord op je website, vraag een testimonial!
Het vragen van een testimonial (een aanbeveling) aan je klanten is sowieso heel verstandig. Ten eerste is het een goed moment voor jou om weer met je klant in contact te komen en ten tweede: het is natuurlijk veel beter wanneer een klant zegt dat je goed bent, dan dat je dat zelf doet!
Vraag dus om testimonials en plaats die op je website, het liefst met een foto. Misschien is het voor jou als startende ondernemer lastig om aan een aanbeveling te komen. Immers, je hebt nog weinig klanten. Probeer dan iets uit een vorige werkervaring te gebruiken (tijdelijk) en werk er zo snel mogelijk aan dit uit te bouwen. Ik geef het eerlijk toe, terwijl ik dit schrijf realiseer ik mij dat ik dit zelf ook nog veel meer moet doen. Het is soms een stukje bescheidenheid wat mij tegenhoudt: moet ik nou aan anderen vragen om mij een compliment te geven? Maar aan de andere kant: als mensen tevreden zijn, geven ze graag een complimenten en zelf kijk ik ook altijd naar aanbevelingen op de sites van anderen. Bij deze: ik zorg voor het eind van de maand voor drie nieuwe testimonials… doe jij dat ook?
Tip 9: Doe niet alles zelf!
Toen ik in 2011 voor mezelf begon had ik … veel tijd en weinig klanten. Oftewel: ik vond dat ik niet te veel geld moest uitgeven aan dingen die ik zelf wel zou kunnen doen. En daar zat de valkuil: ik heb heel veel tijd besteed aan mijn eerste website. Tijd die ik achteraf gezien beter had kunnen besteden aan het vinden van klanten. Natuurlijk moet je niet alles uit handen geven, jij bent de baas en de regisseur van je bedrijf, dus ook van je website. En, ook al is er in 5 jaar heel veel veranderd en is het makkelijker geworden om een website te maken: vraag hulp!
Vraag hulp aan professionals. Ook al heb je een goede vriend of een neefje die ‘handig is met computers’: je loopt het risico dat ze net niet goed genoeg zijn en … omdat je ze niet betaalt, is het soms moeilijk om echt harde eisen te stellen. Als er iets niet helemaal naar je zin is of ze hebben iets niet goed gedaan, kan het moeilijk zijn hier iets van te zeggen, omdat ze het ‘in hun eigen tijd’ en als vriendendienst hebben gedaan. Beter is het dan om toch iets meer uit te geven en een ‘professionele’ relatie met je websitebouwer te hebben. Want meestal werk je voor een aantal jaren met elkaar samen.
Loop je bij het implementeren van deze 9 tips ergens tegenaan: laat het mij dan weten. Wat heb jij nog voor ‘gouden tip’ aan andere starters, die met hun website aan de slag gaan? Laat hieronder je reactie achter, dan leren we van elkaar!
Succes!
p.s.: Ben je al gestart en heb je al een website, maar wil je deze verder verbeteren zodat hij doet wat hij moet doen? Kom dan 15 april naar de training ‘Meer klanten, meer omzet’. Deze training gaat niet over het bouwen van een website, wel over hoe je beter in contact komt met je klanten en hoe je bijvoorbeeld je website als een van de instrumenten kan inzetten om meer klanten en meer omzet te genereren. Klik hier voor meer informatie.
Zorg dat je bij het starten van je bedrijf al een website hebt! Ik startte bij een franchiseorganisatie, waar ik een eigen pagina op hun website mocht vullen. Dat gaf mij maar een beperkte zichtbaarheid. Na een half jaar ben ik gestart met een WordPress blogsite en weer een paar maanden later werd mijn eigen website gelanceerd. Doordat ik bij de start van mijn bedrijf niet zichtbaar was, duurde het lang voordat ik door klanten gevonden werd!
Dank je Tineke, een goede toevoeging: je kunt het starten van een eigen bedrijf echt zien als het beginnen van een (fysieke) winkel (ook al is dat het niet). Een winkel openen met een lege etalage heeft geen zin. Je klanten zien niet wat je verkoopt en waar je voor staat. Dus ja: na je inschrijving bij de KvK (of zelfs ervoor) eerst werken aan een stuk zichtbaarheid. Dat heeft geen maanden te duren, maar op deze manier maar je een sterke start. Dank je!
Hi Oscar,
mooie en zeer waardevolle tips. Ik heb nog een tip die voor mij ook heel goed werkt. Laat jezelf zien op je blog. Zodat je bezoekers je leren kennen, je leuk gaan vinden en je gaan vertrouwen.
groetjes Marielle
Mooie aanvulling, Marielle! Dit brengt me, samen met de tip van Oscar over eigen foto’s weer op een nieuw idee: ook eens een foto van jezelf er op zetten!
Hai Oscar, helder en waardevol verhaal met goede tips. Mijn tip is ook: zorg ook dat je teksten worden nagelezen op goed taalgebruik en spelling, en als je dat zelf lastig vindt, zoek een taalbuddy die dat in een mum van tijd voor je kunt doen. Elke reden voor je bezoekers om weg te klikken moet je zien te voorkomen.
Dank Saskia, goede tip. Een ander ziet fouten waar je zelf overheen leest. Door met een buddy te werken, kun je elkaar helpen.
Hoi Oscar. Dank voor deze waardevolle tips. Wat mij (bijna) tegenhield om met de website van mijn net gestarte onderneming live te gaan was dat ik het nog niet goed genoeg vond. En ik vond ook dat er niet genoeg content te lezen was. Ik weet nu dat je website altijd ‘in ontwikkeling’ is en gaandeweg de site in omvang (content) en zichtbaarheid zal groeien. Dat neemt niet weg dat je er wel voor moet zorgen dat je website in de basis goed is opgebouwd (met behulp van bovengenoemde tips).
Beste Helma, ik kan je niet vertellen hoe blij ik ben met je toevoeging! Ja, je mag (moet) streven naar perfectie, maar wacht er niet op! Dank je.
Mooie tips Oscar, van de week mocht ik al zeer waardevolle tips ontvangen omdat ik op de vorige blog had gereageerd. Wat mij enorm geholpen heeft is mijn tekst opdelen in hele heldere blokken zodat de klant meteen weet wat ik voor hem kan betekenen. En het werkt want mijn ebook wordt nu nog meer gedownload. Dus nogmaals dank.
Graag gedaan Jojanneke en vooral goed dat je meteen actie hebt ondernomen en je die tekstblokken hebt gemaakt. En prachtig: je hebt meteen resultaat!
Hallo Oscar, ik vind het heel belangrijk dat een website persoonlijk is. Ik vind zo veel sites tegenwoordig op elkaar lijken en dan zegt het niets meer over de persoon achter de site.
Groet, Anneke
Beste Anneke, dank je voor deze waardevolle toevoeging. Ik herken wat je zegt: een van de eerste dingen die ik doe op een website is kijken naar de ‘Over mij’ pagina. Als die er niet op staat, klik ik weg. Want bij ZZP-ers is de ‘gunningsfactor’ en het vertrouwen superbelangrijk, daarom moet je zorgen dat bezoekers weten wie erachter zit. Top!