Bedrijfsnaam kiezen: hoe doe ik dat? Het is een van de meest gestelde vragen van startende ondernemers. En vaak ook een van de eerste vragen die je jezelf stelt wanneer je voor jezelf begint.
Sommigen vergelijken het wel eens met het kiezen van de naam voor hun kind. En dat is helemaal niet zo’n gekke vergelijking. Soms voelt een eigen bedrijf als een ‘kindje’ en je wilt dat jouw bedrijfsnaam lang mee kan gaan en het moet een naam zijn die jij mooi vindt en waar je trots op kunt zijn.
In dit artikel geef ik je 10 tips voor het kiezen van je bedrijfsnaam. Want een goede bedrijfsnaam verhoogt je zichtbaarheid en herkenning!
10 Tips voor het kiezen van je bedrijfsnaam
1. Maak van je naam ook echt een naam.
Dus niet alleen ‘Bloembinderij’ maar bijvoorbeeld “Bloembinderij Sandra” (als je naam Sandra is). Het is een open deur, maar deze eerste tip dwingt je al om na te denken wat je voor naam wilt (wil je erbij zetten wat je doet of hebt) en hoe je je naam onderscheidend kan maken.
2. Je naam mag niet misleidend zijn.
Je bedrijfsnaam moet helder zijn en aangeven waar je voor staat. Zo mag je je restaurant niet ‘Gordon Ramsey’s budgetrestaurant’ noemen, als je niet zelf Gordon Ramsey bent. Beloof geen dingen in je bedrijfsnaam die je niet kunt waarmaken, of waar andere partijen met een grote kans op succes bezwaar tegen kunnen maken.
3. Gebruik geen merk.
Het is ook niet toegestaan om een merk te gebruiken in je bedrijfsnaam, bijvoorbeeld Apple® Repair Centre. Apple® is een geregistreerd merk en derhalve mag je dat niet gebruiken. Ook al ben je gespecialiseerd in het repareren hun telefoons. Geregistreerde merken staan erg sterk in hun merkenrecht, dus gok dit niet.
4. Check je bedrijfsnaam bij het handelsregister.
Als je een bedrijfsnaam hebt gekozen, check deze dan bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Hier kun je zien of de bedrijfsnaam nog vrij is. Je kunt er ook zien of er misschien bedrijfsnamen zijn die al erg op jouw naam lijken. Zo wilde ik mijn bedrijf eerst ‘Kompas’ noemen. Er ware echter al aardig bedrijven met die naam. Ik besloot er om die reden iets aan toe te voegen: Kompas MRC. Deze naam is uniek. Mensen onthouden ‘Kompas’, maar vragen mij bij netwerkgesprekken toch altijd even wat de letters MRC betekenen. Dat geeft mij een mooie kans iets meer over mijn bedrijf te zeggen.
5. Maak het niet te cryptisch.
Het kan zoals je hierboven hebt gelezen dus leuk en nuttig zijn iets in je bedrijfsnaam op te nemen wat mensen nieuwsgierig maakt. Hou het echter wel simpel. Als je het te cryptisch maakt, raak je je gesprekspartner waarschijnlijk kwijt in je uitleg. Zorg er dus ook voor dat je bedrijfsnaam makkelijk onthouden wordt.
6. Kijk uit met humor.
Kijk uit met humor. Humor is persoonlijk. Wat de een erg grappig vindt, vindt de ander misschien helemaal niet grappig. Of hij of zij snapt het grapje niet. Daarnaast is het zo dat je bij voorkeur in zaken ‘serieus’ moet zijn. Zeker in je bedrijfsnaam. Er zijn nog genoeg andere manier om een vleugje humor in je communicatie te brengen als dat bij je past.
7. Hussel met letters.
Het kiezen van je bedrijfsnaam kan lastig zijn. Ik heb meermalen het advies te geven om dan eens met letters te husselen. Bijvoorbeeld door de beginletters te nemen van woorden die jij belangrijk vindt. En van die beginletters maak je dan een woord. Ik geef je een voorbeeld, weer naar mijn bedrijfsnaam Kompas MRC.
Hoe ben ik tot deze naam gekomen? Ik ben een avond met een leeg vel papier voor me gaan brainstormen. Ik wilde in mijn bedrijfsnaam graag iets terug laten komen met betrekking tot Planning, Succes behalen, Actie ondernemen, Avontuur aangaan, Koers bepalen, Oriëntatie, Marktonderzoek, Commitment, Resultaat, Team, Metgezel, Souvenirs etc. etc. Na een uurtje puzzelen was ik eruit…
8. Begin de naam met een cijfer of letter.
Het kan handig zijn je bedrijfsnaam met een cijfer of een letter te beginnen. Dit omdat veel registers (bijvoorbeeld online registers, maar ook lijsten met deelnemers aan beurzen etc.). Goede voorbeelden zijn bijvoorbeeld 123inkt.nl en Albelli.nl. Let hierbij op: ga niet geforceerd iets kiezen. Voor Google maakt het namelijk niet uit. Google sorteert niet op alfabet, maar hanteert hele andere criteria om te bepalen of jij bovenaan komt!
9. Vraag anderen, maar wees eigenzinnig.
Vraag anderen wat zij van jouw bedrijfsnaam vinden. Maar wees wel eigenzinnig hierin. Je zal namelijk merken dat iedereen ineens ‘iets vindt’ van jouw bedrijfsnaam. Luister naar wat ze zeggen en bepaal vervolgens wat je ermee doet. Als mensen de naam ‘niet mooi’ vinden, is dat misschien een kwestie van smaak. Maar als ze aangeven dat ze hem niet begrijpen, ingewikkeld vinden of misleidend, dan is het misschien wel verstandig iets met die feedback te doen.
10. Check of de domeinnaam nog vrij is.
Eindelijk is het dan zover: je hebt een prachtige bedrijfsnaam gekozen, die aan alle van de hierboven genoemde tips voldoet. En dan kom je erachter dat de domeinnaam (de url) niet meer vrij is. Overigens, wanneer je het handelsregister goed hebt gecheckt, is de kans dat dit je overkomt al wat kleiner, maar zeker niet uitgesloten: er zijn nogal met mensen en bedrijven die heel veel domeinnamen bedenken en reserveren, zonder dat ze er ooit iets mee van plan zijn. Hooguit willen ze de domeinnaam aan jou doorverkopen. Is je domeinnaam nog vrij, dan adviseer ik je die zo snel mogelijk te kopen, zowel de .nl als de .com. Andere extensies zoals .eu of .org zijn minder relevant. De extensie voor België (.be) kan voor sommige ondernemers ook nog relevant zijn. Zelf maak ik bij voorkeur gebruik van Strato.nl voor het vastleggen van mijn domeinen. Zij zijn groot, flexibel en goedkoop.
Ik hoop dat deze 10 tips ook jou helpen bij het kiezen van je bedrijfsnaam. Mocht je vragen hebben, stel deze dan in het reageerveld hieronder. En natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jouw bedrijfsnaam en de manier waarop die tot stand is gekomen. Registreer die eerst bij de Kamer van Koophandel en dan zou ik het leuk vinden om te horen wat het geworden is!
Succes!
Hoi Oscar,
Bedankt voor de tip Strato.nl, ik heb er meteen gebruik van gemaakt. MLSdienstverlening.nl is geregistreerd, op naar de Kamer van Koophandel!
Ha Maria, heel goed, meteen actie ondernemen! Kijk nog even of je in je bedrijfsnaam of ‘payoff’ iets meer kan zeggen over het soort dienstverlening dat je doet. Dat geeft meteen meer richting.
De naam Het Boekenschap bedacht mijn vrouw tijdens het tandenpoetsen. Ik heb er mijn hoofd wekenlang over gebroken en ineens was de ingeving er. Ik denk dat je niet te geforceerd op zoek moet gaan naar een bedrijfsnaam, maar gewoon oren en ogen open moet houden. Een handige tip vind ik ook: zorg ervoor dat je bedrijfsnaam zonder uitleg te spellen is, omdat je e-mailadres vaak ook gebruikmaakt van dezelfde letters. Als je continu moet uitleggen hoe je je e-mailadres spelt, ben je daar drukker mee aan de telefoon dan met het overtuigen van je toekomstige klanten.
Ja, de beste ideeën komen vaak tijdens het tandenpoetsen of het afwassen! En dank voor je spellingstip, zeker belangrijk!
Als autolease en financial lease aanbieder heb ik gekozen voor een naam waar het op staat, namelijk http://www.nationaleautolease.nl. Hierbij geef ik aan dat het bedrijf lokaal in Nederland werkzaam is en dat het de mogelijkheid geeft om auto’s te leasen. Hopelijk blijft de naam bij genoeg mensen hangen!
Begin de naam met een cijfer of een letter? Ik wilde eigenlijk met een spatie beginnen, maar dat wordt dus afgeraden begrijp ik.
Beste Bart,
Dank voor je reactie. Met een spatie beginnen zou ik afraden: mogelijk kom je wel bovenaan in sorteerlijstjes, het kan ook voor verwarring en tot fouten leiden. Als je graag bovenaan wilt komen, kunt je beter een cijfer gebruiken, zoals 123inkt of beginnen met de letter ‘a’ zoals aaamakelaars.
dit heeft niet perse geholpen srry:(
Wat jammer Lisa, waar loop je tegenaan?