Deze 7 tips voor alternatieve financiering kun je goed gebruiken. Als je voor jezelf wilt beginnen - of je wilt uitbreiden - kan het zijn dat je extra financiële middelen nodig hebt. Vroeger ging je dan voor deze financiering naar de bank. Echter, sinds de kredietcrisis is het steeds lastiger geworden om als ondernemer een bancaire lening af te sluiten. Is het dan helemaal niet meer mogelijk om financiering los te peuteren als ondernemer? Zeker wel, het aanbod aan mogelijkheden voor alternatieve financieringen groeit met de dag.
7 Tips voor alternatieve financiering
Elke mogelijkheid voor alternatieve financiering kent zijn eigen vereisten, voordelen en nadelen. Zorg dat je goed voorbereid bent als je jouw zoektocht start. Gebruik onderstaande 7 tips voor alternatieve financiering, die Bernd Vinke van Debiteurenbeurs in samenwerking met ons opstelde.
Tip 1: Bepaal vooraf scherp waarvoor je een financiering zoekt
Je kunt financiering zoeken, omdat je wilt investeren in je bedrijf. Maar je kunt ook financiering zoeken, omdat je verwacht een periode krap te zitten. Bijvoorbeeld omdat klanten later betalen, omdat de uitvoering van het werk langer duurt of omdat het even tegenzit met het vinden van opdrachten. Afhankelijk van de oorzaak van je behoefte aan financiering, past een bepaalde oplossing beter of minder goed.
Tip 2: Korte of lange termijn?
De vuistregel (ook wel ‘de gouden financieringsregel’ genoemd) is dat de looptijd van de financiering ongeveer gelijk moet zijn aan de looptijd van je investering. Wil je investeren in een pand of machine of zoek je eigen vermogen om je startende bedrijf aan de gang te krijgen? Dan kun je beter op zoek gaan naar financieringen die langer lopen. Zit je echter gewoon even krap bij kas, dan is het beter om verplichtingen aan te gaan waar je snel weer van af kunt.
Tip 3: Hoe minder je hoeft te financieren, des te beter
Ik vergelijk het nodig hebben van financiering als starter wel eens met een reis van een backpacker. Hoe minder je hoeft te financieren, hoe beter. Stel jezelf dus telkens de vragen of je echt externe financiering wil, of het echt nodig is en of het misschien elders goedkoper kan. Vraag dus altijd meerdere offertes op en onderhandel altijd over de prijs.
Tip 4: Controleer de betrouwbaarheid van de financier
De financier controleert jou op betrouwbaarheid, maar vergeet niet dat andersom ook te doen! Zoek op wie de mensen achter het bedrijf zijn. Zoek op recensies en ervaringen van anderen. Probeer te achterhalen wat er gebeurt als je onverhoopt niet in staat bent tijdig terug te betalen. Je gaat een belangrijke relatie aan en je moet weten met wie.
Tip 5: Let goed op de zekerheden
Het is verleidelijk om alleen naar het rentepercentage te kijken. Maar minstens zo belangrijk zijn de zekerheden die financiers vragen. Soms kan het bedrijf zelf genoeg onderpand geven, soms vraagt een financier ook een onderpand uit de privésfeer, zoals een borgstelling of een hypotheek op je huis. Let daar goed op en probeer bij voorkeur onderpand uit je privé-situatie te vermijden.
Tip 6: Kijk naar het hele spectrum
Crowdfunding is inmiddels vrij breed bekend, maar er zijn veel meer alternatieve mogelijkheden! Crowdfactoring, inkoopfinanciering, supply chain finance, business angels, voorfinanciering van subsidies, import- exportfinanciering, onafhankelijke leasemaatschappijen enzovoorts. Zorg dus voor een goed overzicht, voordat je keuzes maakt.
Tip 7: Vergeet je eigen financieringsbronnen niet
Het lijkt steeds gemakkelijker om alternatieve financiering voor je onderneming te krijgen. Vergeet echter niet dat er vrijwel altijd een tegenprestatie wordt gevraagd. Denk daarom ook zeker aan je eigen mogelijkheden. Ook je eigen onderneming of jijzelf (privé) kunnen een financieringsbron zijn. Ben je bijvoorbeeld in staat de marges binnen je bedrijf te verhogen of kosten te schrappen? Of heb je nog wat spaargeld? Grote kans dat je daarmee in staat bent een flink deel van je behoefte in te vullen. Dan hoef je niet op zoek naar externe financiers.
Dit waren de 7 tips voor alternatieve financiering. Heb je behoefte aan meer tips? Bekijk dan hier het originele artikel van Debiteurenbeurs waaraan wij ons steentje bijdroegen!
Welke tip kun jij nog aan dit lijstje toevoegen als het gaat om het financieren van je eigen bedrijf of je uitbreidingsplannen? Ik lees graag je reactie hieronder en ik reageer altijd.
P.S.: Bezint eer gij begint bij het zoeken van financiering. Wil je daar hulp bij, neem dan vrijblijvend contact met mij op!
Hallo Oscar,
wij zijn een paar jaar geleden verhuisd en wij hebben de verbouwing van de garage tot praktijk zelf betaald. In feite meegenomen in de hypotheek en het praktijkdeel in mijn balans ondergebracht. Dat is voor mij goed te overzien.
Ik ben het met je eens dat het verstandig is om zo weinig mogelijk extra leningen af te sluiten. Zo weinig mogelijk extra verplichtingen. Dat geeft rust voor de toekomst.
Beste Anneke, dank voor je reactie. Meegenomen dus in de hypotheek, mooi dat dat kon en ja, het sluit ook aan bij de gouden financieringsregel 🙂
Dank je Oscar voor je blog. Ik ben absoluut voor echt geld, geld dat op een rekening staat zonder lening. Ooit het boek hypotheek vrij leven en het euro drilboek gelezen. Een aanrader ook als je een eigen bedrijf hebt. Ow en ruilen is ook echt top, zo kan je zonder geld heel veel voor elkaar krijgen.
Beste Jojanneke, ja dank je voor je tips, ook de boekentips! Eigen geld is natuurlijk het beste, ruilen is ook een top idee. Thanks!
Hai Oscar,
Dank voor je tips! Gelukkig nog niet nodig gehad, behalve een hypotheek voor mijn zelfbouwhuis. Voor mij is tip 6 een goede, om alle mogelijkheden te onderzoeken, ook die ik niet ken. Ik heb nu wel een aantal keer dingen geruild, maar dat was meer andersom, dat ik een vakantiehuisje heb gebruikt in ruil voor de coaching die ik gaf. Omdat die klant een tof vakantiehuisje in Drenthe had en ze de kosten van coaching niet altijd goed kon betalen. Dat gaf me weer inspiratie hoe ik dit zelf ook kan doen, of ik nou krap zit of niet. Ruilen is tof en maakt gebruik van elkaars talenten en assets!
Groet Kim
Dank je voor je reactie Kim. Ja, ruilen kan vaker dan je denkt. Ook ik pas dit af en toe toe. En net als bij een ‘gewone transactie’ is het ook bij ruilen van belang dat beide partijen tevreden zijn met de deal. Je zult ervan staan te kijken hoe je elkaar op deze manier verder kan helpen.